Linkovi

NEW YORK: Mirsad Kandić negirao krivicu za logističku podršku Islamskoj državi i zavjeru


Federalni sud, Brooklyn, New York
Federalni sud, Brooklyn, New York

Mirsad Kandić negirao je krivicu pred Federalnim sudom u Brooklynu da je pomagao Islamskoj državi u protekle četiri godine.

Kandića, koji je rođen na Kosovu 1981. godine, u utorak je Bosna i Hercegovina (BiH) izručila Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja je za njim raspisala međunarodnu crvenu potjernicu.

Pet tačaka optužnice terete Kandića za materijalnu podršku Islamskoj državi i jedna tačka za zavjeru.

SAD je napustio 2013. godine, kada se pridružio Islamskoj državi i radio na regrutaciji i širenju propagande, kažu američki zvaničnici.

Kandić se sada u SAD-u suočava sa mogućnošću doživotne zatvorske kazne, kazao je William Sweeney, šef kancelarije Federalnog istražnog biroa (FBI) u New Yorku.

On je rekao i da je Kandić pomagao Jakeu Bilardi, 18-godišnjem državljaninu Australije, koji je 2015. godine poginuo u samoubilačkom napadu zapadno od Baghdada.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da je izručenjem Kandića u SAD obavljen složen posao. On je kazao da se Kandić skrivao u BiH sve do 4. jula ove godine, kada je uhapšen u Sarajevu.

Prema Mektiću, Kandić je u Islamskoj državi imao niz odgovornih funkcija, uključujući vrbovanje i regrutaciju, snabdijevanje oružjem, izrađivao prsluke i slično.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG