Linkovi

Biden oslobađa naftu iz rezervi na 6 mjeseci da bi kontrolisao cijene benzina


ARHIVA - Benzinska pumpa u Long Biču u Kaliforniji, 11. marta 2022.
ARHIVA - Benzinska pumpa u Long Biču u Kaliforniji, 11. marta 2022.

Predsjednik Joe Biden naredio je da se oslobodi milion barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških zalihva u narednih šest mjeseci, saopštila je Bijela kuća, u pokušaju da kontroliše cijene energenata koje su skočile kada su SAD i saveznici uveli oštre sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Biden planira da se obrati Amerikancima kasnije tokom dana i objasni plan svoje administracije o tome kako će se kontrolisati cijena benzina.

Iz Bijele kuće je takođe najavljeno da će Biden pozvati Kongres da uvede finansijske kazne kompanijama za naftu i gas koje koriste javno zemljište ali ne proizvode električnu energiju.

Bidenov potez pokazuje da je nafta i dalje velika ranjivost SAD na domaćem i spoljnopolitičkom planu. Visoke cijene benzina dovele su do pada Bidenovog rejtinga popularnosti u Americi, dok su se milijarde dolara ulile u vojni budžet Rusije dok nastavlja da vodi rat protiv Ukrajine. Oslobađanje naftnih rezervi bi stvorilo pritisak koji bi doveo do smanjenja cijena benzina, ali je Biden već dva puta naredio oslobađanje nafte iz strateških rezervi a da nije došlo do značajnijeg pomaka na tržištu nafte.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG