Linkovi

Najnovije

Američko-kineske tenzije rastu zbog trgovine i Tajvana

Kineski avioni u vazdušnom prostoru Tajvana, 2. oktobar 2021.
Kineski avioni u vazdušnom prostoru Tajvana, 2. oktobar 2021.

Bijela kuća saopštila je u srijedu da je planirano da se virtualni samit između predsjednika Joe Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga održi krajem ove godine.

Objava je uslijedila nakon sastanka u Cirihu između savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i njegovog kineskog kolege Yang Jiechija. Taj potez dolazi dok rastu napetosti između zemalja zbog zahtjeva Bidenove administracije da Peking prestane s vojnim pritiskom na Tajvan i ispuni svoje trgovinske obaveze.

U proteklih nekoliko dana, Kina je poslala oko 150 vojnih aviona u tajvansku zonu protuzračne odbrane, nakon čega su uslijedila upozorenja Bidenove administracije.

"Aktivnost je destabilizirajuća. Rizikuje pogrešnu procjenu i ima potencijal narušiti regionalni mir i stabilnost", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Taipei se smatra nezavisnim, ali Peking ga vidi kao odcijepljenu provinciju. Kineski pritisak na Tajvan postao je još jedno žarište usred stalnih tenzija Washingtona i Pekinga.

Timothy Heath, viši međunarodni istraživač odbrane u Rand korporaciji je rekao: "Iako je zabrinjavajući, ne mislim da je rizik od rata veliki. Mislim da Kinezi nisu zainteresirani za izazivanje rata. Nisu ni SAD."

Sjedinjene Države održavaju neslužbene odnose i podršku odbrane Tajvanu, dok podržavaju politiku "jedne Kine", priznajući Peking u odnosu na Taipei - stav je koji je ponovno potvrđen tokom telefonskog razgovora sa Xijem u septembru, rekao je Biden ranije ove sedmice.

"Slažemo se, pridržavat ćemo se tajvanskog sporazuma, to je naša pozicija i jasno smo to stavili do znanja, tako da mislim da on ne bi trebao raditi ništa drugo osim pridržavati se sporazuma."

Međutim, Sjedinjene Države pojačavaju pritisak na Kinu, rekavši da se nisu pridržavali dogovora iz januara 2020. u kojem se Peking složio da kupi 200 milijardi dolara više američkih roba i usluga do 2021. Administracija zadržava carine na 350 milijardi dolara vrijednosti kineske robe.

Katherine Tai, američka trgovinska predstavnica je rekla: "Koristit ćemo cijeli niz alata koje imamo i prema potrebi razviti nove alate za odbranu američkih ekonomskih interesa od štetnih politika i praksi."

SAD, takođe, sklapaju saveze s indo-pacifičkim silama, uključujući Australiju, koji će im pomoći u opremanju sa podmornicama na nuklearni pogon prema nedavnom AUKUS sporazumu. Biden je, takođe, bio domaćin čelnicima Australije, Indije i Japana na prošlomjesečnom samitu Quad.

Međutim, Washington je izostavljen iz Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva, masovnog sporazuma o slobodnoj trgovini između 10 zemalja jugoistočne Azije i pet partnera, uključujući Kinu.

Takođe, izostavljen je iz Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu, trgovinskom sporazumu koji je podržala Obamina administracija, iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump povukao 2017.

Abraham Denmark, direktor Azijskog programa u Wilson centru je rekao: "Sjedinjenim Državama će biti sve teže održavati naše ekonomske prednosti u Indo-Pacifiku, posebno jer se Kina nedavno prijavila za pridruživanje CPTPP-u."

See all News Updates of the Day

Bidenova izvršna uredba za bolju zaštitu podataka Amerikanaca

Čitač biometrijskih podataka
Čitač biometrijskih podataka

Predsjednik Joe Biden u srijedu potpisuje izvršnu uredbu koja ima za cilj bolju zaštitu ličnih podataka Amerikanaca o svemu, od biometrije i zdravstvenih kartona do finansija i geolokacije, od stranih protivnika poput Kine i Rusije.

Državni tužilac i druge savezne agencije treba da spriječe veliki prenos ličnih podataka Amerikanaca u ono što Bijela kuća naziva "zemljama od zabrinutosti", dok postavljaju zaštitne mjere oko drugih aktivnosti koje tim zemljama mogu omogućiti pristup osjetljivim podacima ljudi.

Cilj je učiniti to bez ograničavanja legitimne trgovine oko podataka, rekli su visoki dužnosnici Bidenove administracije u razgovoru s novinarima.

Bidenov potez cilja komercijalne trgovce podacima, ponekad sumnjive kompanije koje trguju ličnim podacima i za koje zvaničnici kažu da mogu prodavati informacije stranim protivnicima ili američkim entitetima pod kontrolom tih zemalja.

Većina eventualnih mehanizama za provođenje još uvijek mora razjasniti komplikovane i često višemjesečne procese donošenja pravila. Ipak, administracija se nada da će na kraju ograničiti strane subjekte, kao i kompanije pod stranom kontrolom koje posluju u SAD-u, koje bi inače mogle nepropisno prikupljati osjetljive podatke, rekli su visoki zvaničnici.

Posrednici podataka su legalni u SAD-u i prikupljaju i kategoriziraju lične podatke, obično da bi napravili profile o milionima Amerikanaca koje trgovci zatim iznajmljuju ili prodaju.

Zvaničnici su rekli da su aktivnosti poput hakovanja kompjutera već zabranjene u SAD, ali da je kupovina potencijalno osjetljivih podataka preko trgovaca legalna. To može predstavljati ključnu prazninu u zaštiti nacionalne sigurnosti kada se podaci prodaju brokeru znajući da bi mogli završiti u rukama protivnika – što administracija sada ima za cilj da zatvori izvršnom akcijom predsjednika.

"Loši akteri mogu koristiti ove podatke za praćenje Amerikanaca, uključujući pripadnike vojne službe, zaviriti u njihove lične živote i proslijediti te podatke drugim trgovcima podataka i stranim obavještajnim službama", napisala je Bijela kuća u informativnom listu najavljujući taj potez. “Ovi podaci mogu omogućiti nametljiv nadzor, prevare, ucjene i druga kršenja privatnosti.

Naredba upućuje Ministarstvo pravosuđa da izda propise kojima se uspostavlja zaštita osjetljivih osobnih podataka Amerikanaca, kao i osjetljivih vladinih podataka — uključujući geolokacijske informacije o osjetljivim vladinim stranicama i pripadnicima vojske.

Ministarstvo pravde takođe planira da sarađuje sa zvaničnicima unutrašnje bezbjednosti na izgradnji bezbjednosnih standarda kako bi se spriječilo da strani protivnici prikupljaju podatke.

laDalje će pokušati bolje provjere kako bi se osiguralo da se federalni grantovi koji idu raznim drugim agencijama, uključujući odjele za odbranu i pitanja veterana, ne koriste za olakšavanje protoka osjetljivih podataka Amerikanaca prema stranim protivnicima ili američkim kompanijama koje su s njima usklađene.

Visoki zvaničnici administracije naveli su potencijalne zemlje za zabrinutost kao što su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja, Iran, Kuba i Venecuela. Ali upravo su Kina – i TikTok , koji ima preko 150 miliona američkih korisnika i podružnica u potpunom vlasništvu kineske tehnološke firme ByteDance Ltd. – o kojima su američki lideri najviše govorili.

Zastupnik Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina koji predsjedava biračkim odborom Predstavničkog doma u Komunističkoj partiji Kine, nedavno je primijetio: “U Kini ne postoji privatni biznis.”

Visoki zvaničnici administracije naglasili su da je izvršna uredba osmišljena tako da radi u sprezi sa zakonodavnom akcijom. Do sada, međutim, brojni zakoni kojima se želi uspostaviti federalna zaštita privatnosti nisu uspjeli napredovati u Kongresu.

Ovaj potez od srijede slijedi Bidenovu izvršnu uredbu o umjetnoj inteligenciji prošle jeseni koja nastoji uravnotežiti potrebe vrhunskih tehnoloških kompanija s nacionalnom sigurnošću i pravima potrošača.

Time se nastojalo usmjeriti način na koji se AI razvija tako da kompanije mogu profitirati bez ugrožavanja javne sigurnosti, stvarajući rane zaštitne ograde koje treba da osiguraju da je AI pouzdana i korisna, a ne varljiva i destruktivna.

Olovo: Posljednji učenik škole koja nestaje

Olovo: Posljednji učenik škole koja nestaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Osmogodišnji Mahir Behlulović je jedini učenik u područnoj školi u selu Petrovići kod Olova. U savladavanju gradiva mu pomaže učitelj Samir, koji je i njegov najbolji prijatelj. Nakon Mahira, škola će se zatvoriti jer je neće imati ko pohađati.

Texas: Šumski požari van kontrole privremeno zatvorili postrojenje za nuklearno oružje

Požar u Teksasu
Požar u Teksasu

Niz šumskih požara zahvatio je Teksas Panhandle rano u srijedu, što je dovelo do evakuacije, isključivanja struje za hiljade ljudi i zatvaranja postrojenja za nuklearno oružje, jer su jak vjetar, suha trava i neuobičajeno visoke temperature podstakle požare.

Nepoznati broj kuća i drugih objekata u okrugu Hutchinson oštećen je ili uništen, rekli su lokalni zvaničnici za hitne slučajeve. Glavni objekat koji sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal zatvorio je svoje operacije u utorak navečer.

Evakuisali smo naše osoblje sa lokacije, uz obilje opreza“, rekao je Laef Pendergraft, portparol Kancelarije za proizvodnju Nacionalne administracije za nuklearnu bezbjednost u Pantexu tokom konferencije za novinare. “Ali mi imamo dobro opremljenu vatrogasnu jedinicu koja je obučena za ove scenarije, koja je na licu mjesta, nadgleda i spremna je ako dođe do bilo kakve stvarne vanredne situacije na lokaciji tvornice.

Pantex je oko 27 kilometara sjeveroistočno od Amarilla i 515 kilometara sjeverozapadno od Dallasa. Od 1975. to je glavno mjesto za montažu i demontažu svojih atomskih bombi u SAD-u. Posljednju novu bombu sastavio je 1991. dok je rastavljao hiljade.

Republikanski guverner Greg Abbott izdao je deklaraciju o katastrofi za 60 okruga jer je najveći požar, požar Smokehouse Creek, izgorio skoro 400 kvadratnih milja (1.040 kvadratnih kilometara), prema Texas A&M Forest Service. To je više nego dvostruko veće od požara u ponedjeljak.

Vlasti nisu saopštile šta je moglo izazvati požar, koji je zahvatio slabo naseljene okruge okružene valovitim ravnicama.

"Teksašane se poziva da ograniče aktivnosti koje bi mogle izazvati varnice i poduzmu mjere opreza kako bi zaštitili svoje najmilije", rekao je Abbott.

Šumski požar u Teksasu
Šumski požar u Teksasu

Vremenska prognoza dala je nadu za vatrogasce - niže temperature, manje vjetra i moguće kiše u četvrtak. Ali za sada je situacija u nekim oblastima bila teška.

U Borgeru, zajednici od oko 13.000, 40kilometara sjeverno od Pantexa, osoblje hitnih službi okruga Hutchinson planiralo je konvoj koji će odvesti evakuisane iz jednog skloništa u drugo prije očekivanih nestanka struje i temperatura tokom noći.

Kako su naredbe za evakuaciju rasle, okružni i gradski službenici su prenosili uživo na Facebooku i pokušavali odgovoriti na pitanja uspaničenih stanovnika. Zvaničnici su ih molili da uključe hitna upozorenja na svojim mobilnim telefonima i budu spremni za hitnu evakuaciju. Oni su opisali da je na nekim putevima vatra s obje strane i rekli su da su resursi iscrpljeni do krajnjih granica.

Senator iz savezne države Teksas Kevin Sparks rekao je da je izdata naredba za evakuaciju za Canadian, grad od oko 2.000, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Amarilla. Kasnije u utorak, ured šerifa okruga Hemphill pozvao je sve koji su ostali da se sklone u mjestu ili u gimnaziju jer su putevi zatvoreni.

Istočno, vatrogasni službenici preko granice u oblasti Durham, Oklahoma, također su ohrabrili ljude da se evakuišu zbog požara.

Evakuacije su se dešavale i u Skellytownu, Wheeleru, Allisonu i Briscoeu, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi u Amarillu.

Oko 65 km jugozapadno od Kanade, gradski zvaničnici Pampe na Facebooku su predložili da se stanovnici evakuišu na jug i rekli da su autobusi dostupni. Zvaničnici su rekli da se osoblje još uvijek bori s vatrom u utorak navečer, ali da se stanovnici Pampe mogu vratiti kućama.

"Uspjeli su zaustaviti vatru sjeverno od grada", rekli su zvaničnici meteorološke službe na X-u.

Na zapadu je barem nekim stanovnicima malog grada Fritch u okrugu Hutchinson rečeno da napuste svoje domove u utorak poslijepodne zbog još jednog požara koji je zahvatio autoput.

Sve južno od autoputa 146 u Fritchu evakuišite odmah!“ objavili su gradski zvaničnici.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja za nekoliko drugih država u središnjem dijelu zemlje, jer su jaki vjetrovi od preko 60 km/h u kombinaciji s toplim temperaturama, niskom vlažnošću i suhom zimskom vegetacijom stvorili uslove za šumske požare.

U centralnoj Nebraski, kosilica je izazvala požar u preriji koji je spalio ogroman travnjak otprilike veličine najvećeg državnog grada Omahe, rekli su državni zvaničnici u utorak.

"Mjesec crne historije" - iskustva odrastanja u Americi

"Mjesec crne historije" - iskustva odrastanja u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

U Sjedinjenim Državama je mjesec crnačke istorije. U Los Angelesu postoji izložba crnih umjetnika koji dijele svoja iskustva odrastanja u Americi.

Američka vojska ukida hiljade radnih mjesta u velikoj rekonstrukciji

Pentagon
Pentagon

Američka vojska smanjuje broj svojih snaga za oko 24.000, ili skoro 5%, i restrukturira se kako bi bila u stanju da se bolje bori u sljedećem velikom ratu, jer se služba bori s nedostatkom regrutacije koji je onemogućio dovođenje dovoljno vojnika da popuni sve poslove.

Smanjenje će se uglavnom odnositi na već prazna radna mjesta – ne na stvarne vojnike – uključujući poslove u vezi s protupobunjenicima koji su narasli tokom ratova u Iraku i Afganistanu, ali danas nisu toliko potrebni. Oko 3.000 rezova dolazilo bi do vojnih snaga za specijalne operacije.

U isto vrijeme, međutim, plan će dodati oko 7.500 vojnika u druge kritične misije, uključujući jedinice za protuzračnu odbranu i protiv-dronove i pet novih radnih grupa širom svijeta s poboljšanim sposobnostima za cyber, obavještajne i dalekometne napade.

Sekretar vojske Christine Wormuth rekla je da su ona i general Randy George, načelnik vojske, radili na smanjenju broja mjesta na kojima su imali prazna ili viška mjesta.

Udaljavamo se od borbe protiv terorizma i protiv pobunjenika. Želimo da budemo pripremljeni za borbene operacije velikih razmjera”, rekla je Wormuth novinarima u utorak. “Tako smo pogledali gdje postoje dijelovi strukture snaga koji su vjerovatno više povezani s protupobunjenicima, na primjer, a koji nam više nisu potrebni."

George je dodao da su čelnici vojske uradili dosta analiza kako bi odabrali mjesta za rezanje.

Stvari koje želimo da nemamo u našoj formaciji su zapravo stvari za koje ne mislimo da će nas učiniti uspješnim na bojnom polju u budućnosti,” rekao je on.

Prema vojnom dokumentu, služba je “značajno prestrukturirana” i nema dovoljno vojnika da popune postojeće jedinice. Rezovi su, kako se navodi, "prostori" i vojska neće tražiti od vojnika da napuste snage.

Umjesto toga, odluka odražava realnost da vojska godinama nije bila u stanju popuniti hiljade praznih radnih mjesta. Dok vojska, kako je trenutno strukturirana, može imati do 494.000 vojnika, ukupan broj aktivnih vojnika trenutno je oko 445.000. Prema novom planu, cilj je da se u narednih pet godina dovede dovoljno vojnika da se dostigne nivo od 470.000.

Planirani remont dolazi nakon dvije decenije rata u Iraku i Afganistanu koji je prisilio vojsku da se brzo i dramatično proširi kako bi popunila brigade poslane na bojište. To je uključivalo ogromnu protupobunjeničku misiju u borbi protiv Al-Qaide, Talibana i grupe Islamska država.

Vremenom se fokus vojske pomjerio na konkurenciju velikih sila od strane protivnika kao što su Kina i Rusija, i prijetnje iz Irana i Severne Koreje. A rat u Ukrajini pokazao je potrebu za većim naglaskom na sistemima protivvazdušne odbrane i visokotehnološkim sposobnostima kako za korištenje tako i za suzbijanje dronova u zraku i na moru.

Vojni čelnici su rekli da su pažljivo pregledali sve specijalnosti službe u potrazi za mjestima za podrezivanje. I ispitali su tekuće napore da se vojska modernizuje, novim oružjem visoke tehnologije, kako bi se utvrdilo gdje bi se dodatne snage trebale fokusirati.

Prema planu, Vojska će smanjiti oko 10.000 mjesta za inženjere i slične poslove koji su bili vezani za misije borbe protiv pobunjenika. Dodatnih 2.700 rezova će doći iz jedinica koje se ne raspoređuju često i koje se mogu smanjiti, a 6.500 će doći sa raznih obuka i drugih pozicija.

Također će biti oko 10.000 radnih mjesta izrezano iz konjičkih eskadrila, borbenih timova Stryker brigade, borbenih timova pješadijskih brigada i brigada za pomoć snagama sigurnosti, koje se koriste za obuku stranih snaga.

Promjene predstavljaju značajan pomak za vojsku u pripremi za borbene operacije velikih razmjera protiv sofisticiranijih neprijatelja. Ali oni također naglašavaju velike izazove u regrutaciji sa kojima se suočavaju sve vojne službe.

U prošloj fiskalnoj godini, koja je završila 30. septembra, mornarica, vojska i vazduhoplovstvo nisu ispunile svoje ciljeve regrutacije, dok su marinci i male svemirske snage ispunile svoje ciljeve. Vojska je dovela nešto više od 50.000 regruta, što je znatno manje od javno izrečenog „rastegnutog cilja“ od 65.000.

Prethodne fiskalne godine, vojska je takođe propustila cilj za upis u vojsku za 15.000. Te godine cilj je bio 60.000.

Kao odgovor, služba je prošle jeseni pokrenula sveobuhvatnu reviziju svog zapošljavanja kako bi se više fokusirala na mlade ljude koji su proveli vrijeme na fakultetu ili traže posao na početku svoje karijere. I formira novu profesionalnu snagu regruta, umjesto da se oslanja na vojnike koji su nasumično dodijeljeni.

U razgovoru o promjenama u to vrijeme, Wormuth je priznala da služba nije dobro zapošljavala "već mnogo godina nego što bi se moglo pomisliti samo gledajući naslove u posljednjih 18 mjeseci." Služba, rekla je, nije ispunila svoj godišnji cilj za nove ugovore o angažovanju od 2014. godine.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG