Linkovi

Vlast na Kubi ispunila jedan od zahtjeva demonstrata


Policija pritvara antivladine demostante u Havani, Kuba, 11. juli 2021.
Policija pritvara antivladine demostante u Havani, Kuba, 11. juli 2021.

Kuba je objavila da će privremeno ukinuti restrikcije koje se odnose na unos hrane i lijekova u zemlju od strane turista, pošto je to jedan od zahtjeva antivladinih demonstranata. 

Hiljade ljudi učestvuju u protestima protiv režima širom zemlje zbog nestašice osnovnih potrepština, ograničenih građanskih sloboda i načina na koji se država bori sa pandemijom Covida-19.

Vlada Kube okrivila je američke plaćenike da organizuju proteste i koriste tešku situaciju koju su izazvale američke sankcije, dodano pooštrene tokom pandemije.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da bi optuživanje SAD za proteste bila "teška greška" i dokaz da kubanska vlada nema sluha za zabrinutost kubanske javnosti.

Nekoliko zemalja i UN pozvali su kubansku vladu da građanima dozvoli da mirno iskažu svoje mišljenje, dok je Meksiko pozvao SAD da ublaži sankcije.

Brojne poznate ličnosti na Kubi su apelovale na režim da sasluša demonstrante, a ne da se bori protiv njih.

Internet je povremeno u prekidu, a pristup društvenim mrežama je onemogućen.

Zvaničnici su za proteste okrivili kampanju na društvenim mrežama i haštag #SOSCuba kojim se traži humanitarna pomoć.

Jedan od zahtjeva demonostranata je bio da se ukine zabrana na unos hrane, lijekova i proizvoda za ličnu higijenu u najgoroj krizi koja je pogodila Kubu od pada Sovjetskog saveza.

Premijer Mauel Marero je obećao da će u ponedjeljak ukinuti te restikcije.

"To je zahtjev koji su uputili mnogi putnici koji ovde dolaze i neophodno je donijeti takvu oduku", kaže Marero,

Nije jasno, međutim, šta bi ova odluka mogla praktično da promijeni jer, zbog pandemije, ima malo letova za Kubu i malo turista dolazi.

Tokom protesta uhapšeno je 200 ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG