Linkovi

Spori ekonomski oporavak Kine izazov za Aziju


Građevinski radnici rade među dijelovima armature na gradilištu u centralnom poslovnom okrugu u Pekingu, Kina, 13. juna 2023.
Građevinski radnici rade među dijelovima armature na gradilištu u centralnom poslovnom okrugu u Pekingu, Kina, 13. juna 2023.

Prema analitičarima, nedavno ekonomsko usporavanje Kine imat će negativan, ali ograničen utjecaj na ostatak Azije ove godine, jer se Kina bori da se oporavi od utjecaja globalne pandemije i strogih ograničenja COVID Zero tokom 2022. godine.

Peking je postavio skromni cilj rasta od 5% za zemlju ove godine jer se oporavlja od naglog pada prošle godine zbog COVID ograničenja, ali čak i to može biti izazov zbog problema u njegovoj ekonomiji, rekla je Alicia Garcia Herrero, glavni ekonomist za Aziju i Pacifik u Natixisu, francuskoj investicionoj banci.

“Mislim da će jedva doći do 5% i ne više. To je zapravo prilično nisko u poređenju sa jugoistočnom Azijom. Svakako Indijom, ali i drugima”, rekao je Garcia Herrero za Glas Amerike, predviđajući da će Kina nastaviti da slabi tokom 2024. godine kako zamah oporavka od kraja pandemije COVID-19 blijedi.

Kineski cilj BDP-a je veći nego za razvijene ekonomije istočne Azije kao što su Tajvan i Japan, sa između oko 2% i 3%, ali manji od Vijetnama i Indije koji bi ove godine mogli imati rast od više od 6%, prema Azijskoj razvojnoj banci .

Kina se ove godine suočava s nizom izazova zbog ograničenih domaćih i stranih ulaganja i pada potražnje za njenim izvozom zbog svjetskog ekonomskog pada.

Ekonomski pokazatelji u maju, poput industrijske proizvodnje i maloprodaje, također su bili niski, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, koji također upozorava da se makroekonomski izazovi poput visoke stope nezaposlenosti mladih od preko 20 posto "ne mogu zanemariti".

Izvoz je u maju pao za 7,5 odsto, a uvoz za 4,5 odsto, pokazuju podaci NBS, što predstavlja preokret u bogatstvu u odnosu na ranu godinu.

U znak zabrinutosti Pekinga, njegova centralna banka je ovog mjeseca snizila kamatne stope na kredite kako bi podstakla veću potrošnju i održala privredu.

People are seen in a ZARA flagship store at a shopping mall in Beijing, June 21, 2023.
People are seen in a ZARA flagship store at a shopping mall in Beijing, June 21, 2023.

Ovaj niz faktora znači da oporavak Kine ide sporije nego što su se analitičari nadali nakon što je ukinula ograničenja COVID-a krajem 2022. godine, rekao je Nick Marro, vodeći analitičar za globalnu trgovinu u Economist Intelligence Unit-u.

„Čak i kada je kineski oporavak dostigao vrhunac u prvom tromjesečju, nismo vidjeli mnogo prednosti koje su se proširile na ostatak Azije ili druge regije,“ rekao je on. „I kako kineska ekonomija nastavlja da gubi zamah, mislim da će ta pozitivna perspektiva ponovnog otvaranja razočarati mnoge ljude koji se nadaju mnogo snažnijem podizanju od oporavka Kine nego što se stvarno materijaliziralo.”

Za razliku od mnogih drugih zemalja koje se bore s inflacijom, kao što su SAD i Evropa, Kina se suočava sa deflatornim pritiskom zbog pada globalne potražnje za njenom robom. I izvozne i veleprodajne cijene padaju, što znači da se Peking više ne može oslanjati na svoju pandemijsku strategiju "izvoza iz pandemije" na pozadini snažne zapadne potražnje, rekao je Marro.

“Ta dinamika se mijenja. Sada kada vidimo snažno usporavanje globalne potražnje i korekciju u globalnoj trgovini, tako da izvozna snaga više neće biti stub kineskog ekonomskog rasta”, rekao je.

People attend a job fair in a mall in Beijing, China, June 30, 2023.
People attend a job fair in a mall in Beijing, China, June 30, 2023.

U međuvremenu, proizvođači se još uvijek bore s utjecajem ograničenja COVID Zero iz 2022. i blokade lanaca opskrbe u Šangaju, prema istraživanju Gavekal Dragonomics.

Kineski rast u 2023. je umjesto toga uglavnom vođen potrošnjom, što je vrlo neobična situacija, jer se obično oslanja na izvoz, nekretnine i građevinarstvo kako bi podstakla svoju ekonomiju, rekao je Christopher Beddor, zamjenik kineskog istraživača u Gavekal Dragonomics.

To je loša vijest za susjede koji izvoze repromaterijal i sirovine koje se koriste u njihovoj prerađivačkoj industriji, rekao je on. Rast vođen potrošnjom takođe ima mnogo manji „multiplikator“ od drugih vrsta rasta, što znači da će imati slabiji uticaj na ostatak privrede.

"Kineska ekonomija i rast ove godine će dovesti do veoma drugačijeg uticaja na druge zemlje u regionu u poređenju sa prethodnim ciklusima koje su pokretale druge oblasti ekonomije", rekao je Beddor.

Jedna od glavnih svijetlih tačaka za region je kineski turizam koji je u porastu zahvaljujući trogodišnjoj tražnji. Gaveskal Dragonomics predviđa da bi se turizam mogao vratiti sa 118 milijardi dolara u 2022. na skoro 100 milijardi više ove godine, što bi ga približilo nivoima prije pandemije od 251 milijardu dolara u 2019. dok se kineski turisti vraćaju u popularne zemlje poput Japana, Južne Koreje, Tajlanda i Singapura.

XS
SM
MD
LG