Linkovi

SAD razmatraju načine za pomoć Kubancima


Demonstranti duž Osme ulice u delu grada Mala Havana, u Majamiju, 18. jula 2021. Demonstranti su ispisali imena kubanskih disidenata koji su uhapšeni na Kubi. (Foto: AP, Marta Lavandir)
Demonstranti duž Osme ulice u delu grada Mala Havana, u Majamiju, 18. jula 2021. Demonstranti su ispisali imena kubanskih disidenata koji su uhapšeni na Kubi. (Foto: AP, Marta Lavandir)

Sjedinjene Države ispituju potencijalne načine za pomoć narodu Kube nakon antivladinih protesta ovog mjeseca koji su bili najveći u toj ostrvskoj državi u posljednjih nekoliko decenija.

Visoki zvaničnici administracije koji su razgovarali sa izvještačima novinskih agencija pod uslovom anonimnosti, rekli su da koraci koji se razmatraju uključuju promjene u doznakama kako bi se omogućilo ljudima u Sjedinjenim Državama da šalju novac svojim porodicama na Kubi, a da im kubanska vlada ne uzme dio.

Ostale potencijalne akcije uključuju načine za olakšavanje pristupa Internetu, rad sa međunarodnim organizacijama u pružanju više humanitarne pomoći i povećanje osoblja američke ambasade u Havani.

State Department je smanjio broj osoblja u ambasadi za više od polovine u 2017. godini, nakon što je više od 40 američkih diplomata na službi na Kubi reklo da trpe uporne bolove u ušima, glavobolje i probleme sa pamćenjem, koncentracijom, ravnotežom i spavanjem 2016. Trumpova administracija je saopštila da su tegobe rezultat onoga što je nazvala "soničnim napadom".

Bidenova administracija nije javno objavila bilo kakve namjeravane akcije, ali da sprovodi stalnu analizu američke politike prema Kubi. Bijela kuća je saopštila u ponedjeljak da se nekoliko zvaničnika sastalo sa grupom kubansko-američkih lidera "da bi saslušali njihove političke preporuke i zabrinutost".

U saopštenju Bijele kuće naglašava se da je rješavanje trenutne situacije na Kubi "glavni prioritet".

Portparol State Departmenta Ned Prajs rekao je novinarima u ponedjeljak da je administracija zabrinuta zbog ljudskih prava, demokratije i građanskih prava.

"To je upravo ono što vidite i ono što smo rekli u mehanizmima podrške u godinama tokom kojih su koje su Sjedinjene Države pružale kubanskom narodu i upravo na to mislimo kada kažemo da ćemo razmotriti dodatne oblike podrške, uključujući i svaku humanitarnu podršku za kubanski narod", rekao je Prajs.

Neke informacije za ovaj izvještaj preuzete su od agencija AP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG