Linkovi

Biden i Harris sa azijsko-američkom zajednicom poslije napada u Atlanti


SAD: Ubistva u fokus dovela rasnu netrpeljivost
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

SAD: Ubistva u fokus dovela rasnu netrpeljivost

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i potpredsjednica Kamala Harris sastaje se u petak sa azijsko- američkom zajednicom u Atlanti u saveznoj državi Džordžiji, nakon pucnjave u kojoj je poginulo osam  osoba, uključujući šest žena azijskog porijekla. 

Vlasti još istražuju da li je osumnjičeni Robert Aron Long, koji je optužen po osam tačaka za ubistva, bio motivisan rasnim predrasudama.Pucnjava je skrenula pažnju na zločine iz mržnje.

Napadi i drugi incidenti na Amerikance azijskog porijekla povećali su se tokom protekle godine, a neki su okrivili Trumpovu administraciju koja je pandemiju okarakterisala kao "kineski grip".

“Nema sumnje da su zlostavljanja, predrasude i nasilje nad azijskim Amerikancima u porastu, a to je tako neamerički i toliko dostojno prezira, da svi o tome moramo da govorimo”, poručio je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Taj i drugi incidenti izazvali su strah i nezadovoljstvo u azijsko-američkoj zajednici, a neki krive prethodnu administraciju.

Otkad je Trump počeo da ga naziva “kineski virus”, okrivljujući Kinu, mislim da to ljudima u glavi stvara određeni mentalitet”, smatra stanovnica New Yorka Amerika Sum.

Retorika bivšeg predsednika Trumpa doprinijela je diskriminaciji, izjavila je portparolka Bijele Kuće, Džen Psaki.

“Kada govorite iz Bijele kuće, imate ogroman megafon koji se čuje u cijeloj zemlji, i važno je da pažljivo razmislite o riječima koje koristite i kako izražavate protivljenje bilo kojoj vrsti diskriminacije.”

Zastave na krovu Bijele Kuće spuštene su na pola koplja u znak žalosti za žrtvama. Predsednik Džo Bajden je tokom prve nedjelje mandata potpisao memorandum kojim se osuđuje ksenofobija i naredio federalnim agencijama da povećaju prikupljanje podataka i spriječe incidente iz mržnje kao i da obezbijede da se u reakciji na pandemiju vodi računa o kulturnim i rasnim pitanjima. Azijsko-američki aktivisti kažu da je potrebno uraditi više.

“Pozivamo vladu na svim nivoima da u ovom trenutku reaguje i bude pažljiva prema azijsko-američkoj zajednici. Od školskih okruga, preko zakonskih vlasti, do zdravstva, u ovom trenutku nam je potrebna vladina reakcija”, poručio je aktivista za ljudska prava Rasel Jeung.

Izveštaj o procjeni domaćeg nasilnog ekstremizma, koji je ove nedjelje objavila američka obavještajna zajednica, opisuje povišenu prijetnju od „rasno i etnički motivisanih ekstremista“, među kojima su i oni čije su mete Amerikanci azijskog porijekla.

XS
SM
MD
LG