Linkovi

Kandić, uhapšen u BiH, proglašen krivim u SAD-u zbog pomaganja 'Islamskoj državi'


Bosnia and Herzegovina -- Mirsad Kandic addressing the Court of Bosnia and Herzegovina, terrorism trial, Sarajevo, November 15, 2017.
Bosnia and Herzegovina -- Mirsad Kandic addressing the Court of Bosnia and Herzegovina, terrorism trial, Sarajevo, November 15, 2017.

Visoko pozicionirani član militantne organizacije takozvane Islamske države Mirsad Kandić proglašen je krivim na sudu u New Yorku za pružanje materijalne potpore stranoj terorističkoj organizaciji, uključujući dvije tačke optužnice u vezi sa smrću dvije osobe.

Mirsadu Kandiću, uhapšenom u Sarajevu 2017. godine i izručenom u Sjedinjene Američke Države, prijeti doživotna robija jer je postao član "Islamske države", regrutirao druge borce za ovu grupu i nabavljao oružje, opremu i obavještajne podatke.

Federalna porota Suda u Brooklynu, nakon trosedmičnog suđenja pred američkim okružnim sucem Nicholasom G. Garaufisom, proglasila je Kandića krivim na osnovu dokumenata i dokaza prezentiranih na suđenju.

Kandić (40), porijeklom iz Peći na Kosovu, imao je trajnu dozvolu boravka u SAD-u, gdje je živio prije nego se pridružio "Islamskoj državi".

Uhapšen je u Sarajevu u augustu 2017. pod lažnim imenom Edin Radončić.

Prema sigurnosnim agencijama, u BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim suradnicima.

Nakon izručenja u SAD, na osnovu potjernice, Kandić je od jeseni 2017. bio u pritvoru. Suđenje je počelo 4. maja 2022.

Sud je utvrdio da je Kandić bio visokorangirani član "Islamske države", strane terorističke organizacije.

Imao je višestruke odgovornosti unutar globalne terorističke organizacije, uključujući regrutiranje stranih boraca, trgovinu stranim borcima sa Zapada preko Turske i u Siriju, te dobivanje oružja, vojne opreme, karata, novca i lažnih identifikacija za militante.

U izvršavanju ovih odgovornosti, optuženik je radio izravno s emirima "Islamske države" i zapovjednicima, uključujući Bajru Ikanovića, bh. državljanina, koji je zapovijedao kampom za obuku u Siriji, počevši od ili oko 2014. godine.

Ikanović je, zauzvrat, izvijestio Omara Šišanija, tadašnjeg vrhovnog vojnog zapovjednika za "Islamsku državu", i ključnog savjetnika Abu Bakra al-Bagdadija, koji je u to vrijeme bio vođa i samoproglašeni kalif "Islamske države", saopćeno je iz Suda.

Prema iskazima 36 svjedoka i dokazima izvučenim sa šest kontinenata, Kandić je još u ljeto 2012. pokušao napustiti Sjedinjene Države kako bi se borio na strani terorističke grupe.

Odbijen mu je ukrcaj i zabranjeno da leti. Kandić je u januaru 2013. pokušao direktnim letom iz Toronta u Kanadi doletjeti do Istanbula. Ponovno mu je odbijen ukrcaj. Optuženi je potom u novembru 2013. godine vozio autobusom Greyhound od New Yorka do Monterreya u Meksiku i letio kroz Panamu, Brazil, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku prije nego što je stigao u Siriju krajem 2013. godine. Kandić se pridružio militantima u Haritanu, uporištu grupe tada, u predgrađu Alepa.

Vodstvo terorističke grupe potom je uputilo Kandića u Tursku da preuzme ulogu krijumčarenja stranih boraca i oružja u Siriju iz inozemstva, te da bude emir za medije.

Kandić je širio poruke o regrutaciji i jezivu propagandu koristeći više od 120 Twitter računa.

Kandić je također bio predan i plodan regrut stranih militanata. Poslao je hiljade radikalnih dobrovoljaca iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom "Islamske države" u Siriji i drugdje na Bliskom Istoku.

To je uključivalo jednog Njujorčanina koji je postao snajperist i trener snajperista, utvrđeno je tokom suđenja.

Jedan strani borac kojeg je regrutirao optuženik bio je Jake Bilardi iz Australije, poznat kao Jihadi John. Bilardi je kontaktirao optuženika u junu 2014. za pomoć pri putovanju u Siriju radi pridruživanja grupi.

Kandić je Bilardiju – koji je tek napunio 18 godina i nikada prije nije putovao u inozemstvo – dao upute i smjernice za dolazak u Istanbul u Turskoj.

Kandić je potom dogovorio da Bilardi bude pokupljen na aerodromu u Istanbulu i prokrijumčario ga u Siriju. Bilardi je počinio samoubilački napad kamionom 11. ožujka 2015. u Ramadiju u Iraku, ubivši sebe, više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca.

Prilikom izricanja presude prijeti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora po dvije tačke koje su rezultirale smrću, te po 20 godina zatvora po svakoj od četiri druge optužbe.

Sudac saveznog okružnog suda odredit će kaznu nakon razmatranja američkih smjernica o kazni i drugih zakonskih čimbenika, saopćeno je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG