Linkovi

BiH

MINISTAR SIGURNOSTI BIH: Mirsad Kandić je imao niz važnih funkcija u Islamskoj državi


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić otkrio je na konferenciji za novinare detalje u vezi Mirsada Kandića, koji je isporučen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog terorizma.

Mektić navodi da se radi o visokorangiranom članu Islamske države sa nizom funkcija. Kandića je ministar opisao izuzetno opasnim sa aspekta terorizma. Kandićev opis poslova, prema riječima ministra, uključivao je vrbovanje i logističku podršku za terorističke činove.

Uz to, on je i i provjeravao ljude koji se priključuju terorističkoj organizaciji, a radio je i snabdijevanje oružjem, te izrađivao eksplozivne naprave i slično, naveo je ministar.

Koristio je više od deset identiteta, a u BiH, kako je rekao Mektić, ušao je sa lažnim dokumentima na ime Ivan Popović, dok se u zemlji koristio imenom Edin Radončić.

Interpol Washington je raspisao crvenu potjernicu za Kandićem, koji je rođen na Kosovu 1981. godine.

SAD terete Kandića za krivično djelo zavjera u cilju obezbjeđenja materijalne podrške ili resursa terorističkoj organizaciji.

Prije ulaska u BiH, Kandić je promijenio više evropskih država, a u BiH se vješto skrivao do 4. jula, kada su ga pripadnici antiterorističke jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili u sarajevskom naselju Grbavica.

Ministsar navodi da je izručenjem Kandića u SAD obavljen složen posao i dodaje da se istražuje sistem podrške koju je Kandić imao, kao i uloga pojedinaca.

U augustu ove godine, Sud BiH je Kandiću ukinuo privremeni pritvor nakon hapšenja i odredio ekstradicioni pritvor koji je trajao do izručenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG