Linkovi

Američka ministarka finansija planira posjetu Kini


Ministarka finansija Janet Yellen govori o američko-kineskim ekonomskim odnosima na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, 20. aprila 2023., u Washingtonu. Yellen bi ove sedmice trebala otputovati na sastanak sa visokim zvaničnicima u Kinu.
Ministarka finansija Janet Yellen govori o američko-kineskim ekonomskim odnosima na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, 20. aprila 2023., u Washingtonu. Yellen bi ove sedmice trebala otputovati na sastanak sa visokim zvaničnicima u Kinu.

Američka ministarka finansija Janet Yellen u četvrtak bi trebala otputovati u Kinu kako bi se sastala s visokim dužnosnicima u okviru najnovijih napora za rješavanje zategnutih odnosa između dvije zemlje.

Ministarstvo finansija je u nedjeljnom saopćenju navelo da će Yellen-ina posjeta biti održana od 6. do 9. jula i da slijedi direktivu predsjednika Joea Bidena da se produbi komunikacija o pitanjima kao što su finansijska kretanja i globalna makroekonomija.

"Dok je u Pekingu, sekretarka Yellen će sa zvaničnicima NRK-a razgovarati o važnosti za naše zemlje - kao dvije najveće svjetske ekonomije - da odgovorno upravljaju našim odnosom, direktno komuniciraju o područjima zabrinutosti i rade zajedno na rješavanju globalnih izazova", navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija rekao je novinarima u nedjelju da Sjedinjene Države žele zdrave ekonomske odnose s Kinom i da bi zaustavljanje trgovine i investicija "destabiliziralo i naše zemlje i globalnu ekonomiju".

Yellenina posjeta doalzi nakon prošlomjesečnog putovanja državnog sekretara Antonyja Blinkena u Kinu u kojem su se on i predsjednik Xi Jinping složili da stabiliziraju američko-kineske odnose i osiguraju da se područja neslaganja ne pretvore u sukob.

Visoki dužnosnik trezora rekao je da Yellen planira razgovarati o zabrinutostima SAD u vezi s novim kineskim zakonom o kontrašpijunaži.

"Zabrinuti smo zbog nove mjere i načina na koji bi se mogla primijeniti, da bi mogla proširiti opseg onoga što vlasti u Kini smatraju špijunskom aktivnošću", rekao je zvaničnik, navodeći moguće prelivanje na širu investicionu klimu i ekonomski odnos.

Yellen se osvrnula na američko-kineske odnose tokom aprilskog govora na Univerzitetu Johns Hopkins, rekavši da bi bilo zdravo imati odnos koji podstiče rast i inovaciju u obje zemlje.

"Rastuća Kina koja igra po međunarodnim pravilima dobra je za Sjedinjene Države i svijet", rekla je Yellen. "Obje zemlje mogu imati koristi od zdrave konkurencije u ekonomskoj sferi. Ali zdrava ekonomska konkurencija - gdje obje strane imaju koristi - održiva je samo ako je ta konkurencija fer."

Yellen je također rekla da bi zarad globalne stabilnosti Sjedinjene Države i Kina trebale sarađivati "na hitnim globalnim izazovima našeg doba".

Neke informacije za ovu priču stigle su od agencija AP, AFP i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG