Linkovi

Kako Kongres broji elektorske glasove


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa

Zajednička sjednica američkog Kongresa na kojoj se broje elektorski glasovi obično je rutinski i ceremonijalni događaj. Međutim, sjednica u srijedu 6. januara privući će veću pažnju javnosti zbog napora odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa da ospori izbornu pobjedu demokrate Joe Bidena.

Brojanje elektorskih glasova u Kongresu je posljednji korak u procesu potvrde Bidenove pobjede, nakon što ga je Elektorski koledž zvanično izabrao 14. decembra. Taj proces je predviđen Ustavom i obuhvata nekoliko koraka.

Pojedini republikanci, koji ponavljaju Trumpove neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari, najavili su da će uložiti zvaničan prigovor na rezultate izbora, što znači da će oba doma Kongresa - Senat u kojem većinu imaju republikanci i Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate - morati o njima da se pojedinačno izjasne.

Šta se događa na zasijedanju Kongresa u januaru?

Prema federalnom zakonu, Kongres mora da se sastane 6. januara i otvori zapečaćene potvrde iz svih saveznih država koje sadrže zapis o elektorskim glasovima. Glasovi se u salu unose u kutijama od mahagonija.

Predstavnici dvije stranke iz oba doma Kongresa zatim glasno čitaju rezultate i zvanično ih broje. Predsjednik Senata, potpredsednik Mike Pence, predsjedava sjednicom i proglašava pobjednika.

Šta je predviđeno Ustavom?

Prema Ustavu, Kongres mora da zasijeda i da prebroji elektorske glasove. Ako je rezultat izjednačen, Predstavnički dom odlučuje predsjednika, a svaka kongresna delegacija ima jedan glas. To se nije dogodilo od 1800-tih, a Bidenova pobjeda nad Trumpom je ubjedljiva, 306 naprema 232 elektorska glasa.

Šta se događa na zajedničkoj sjednici?

Oba doma Kongresa sastaju se u podne da prebroje glasove. Ako potpredsjednik nije u mogućnosti da predsjedava sjednicom, mijenja ga senator sa najdužim stažem iz stranke koja ima većinu u Senatu.

U ovom slučaju to je republikanski senator iz Ajove Čak Gresli.

Predsjedavajući otvara i uručuje potvrde elektorskih glasova iz svake države, po abecedi. Članovi dvije stranke iz oba doma Kongresa zatim glasno čitaju svaku potvrdu, unose i broje glasove. Predsjedavajući poslije toga objavljuje ko je osvojio većinu glasova za predsjednika i potpredsjednika.

Šta se događa kada neko uloži prigovor?

Nakon što predstavnici stranaka pročitaju potvrdu iz neke od država, bilo koji član Kongresa može da ustane i uloži prigovor na izborni rezultat, po bilo kom osnovu. Međutim, predsjedavajući neće saslušati prigovor ako on nije upućen i pismenim putem, uz potpise i člana Predstavničkog doma i Senata.

Ako postoji takav zajednički zahtjev, raspušta se zajednička sjednica, a Predstavnički dom i Senat zasjedaju odvojeno da bi razmotrili prigovor. Da bi bio usvojen, moraju da ga odobre oba doma Kongresa, prostom većinom. Ako to nije slučaj, broje se prvobitni elektorski glasovi.

Sličan prigovor posljednji put se razmatrao 2005. godine, kada su demokratska članica Predstavničkog doma iz Ohaja Stefani Tabs Džons i demokratska senatorka iz Kalifornije Barbara Bokser uložile prigovor na elektorske glasove iz Ohaja, tvrdeći da je bilo izbornih nepravilnosti. Oba doma Kongresa raspravljala su o prigovoru i odbacila ga. To je bio tek drugi put da se glasa o prigovoru na izborni rezultat.

Da li osporavanje rezultata može da bude uspješno?

Šanse za to su izuzetno male, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok je nekoliko republikanaca u Senatu, među kojima je i lider Mič Mekonel, priznalo Bidenovu pobjedu.

Mekonel je od svojih stranačkih kolega u Senatu zatražio da ne podrže prigovore iz Predstavničkog doma. Nekoliko visoko rangiranih republikanskih senatora saglasilo se sa Mekonelom. Senator iz Južne Dakote Džon Tjun, drugi po rangu republikanac, rekao je ranije ovog mjeseca da će prigovor na rezultat izbora biti oboren u Senatu. Dodao je da nema smisla da se senatori izjašnjavaju, "kada se zna konačan ishod".

Republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin rekao je da bi bilo kakav napor republikanaca u Kongresu da ospore rezultat izbora bio "uzaludan" i pogrešan.

Nema dokaza o rasprostranjenim izbornim nepravlnostima, što su potvrdili brojni izborni zvaničnici, među kojima je i Vilijam Bar, koji je nedavno napustio položaj sekretara za pravosuđe.

Koja je Penceova uloga?

Uloga potpredsjednika SAD kao predsjedavajućeg je često nelagodna, što će biti slučaj i sa Penceom koji će biti zadužen da proglasi Bidenovu pobjedu i svoj poraz kada se prebroje elektorski glasovi. Situaciju dodatno otežava i to što Trump odbija da prizna poraz.

Međutim, Pence neće biti prvi potpredsjednik koji će se naći u neprijatnoj situaciji. Bivši potpredsednik Al Gor je 2001. godine predsjedavao sjednicom na kojoj su se brojali elektorski glasovi posle izbora 2000. godine na kojima je veoma malom razlikom izgubio od republikanca Džordža Buša mlađeg.

Biden, potpredsjednik SAD za vrijeme Obaminog mandata, 2016. godine je predsjedavao sjednicom na kojoj je Trump proglašen pobjednikom. Takođe je odbacio prigovore demokrata u Predstavničkom domu koji nisu imali podršku kolega u Senatu.

Šta se događa kad Kongres prebroji glasove?

Zajednička sjednica je posljednja zvanična šansa da se uloži prigovor na izborni rezultat, van sudova koji su do sada odbacili tužbe odlazećeg predsjednika i njegovog tima.

"Dođe vrijeme kada morate da priznate da ste, uprkos najboljim naporima, doživeli neuspjeh", rekao je senator Kornin ranije ovog mjeseca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG