Linkovi

Borba za vlast u Venecueli, u sukobima na protestima 13 mrtvih


Učesnik protesta u Karakasu baca suzavac tokom demonstracija protiv aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura (Foto: Reuters)
Učesnik protesta u Karakasu baca suzavac tokom demonstracija protiv aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura (Foto: Reuters)

Najmanje 13 ljudi je poginulo u sukobima u Venecueli, u protestima pristalica i protivnika dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Madura.

Pošto je Amerika priznala lidera opozicije za predsjednika te zemlje, vojska još ne želi da preda vlast, a međuanarodna zajednica upozorava na moguću eskalaciju sukoba.

U Karakasu su prošle noći pljačkane prodavnice u siromašnim dijelovima. Treći dan zaredom u glavnom gradu Venecuele dolazi do sukoba, a zemlju vode dva predsjednika - lider opozicije Juan Guaido, koga priznaju SAD i veći dio latinoamerličkih zemalja, i Nicolas Maduro, dosadašnji predsjednik, koji se nalazi pod međuanrodnim pritiskom da podnese ostavku.

Za ministra odbrane Venecuele Vladimira Padrina nema dileme - predsjednik je Nicolas Maduro. Ministar tvrdi da vojska nikada neće prihvatiti samoproklamovanog predsjednika, niti, kako navodi, biti podređena stranoj sili ili vladi, koju nije demokratski izabrao narod Venecuele

​„Zalažemo se za striktno poštovanje ustava i zakona. Kao rezultat toga, kategorično odbacujemo sva ilegalna djela koja čini paralelna vlada u pokušaju da zavlada zemljom. Takođe, smatramo izdajničkim pozive iz nekih resora, koji ignorišu naše principe i vrednosti, u pokušaju da nas skrenu sa demokratskog puta.“

Amerika je ponudila humanitarnu pomoć Venecueli, u vrednosti od 20 miliona dolara, kako bi prebrodila nestašicu hrane i lijekova. Državni sekretar Mike Pompeo je poručio da je "Amerika je prijatelj Venecuele i njenih građana".

"Gledali smo ih kako pate predugo, znamo kako im je. Tiranija, sada svrgnutog Madura trajala je predugo, ugušila je zemlju i narod. Juče smo u znak solidarnosti sa narodom Venecuele i poštujući demokratiju te zemlje, priznali predsjednika Skupštine Juana Guaida za privremenog predsjednika zemlje”.

Za Rusiju - predsjednik je Maduro. Ruski predsjednik Vladimir Putin lično mu je prenio podršku telefonom, ali se založio i za dijalog. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bio je oštriji:

“To je flagrantno miješanje u unutrašnja pitanja suverene zemlje. Kao što znate, bilo je nekolio pokušaja svrgavanja Madura sa vlasti, uključujući i atentat. Ponovo vidimo kako Sjedinjene Države, koje paranoično tvrde da se neko mješao u njihove izbore bez dokaza, pokušavaju da glume arbitra drugim državama. U stvari oni se mješaju u unutrašnja pitanja, i to nije prvi put u posljednjih par mjeseci, to je sada jasno u Venecueli”.

I Kina je podržala Madura, a Evropska unija apelovala je na mirnu tranziciju vlasti u Venecueli.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG