Linkovi

COVID19 treći uzročnik smrti u SAD. Neki fakulteti vraćaju se na online nastavu


Osoblje bolnice Kolar Gejbls u blizini Majamija prebacuje pacijenta u kola hitne pomoći, 30. jula 2020.
Osoblje bolnice Kolar Gejbls u blizini Majamija prebacuje pacijenta u kola hitne pomoći, 30. jula 2020.

Koronavirus je sada treći glavni uzročnik smrtnosti u SAD – poslije srčanih oboljenja i raka, saopštili su Centri za kontrolu bolesti. Drastično je porastao broj zaraženih u domovima za stare, a neki veliki fakulteti, koji su počeli sa nastavom uživo – sada su promijenili odluku.

SAD sada imaju više od 5,4 milona potvrđenih slučajeva COVID19 i više od 170.000 smrtnih slučajeva. Jedna od vodećih zdravstvenih stručnjaka, Debra Birks, upozorava da je vrijeme da se situacija stavi pod kontrolu a izrazila je i žaljenje što se SAD nisu na samom početku zatvorile kao Italija.

"Vidjeli smo šta su Amerikanci spremni da urade u borbi protiv virusa.”

Broj slučajeva COVID19 u domovima za njegu starih je skočio za skoro 80 procenata od početka ljeta. Više od 40% smrtnih slučajeva se dogodilo u institucijama za dugoročnu njegu, iako u njima živi manje od jednog procenta američke populacije.

Iznenadnom skoku doprinose i novi slučajevi na jugu zemlje, gdje je debata o otvaranju škola dobila novi obrt.

"Nije bezbjedno vratiti se na kampus. Biće bolesnih ljudi”, poručuje jedna demonstrantkinja.

Na univerzitetu Georgia Tech – desetine studenata su protestovale zbog odluke školskih vlasti da se vrate na kampus.

A samo nedjelju dana nakon što je počela nastava uživo, univerzitet Skeverne Karoline Chapel Hill je promijenio odluku i prebacio se na online nastavu pošto je 130 studenata dobilo virus.

"Uvijek smo govorili da ćemo reagovati u zavisnosti od razvoja situacije. Situacija se promijenila i vjerujemo da su ovi potezi neophodni u ovom trenutku”, navodi rektor Kevin Gaskievic.

Nastava na kampusu na univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu ponovo je prekinuta posle samo sedam dana nastave uživo zbog pojave virusa među studentima.
Nastava na kampusu na univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu ponovo je prekinuta posle samo sedam dana nastave uživo zbog pojave virusa među studentima.

U osnovnim školama u Džordžiji takođe je primjećen rast slučajeva. Jedna škola je zatvorena nakon što je utvrđeno da je više infekcija poteklo od jednog člana osoblja.

U Tenesiju - ozbiljan manjak nastavnog osoblja – 1200 radnih mjesta je upražnjeno u prosvjeti. U Južnoj Karolini, postoji potreba za skoro 1100 nastavnika. A nastavnici koji su dali otkaz iz straha za svoju bezbjednost mogli bi da budu kažnjeni sa više hiljada dolara, zato što su izašli iz svojih ugovora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG