Linkovi

Predsjednik Venecuele prekinuo diplomatske odnose sa SAD


Juan Guaido, lider opozicije i predsjednik skupštine Venecuele
Juan Guaido, lider opozicije i predsjednik skupštine Venecuele

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro prekinuo je diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i zaposlenima u američkoj ambasadi dao rok od 72 sata da napuste zemlju.

SAD su prethodno zvanično priznale opozicionog lidera Juana Guaida kao prelaznog predsjednika države, pošto je Gaido sebe proglasio predsjednikom tokom masovnih demonstracija u Karakasu protiv Madura.

"Zvanično priznajem predsjednika Skupštine u Venecueli Juana Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele. Ohrabrujemo i ostale zemlje zapadne hemisfere da ga priznaju i podržačemo ga u naporima da ponovo uspostavi ustavni legitimitet ", napisao je predsjednik SAD Donald Trump.

Trumpova administracija bi mogla da uvede nove sankcije Venecueli ako se politička situacija u toj zemlji dodatno pogorša.

Priznanje SAD je uslijedilo pošto su na ulicama Karakasa hiljade ljudi protestovale i tražile smjenu predsjednika Nicolasa Madura.

Washington poziva Nikcolasa Madura da napusti predsjednički položaj i zbog toga što veliki dio međunarodne zajednice njegov izbor smatra nelegitimnim.

"Pozivamo Madura da ode sa funkcije i prepusti je legitimnom lideru čiji izbor odražava volju naroda u Venecueli", saopštio je državni sekretar SAD Mike Pompeo.

Antivladini protesti u Karakasu
Antivladini protesti u Karakasu

Građani su policajce postrojene na ulicama i mostovima gađali različitim predmetima, a policija je uzvratila suzavcem.

Venecuelanska vlada je organizovala kontraproteste i opoziciju optužila za nasilje.

Antivladini protesti su sada ključni izazov za Gaida koji se nada da će na svoju stranu privoljeti vojsku i siromašne.

Ipak, svaka promjena vlasti zavisi od lojalnosti vojske koja je u dosadašnjim protestima bila na strani Madura.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG