Linkovi

SAD dozvolile upotrebu krvne plazme u liječenju koronavirusa


Predsjednik Trump, zajedno sa Stephenom Hahnom, komesarom Uprave za hranu i lijekove na konferenciji za medije u Bijeloj kući 23. avgusta 2020.
Predsjednik Trump, zajedno sa Stephenom Hahnom, komesarom Uprave za hranu i lijekove na konferenciji za medije u Bijeloj kući 23. avgusta 2020.

Nazivajući to "historijskim saopštenjem", predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku federalne Uprave za hranu i lijekove (FDA) da hitno dozvoli upotrebu krvne plazme pacijenata koji su oporavili od COVID-19 u liječenju zaraženih. Trump je rekao da će time biti "spašeni nebrojeni životi".

Predsjednik je ranije u nedjelju najavio "veliki proboj u liječenju COVID-a". Neki zdravstveni stručnjaci, međutim, upozoravaju da još nije vrijeme za slavlje dok se ne obavi više studija.

Na brifingu za novinare, Trump i njegov sekretar za zdravstvo Alex Azar konstatovali su da je smrtnost kod osoba mlađih od 80 godina, koje nisu bile na respiratorima, smanjena za 35 odsto nakon što su, u ranoj fazi bolesti, primili tretman krvnom plazmom.

"Smanjenje smrtnosti za 35 procenata je nešto o čemu mi koji se bavimo razvojem lijekova - sanjamo", rekao je Azar. "To je ogroman napredak u liječenju pacijenata."

Pacijent koji se oporavio od COVID-19 daje krv u bolnici u Panama Cityju, 13. maja 2020.
Pacijent koji se oporavio od COVID-19 daje krv u bolnici u Panama Cityju, 13. maja 2020.

Krvna plazma potiče od pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa i bogata je antitijelima. Korištena je za liječenje desetine hiljada pacijenata oboljelih od COVID-19 u Sjedinjenim Državama.

Od pandemije koronavirusa, u Sjedinjenim Državama umrlo je više od 176.000, a zaraženo skoro 5,7 miliona ljudi - više nego u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta.

Neposredno prije brifinga, Uprava za hranu i lijekove saopštila je da je dala dozvolu, ali tehnički nije u potpunosti odobrila - za upotrebu krvne plazme sa antitijelima pacijenata koji su se oporavili od COVID-a.

Komesar FDA Stephen Hahn rekao je novinarima da je agencija utvrdila da tretman krvnom plazmom zaslužuje hitno odobrenje poslije analize 20.000 od 70.000 pacijenata koji su dobili tretman, kao i na osnovu drugih studija.

"Poboljšanje od 35 odsto u preživljavanju je prilično značajno", rekao je i dodao da postoji velika potražnja za krvnom plazmom od ljekara iz svih dijelova Amerike.

Tretman plazmom se bezbjedno koristi i protiv drugih bolesti, kao što su ebola i difterija, ali naučnici – uključujući i neke koji rade za američku vladu – su oprezniji kada je riječ o liječenju koronavirusa, navodeći da su rezultati mješoviti i da još nema dokaza da je taj tretman djelotvoran protiv COVID-19.

Nakon što je jedan novinar pitao Trumpa o povremeno kontradiktornom jeziku kojim su se on i Hahn izražavali o efikasnosti krvne plazme, predsjednik, koji je tretman nazvao "veoma efikasnim", okončao je konferenciju za novinare koja je trajala 18 minuta. Trump je odgovorio na samo tri pitanja.

Portparol Američkog udruženja za biohemiju i molekularnu biologiju Ben Corb saopštio je da Trump pokazuje nespremnost da sluša eksperte za medicinu i da "proboj podrazumijeva veliku zbirku podataka" kako bi se osigurala bezbjednost i efikasnost liječenja.

"Taj proces je neophodan da bismo bili sigurni da tretman nije gori od bolesti", rekao je portparol Ben Corb. "Duboko sam zabrinut zbog ovog poteza i vremenskog trenutka."

Trump je brifing o napretku u liječenju koronavirusa održao dan pred početak republikanske nacionalne konvencije, na kojoj će biti nominovan za drugi predsjednički mandat.

Konferenciji za novinare u Bijeloj kući nije prisustvovao direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci, koji je član radne grupe Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Kako je prošle nedjelje objavio New York Times, Fauci je bio među stručnjacima koji su intervenisali da se FDA spriječi u davanju hitne dozvole za upotrebu krvne plazme. Fauci i drugi su, prema pisanju dnevnika, tvrdili da su postojeći podaci o tom tretmanu "suviše slabi".

Dan ranije, Trump je, bez dokaza, optužio "duboku državu i slično", odnosno "ljude u sjenci" u američkoj Upravi za hranu i lijekove da "otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane".

Američki lider na Twitteru je, bez dokaza, iznio tvrdnju da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu lijekova "očigledno pokušavaju da odlože pronalaženje odgovora na virus do poslije izbora 3. novembra". Dodao je: "Moramo da se fokusiramo na brzinu i spašavanje života!"

Brojni američki zdravstveni stručnjaci kažu da vakcina za koronavirus neće biti dostupna prije kraja godine ili prvih mjeseci 2021, i to tek ako se testovi efikasnosti vakcine, koji sada počinju u nekoliko zemalja, uključujući i Sjedinjene Države - pokažu uspješnim.

Trump, koji je svestan da ga njegov protivkandidat na izborima, Joe Biden i opozicione demokrate optužuju da je vodio pogrešnu politiku u reagovanju na pandemiju koronavirusa u SAD, često ističe da je lijek blizu, a govorio je i da će virus "jednostavno nestati".

Priznao je da bi proboj u medicini prije izbornog dana povećao njegove šanse da bude ponovo izabran u novembru.

Joe Biden i njegova supruga Jill mašu pristalicama na virtualnoj konvenciji u Wilmingtonu u Delawareu, na kojoj je Biden prihvatio demokratsku nominaciju, 20. avgusta 2020.
Joe Biden i njegova supruga Jill mašu pristalicama na virtualnoj konvenciji u Wilmingtonu u Delawareu, na kojoj je Biden prihvatio demokratsku nominaciju, 20. avgusta 2020.

Prihvatajući demokratsku predsjedničku nominaciju prošle nedjelje, bivši potpredsjednik Joe Biden je rekao: "Poslije ovoliko vremena, predsjednik još nema plan za borbu protiv pandemije. Nije uspio da zaštiti Ameriku. Sunarodnici moji - to je neoprostivo".​

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows u programu "Fox News Sunday" branio je Trumpov tvit u kojem se predsjednik žali na federalnu Upravu za hranu i lijekove i tempo testiranja.

"Nećemo da tražimo prečice u istraživanju, ali hoćemo da smanjimo birokratiju. Pozdravljam što je predsjednik objavio taj tvit", rekao je Meadows.

Senator iz Delavera Chris Coons, koji podržava Bidena, u odvojenom intervjuu za Fox je izjavio da se Trump "nije ponašao odgovorno" u borbi protiv koronavirusa.

"Izgubio se na putu, ali odbija da traži putokaz", rekao je Coons i zaključio. "Donald Trump je promašio u suočavanju sa pandemijom".

XS
SM
MD
LG