Linkovi

State Department poziva na "smirenost" na Kubi


Antivladini protesti na Havani, Kuba, 11. juli 2021.
Antivladini protesti na Havani, Kuba, 11. juli 2021.

Američki State Department pozvao je na "smirenost" na Kubi nakon što su u nedjelju najveći protesti u posljednjih nekoliko decenija protiv komunističke vlade potresli tu ostrvrsku zemlju.

"Pozivamo na smirenost i osuđujemo svako nasilje protiv onih koji mirno protestuju, a podjednako pozivamo i kubansku vladu da pusti sve koji su pritvoreni zbog mirnog protestovanja", rekao je portparol State Departmenta Ned Price novinarima tokom brifinga za novinare.

Uhapšeno je oko 150 demonstranata, a prema Reutersovim informacijama, samo 12 je pušteno.

Price je dodao da američka vlada razmatra šta bi mogla da učini kako bi pomogla hiljadama demonstranata koji su izašli na ulice zemlje da protestuju zbog ekonomske krize koja muči ostrvo i načina kako nekada hvaljeni zdravstveni sistem riješava pandemiju Covida-19.

Lider republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell rekao je novinarima u utorak: "Zalažemo se za narod Kube. Ovo je nečuveni, nasilnički režim već nekih 70 godina". Dodao je da ne zna da li su protesti dovoljno jaki da "nadvladaju nasilnike".

U međuvremenu, pristup platformama društvenih mreža ostao je barem djelimično ograničen u utorak nakon što ih je vlada navodno zatvorila u ponedjeljak. NetBlocks, organizacija sa sjedištem u Londonu, saopštila je da su Facebook, Instagram, WhatsApp i Telegram među servisima koji su zabranjeni.

Zvaničnici na Kubi nisu komentarisali pristup tim platformama na ostrvu.

Kubanska vlada za nemire krivi Sjedinjene Države, saopštavajući da je embargo razlog ekonomskih nevolja u zemlji, koja je, prema kubanskoj vladi, zabilježila smanjenje ekonomije za 11 posto.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da bi optuživanje SAD za proteste bila "teška greška" i dokaz da kubanska vlada nema sluha za zabrinutost kubanske javnosti.

U znak zabrinutosti kubanske vlade zbog protesta, bivši šef kubanske komunističke partije Raul Castro prisustvovao je sastanku političkog biroa na kojem se razgovaralo o "provokacijama", prenose kubansi državni mediji. Castro je u aprilu sišao sa položaja, a zamijenio ga je Miguel Diaz-Canel.

Protesti su rijetki na Kubi, gdje snage unutrašnje bezbjednosti strogo kontrolišu stanovništvo, ali ekonomski uslovi uzrokuju da mnogi zahtijevaju promjene.

"Ono što želimo su promjene", rekla je Yamila Monte, kubanska kućna pomoćnica za AFP. "Dosta mi je".

Ljudi su "ljuti jer nema hrane, jer postoje problemi", rekla je za France Presse (AFP) 39-godišnja službenica u osnovnoj školi.

Demonstrat koji je govorio za Associated Press (AP), ali je odbio da se predstavi iz straha od mogućeg hapšenja, rekao je: "Dojadili su nam redovi, nestašica. Zbog toga sam ovdje".

U tekstu su korištene informacije agencija AP, Reuters i AFP.
XS
SM
MD
LG