Linkovi

Cijene nafte padaju dok SAD razmatraju iskorištavanje rezervi


Economy Gas Prices
Economy Gas Prices

Cijene nafte pale su u četvrtak nakon najave da Sjedinjene Države razmatraju oslobađanje svojih rezervi kako bi se izborili sa krizom snabdijevanja koju je izazvao rat u Ukrajini.

Cijena referentne američke nafte WTI je u jednom trenutku oslabila više od pet posto (102.98 dolara po barelu), dok je nafta Brent, koja je osnova cijena za međunarodnu trgovinu u Londonu, pala više od četiri posto ($108.85 po barelu).

Međutim, dionice nisu znatno ojačale na sedmičnom nivou nakon što je Rusija potkopala nade da pregovori o prekidu vatre napreduju, ostavljajući izglede za dugotrajan rat u istočnoj Evropi.

Konflikt je već izazvao šokove u svjetskoj ekonomiji, a prognoze rasta za ovu godinu su generalno snižene. Evropska razvojna banka EBRD je u četvrtak saopštila da će se bruto domaći proizvod u Rusiji i Ukrajini ove godine smanjiti za 10, odnosno 20 odsto.

Bijela kuća je ovog mjeseca uvela embargo na naftu iz Rusije kao dio niza širokih sankcija protiv zemlje zbog njene invazije.

Međutim, to je dovelo do daljeg rasta cijena i dodatnog pritiska na svjetsku inflaciju, koja je već bila na višedecenijskom vrhuncu.

Zvaničnici su rekli da će predsjednik SAD dati izjavu u četvrtak o planovima za smanjenje troškova energije "i snižavanje cijena plina na pumpama za američke porodice".

Warren Patterson, iz ING Groep NV, rekao je: "Prijedlozi da bismo mogli vidjeti do 180 miliona barela puštenih tokom nekoliko mjeseci su značajni i pomogli bi da se ublaže napetosti na tržištu."

To bi bilo najveće puštanje rezervi Sjedinjenih Država ikada, rekao je.

Bidenova administracija, naime, navela je da razmatra puštanje u opticaj do 180 miliona barela nafte tokom nekoliko mjeseci iz Strateških rezervi nafte (SPR).

Vijest dolazi u trenutku kada Međunarodna agencija za energiju poziva druge zemlje da dodatno iskoriste svoje rezerve.

Koordinirano puštanje rezervi ranije ove godine, prije rata, nije utjecalo na usporavanje rasta cijena, koje su bile podstaknute ponovnim otvaranjem globalne ekonomije i očekivanjima da će potražnja porasti.

OPEC i drugi veliki proizvođači, uključujući Rusiju, pripremaju se za svoj mjesečni sastanak kasnije u toku dana na kojem se očekuje da se uzdrže od povećanja proizvodnje za više nego što je ranije planirano, uprkos rastućoj energetskoj krizi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG