Linkovi

Deset bivših šefova Pentagona upozorilo Trumpa


The Pentagon building
The Pentagon building

Desetero ljudi, i demokrati i republikanci, potpisali su članak objavljen u The Washington Postu.

Nakon izbora 3. novembra i kasnijih prebrojavanja glasova u nekim državama, kao i neuspješnih sudskih izazova, ishod je jasan, napisali su, iako u članku nisu precizirali Trumpa.

Vrijeme ispitivanja rezultata je prošlo; stiglo je vrijeme za formalno brojanje glasova izbornog kolegija, kako je propisano Ustavom i statutom.

Bivši šefovi Pentagona upozorili su protiv upotrebe vojske u bilo kakvim naporima da se promijeni ishod.

"Napori da se američke oružane snage uključe u rješavanje izbornih sporova odveli bi nas na opasan, nezakonit i protuustavan teritorij", napisali su. "Civilni i vojni dužnosnici koji usmjeravaju ili provode takve mjere bili bi odgovorni, uključujući potencijalno suočene s kaznenim sankcijama, za ozbiljne posljedice svojih postupaka na našu republiku."

Nekoliko visokih vojnih časnika, uključujući generala Marka Milleyja, predsjednika Zajedničkog načelnika stožera, posljednjih su tjedana javno rekli da vojska nema ulogu u određivanju ishoda američkih izbora i da je njihova odanost Ustavu, a ne pojedinačnom vođi ili političkoj stranci.

Deset bivših čelnika Pentagona također je upozorilo u svom članku na opasnosti od ometanja pune i glatke tranzicije u Ministarstvu obrane prije Dana inauguracije u sklopu prijenosa na vlast novoizabranog predsjednika Joea Bidena. Biden se požalio na napore dužnosnika Pentagona koje je imenovao Trump da opstruiraju tranziciju.

Bez spominjanja konkretnog primjera, bivši ministri obrane napisali su da se prijenosi moći "često događaju u vremenima međunarodne neizvjesnosti u vezi s politikom i držanjem američke nacionalne sigurnosti", dodajući: "Mogu biti trenutak kada je nacija ranjiva na akcije protivnika koji traže iskoristiti situaciju. "

Napetosti s Iranom predstavljaju upravo takav trenutak. U nedjelja je bila godinu dana od američkog ubojstva Qassema Soleimanija, vrha iranskog generala; Iran je obećao da će osvetiti ubistvo, a američki dužnosnici rekli su posljednjih dana da su u pojačanoj pripravnosti zbog potencijalnog iranskog napada na američke snage ili interese na Bliskom istoku.

U daljnjem znaku američko-iranske napetosti, vršilac dužnosti ministra obrane Christopher Miller objavio je u nedjelju navečer da se predomislio u pogledu slanja nosača zrakoplova USS Nimitz kući s Bliskog istoka i umjesto toga zadržat će brod na dužnosti. Baš prošlog tjedna, Miller je objavio da šalje Nimitza kući, odluka kojoj su se usprotivili viši vojni časnici.

Preokrenuvši se, Miller je naveo "nedavne prijetnje iranskih čelnika predsjedniku Trumpu i drugim američkim vladinim dužnosnicima". Nije elaborirao, a Pentagon nije odgovarao na pitanja.

Članak s mišljenjem u Postu potpisali su Dick Cheney, William Perry, Donald Rumsfeld, William Cohen, Robert Gates, Leon Panetta, Chuck Hagel, Ash Carter, James Mattis i Mark Esper.

FILE - The Pentagon in Washington.
FILE - The Pentagon in Washington.

Mattis je bio prvi Trumpov tajnik obrane; dao je ostavku 2018. godine, a naslijedio ga je Esper, koji je smijenjen samo nekoliko dana nakon izbora 3. studenog.

The Post je izvijestio da je ideja za pisanje mišljenja započela razgovorom Cheneya i Erica Edelmana, umirovljenog veleposlanika i bivšeg visokog dužnosnika Pentagona, o tome kako bi Trump mogao pokušati koristiti vojsku sljedećih dana.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG