Linkovi

Napadi na azijske Amerikance porasli za 150 posto u prvom kvartalu 2021.


Znak na ogradi nakon skupa 'Stop azijskoj mržnji' u centru Detroita u državi Michigan 27. marta 2021., u sklopu nacionalnog prosvjeda solidarnosti protiv zločina iz mržnje usmjerenih prema azijskim Amerikancima u Atlanti.
Znak na ogradi nakon skupa 'Stop azijskoj mržnji' u centru Detroita u državi Michigan 27. marta 2021., u sklopu nacionalnog prosvjeda solidarnosti protiv zločina iz mržnje usmjerenih prema azijskim Amerikancima u Atlanti.

Napadi na Azijate u 16 najvećih američkih gradova porasli su za do sada neviđenih 150% tokom prvog tromjesečja 2021., nastavljajući uspon koji je prošle godine izazvala pandemija koronavirusa, pokazuju policijski podaci.

Dramatičan porast uslijedio je nakon sličnog skoka u velikim američkim gradovima prošle godine, a dolazi u vrijeme dok administracija predsjednika Joe Bidena preduzima korake za suzbijanje nasilja za koje aktivisti kažu da je djelomično potaknuto zapaljivom retorikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o porijeklu virusa iz Kine.

Predstavnički dom SAD-a preuzima zakon koji je prošle sedmice donio Senat kojim bi se stvorila nova pozicija Ministarstva pravosuđa posvećena rješavanju problema.

Policijski podaci, koje je sakupio Centar za proučavanje mržnje i ekstremizma pri Kalifornijskom državnom univerzitetu, San Bernardino, i koji su dostavljeni Glasu Amerike, pokazuju da su policijski odjeli istražili ukupno 90 napada na azijske Amerikance u 16 najmnogoljudnijih gradova u zemlji tokom prvog kvartala ove godine, u odnosu na 36 tokom prvog kvartala 2020.

Američkoj predstavnici Grace Meng, DN.Y., u sredini, pridružio se i čelnik senatske većine Chuck Schumer DN.Y. na konferenciji za novinare o raspravi o azijsko-američkom zakonu o zločinu iz mržnje, u ponedjeljak, 19. aprila 2021. u New Yorku .
Američkoj predstavnici Grace Meng, DN.Y., u sredini, pridružio se i čelnik senatske većine Chuck Schumer DN.Y. na konferenciji za novinare o raspravi o azijsko-američkom zakonu o zločinu iz mržnje, u ponedjeljak, 19. aprila 2021. u New Yorku .

Šesnaest gradova koje je proučavao Centar, a uključuju New York i Los Angeles, dva najmnogoljudnija grada, čine oko 8% američke populacije. U posljednjim podacima FBI-a o zločinima iz mržnje na cjelokupnoj teritoriji Sjedinjenih Država, istih 16 gradova činilo je više od 21% svih zločina iz mržnje u 2019. godini.

"Ovi preliminarni podaci pokazuju da u onim velikim gradovima s najdužom istorijom prikupljanja antiazijskih izvještaja postoji povišen ili rastući nivo zločina iz mržnje koji se proteže sve do 2021. godine", rekao je Brian Levin, direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma. "U tim gradovima već imamo više zločina iz mržnje u prvom tromjesečju 2021., nego u cijeloj 2019. godini prije pandemije. A u nekim i više nego u cijeloj 2020."

Žena drži znak na skupu protiv mržnje kako bi se zaustavila diskriminacija Azijskih Amerikanaca u New Yorku, 21. marta 2021.
Žena drži znak na skupu protiv mržnje kako bi se zaustavila diskriminacija Azijskih Amerikanaca u New Yorku, 21. marta 2021.

Njujork

Njujork, koji ima najveći broj azijskih Amerikanaca u zemlji, bilježi gotovo polovinu incidenata iz 2021. godine, prijavivši 42 zločina iz mržnje u prvom tromjesečju - 223% više u odnosu na 13 incidenata u prvom kvartalu prošle godine. Napadi na Azijate koji žive u Njujorku nastavili su se i u aprilu, a tokom prve tri sedmice u mjesecu zabilježena su još 24 incidenta.

U najnovijem incidentu, nezaposleni 61-godišnji kineski imigrant koji je sakupljao boce u susjedstvu Harlema završio je u komi prošlog petka, nakon što ga je teško pretukao bivši osuđenik na uslovnoj kazni. Osumnjičeni je uhapšen ove sedmice.

Izgleda da je Njujork imao više napada na Azijate tokom prvog kvartala 2021. nego tokom bilo koje kompletne godine u skorijem sjećanju, navodi Levin.

Prošle sedmice, komesar policije Njujorka, Dermot Shea najavio je novu inicijativu za borbu protiv antiazijskog nasilja, gdje je planirano raspoređivanje timova tajnih policajaca azijskog porijekla "kako bi se spriječilo da Njujorčani prije svega postanu žrtve".

Antiazijski zločini iz mržnje posljednjih godina su u stalnom porastu, navodi FBI. Ali napadi su dosegli vrhunac tokom pandemije, a azijsko-američki aktivisti kažu da su Trampove česte reference na koronavirus kao "kineski virus" i "kung-gripu" doprinijele širenju zločina iz mržnje.

Iako Trump nije na funkcije više od tri mjeseca i više ne može objavljivati tweetove o "kineskom virusu", "šteta je već napravljena", rekla je Stephanie Nguyen, izvršna direktorica neprofitne organizacije Asian Resources Inc.

"Ne mogu izbrisati ono što je rekao. Niko od nas nije u stanju da čuje šta je rekao i da to blokira u sebi", rekla je Nguyen.

Ostali gradovi

Drugi gradovi sa velikom azijskom populacijom, takođe, su zabilježili dvocifrene i trocifrene procente porasta broja antiazijskih zločina iz mržnje tokom prvog tromjesečja.

U San Franciscu je policija istražila 12 napada na Azijate, što je 140 posto više u odnosu na pet incidenata u prvom tromjesečju 2020. godine. Los Angeles je tokom tromjesečja imao devet antiazijskih zločina iz mržnje, 80 posto više, dok je u Bostonu broj incidenata usmjeren na Azijate skočio na osam, 60% više.

Lu-In Wang, profesorica prava Univerziteta u Pittsburghu i autor knjige "Diskriminacija prema zadatim postavkama: Kako rasizam postaje uobičajen", rekla je da je porast broja antiazijskih zločina iz mržnje u Njujorku i drugim gradovima s velikom azijskom populacijom iznenađujući, jer su to gradovi u kojima bi se "oni (Azijati) trebali osjećati ugodnije, osjećati da tu pripadaju."

"Ali može biti da je u tim gradovima veće nezadovoljstvo prema Azijatima, jer su vidljiviji i brojniji", rekla je Wang u intervjuu.

Od 16 anketiranih gradova, četiri - Cleveland, Philadelphia, Miami i Tampa, Florida - nisu prijavili nijedan antiazijski zločin počinjen iz mržnje tokom ovog kvartala.

Washington i San Antonio prijavili su šest, odnosno pet antiazijskih zločina iz mržnje, u poređenju s nulom tokom prvog kvartala 2020. godine.

Rasno motivisani napadi na azijske Amerikance nisu novost, rekla je Nguyen, čija je vijetnamska porodica imigrirala u Sjedinjene Države tokom pada Sajgona 1975. godine.

"Razlika je u tome što sada konačno govorimo o ovome", rekla je.

XS
SM
MD
LG