Linkovi

Preporuka Amerikancima da preispitaju putovanja u Kinu: Rizik od nezakonitih pritvaranja


Proljetni karneval u Pekingu 13.05.2023.
Proljetni karneval u Pekingu 13.05.2023.

SAD su preporučile Amerikancima da preispitaju putovanje u Kinu zbog proizvoljnog provođenja zakona, zabrana izlaska i rizika od nezakonitih pritvaranja.

Konkretni slučajevi nisu navedeni, ali savjet je uslijedio nakon što je 78-godišnji američki državljanin osuđen na doživotni zatvor zbog optužbi za špijunažu u maju.

To je također uslijedilo nakon prošlonedjeljnog usvajanja sveobuhvatnog Zakona o vanjskim odnosima koji prijeti kontramjerama protiv onih za koje se smatra da štete interesima Kine.

Kina je također nedavno donijela opširno napisan zakon o kontrašpijunaži koji je uzdrmao stranu poslovnu zajednicu, pretresom kancelarija, kao i zakon za sankcionisanje stranih kritičara.

"Vlada Narodne Republike Kine (NR Kine) arbitrarno provodi lokalne zakone, uključujući izdavanje zabrana izlaska građanima SAD i građanima drugih zemalja, bez poštenog i transparentnog procesa prema zakonu", navodi se u američkom savjetu.

"Državljani SAD-a koji putuju ili borave u NRK-u mogu biti pritvoreni bez pristupa konzularnim službama SAD-a ili informacijama o njihovom navodnom zločinu", upozorava se.

U savjetniku se također navodi da kineske vlasti "izgleda da imaju široku diskreciju da širok spektar dokumenata, podataka, statističkih podataka ili materijala smatraju državnim tajnama i da pritvaraju i krivično gone strane državljane zbog navodne špijunaže".

Naveo je širok spektar potencijalnih prekršaja od učešća u demonstracijama do slanja elektronskih poruka kritičnih prema kineskoj politici ili čak jednostavnog istraživanja u oblastima koje se smatraju osjetljivim.

Zabrane izlaska mogle bi se koristiti za prisiljavanje pojedinaca da učestvuju u istragama kineske vlade, vršenje pritiska na članove porodice da se vrate iz inostranstva, rješavanje građanskih sporova u korist kineskih građana i "sticanje utjecaja na pregovaranje nad stranim vladama", navodi se u savjetniku.

Slični savjeti izdati su za poluautonomne kineske regije Hong Kong i Makao. Oni su datirani u petak i poslani emailom novinarima u ponedjeljak.

SAD su ranije davale slične savjete svojim građanima, ali su oni posljednjih godina uglavnom upozoravali na opasnosti od striktnih i dugotrajnih karantina, dok je Kina zatvorila svoje granice na tri godine pod svojom drakonskom politikom "nula-COVID".

Kina generalno ljutito reaguje na ono što smatra naporima SAD-a da ospore njen autoritarni sistem predvođen Komunističkom partijom. Izdala je vlastita upozorenja za putovanja u SAD, upozoravajući na opasnosti od kriminala, antiazijske diskriminacije i visoke cijene hitne medicinske pomoći.

Kina nije odmah odgovorila na upozorenje o putovanju u ponedjeljak.

Detalji optužbi protiv optuženog špijuna Johna Shing-Wan Leunga nisu dostupni, s obzirom na autoritarni politički sistem Kine i apsolutnu kontrolu vladajuće Komunističke partije nad pravnim pitanjima. Leung, koji također ima stalni boravak u Hong Kongu, priveden je u jugoistočnom gradu Suzhou 15. aprila 2021. - u vrijeme kada je Kina zatvorila svoje granice i strogo ograničila kretanje ljudi u zemlji kako bi kontrolirala širenje COVID-19.

Upozorenja dolaze jer su odnosi SAD i Kine na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina, u vezi s trgovinom, tehnologijom, Tajvanom i ljudskim pravima, iako strane poduzimaju neke korake da poboljšaju situaciju.

Američki državni sekretar Antony Blinken boravio je prošle sedmice u dugo odlaganoj posjeti Pekingu, a ministarka finansija Janet Yellen ove sedmice putuje u Peking što se dugo očekivalo. Kina je također nedavno imenovala novog ambasadora u Washingtonu, koji je predao akreditive na sastanku s predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Kina je službeno protestirala prošlog mjeseca nakon što je Biden nazvao kineskog lidera Xi Jinpinga "diktatorom", nekoliko dana nakon Blinkenove posjete.

Biden je odbio protest, rekavši da njegove riječi neće imati negativan utjecaj na američko-kineske odnose i da još uvijek očekuje da će se uskoro sastati sa Xijem. Biden je također odbio ukor iz Pekinga eksplicitno rekavši da će SAD braniti samoupravni Tajvan ako ga Kina, koja tvrdi da je ostrvo svoju teritoriju, napadne.

Biden je rekao da njegove grube izjave u vezi s Kinom "jednostavno nisu nešto što ću mnogo promijeniti".

Administracija je također pod pritiskom obje strane da zauzme čvrst stav prema Kini, što je čini jednim od rijetkih pitanja oko kojih se većina demokrata i republikanaca slaže.

Zajedno s nekoliko pritvorenih Amerikanaca, dvojica Australaca Kineza, Cheng Lei, koji je ranije radio za kinesku državnu radiodifuziju, i pisac Yang Jun, nalaze se u pritvoru od 2020. i 2019. bez riječi o njihovoj kazni.

Možda najozloglašeniji slučaj proizvoljnog pritvaranja uključivao je dvojicu Kanađana, Michaela Kovriga i Michaela Spavora, koji su pritvoreni u Kini 2018. godine, ubrzo nakon što je Kanada uhapsila Meng Wanzhou, glavnog finansijskog direktora Huawei Technologiesa i kćerku osnivača tehnološke kompanije, na Američki zahtjev za ekstradiciju.

Optuženi su za zločine iz nacionalne sigurnosti koji nikada nisu objašnjeni i pušteni su na slobodu tri godine kasnije nakon što su SAD povukle optužbe za prevaru protiv Menga. Mnoge zemlje označile su kinesku akciju "politikom talaca".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG