Linkovi

SAD i Kina slažu se da rade na očekivanom summitu Biden-Xi


Diplomatija SAD - Kina
Diplomatija SAD - Kina

SAD i Kina dogovorili su se da će raditi zajedno na očekivanom samitu između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga sljedećeg mjeseca, rekli su američki dužnosnici u petak, nakon višesatnih sastanaka između kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i visokih američkih diplomata u Washingtonu.

U prvom posjetu kineskog ministra vanjskih poslova Washingtonu od 2018., diplomatski veteran Wang Yi također se sastao s Bidenom na sat vremena, razgovore koje je Bijela kuća opisala kao "dobru priliku" za održavanje komunikacijskih linija otvorenima između dva geopolitička suparnika s dubokim razlike u politici.

Wangovi sastanci s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom tijekom dva dana trajali su ukupno devet sati, rekli su američki dužnosnici, opisujući te interakcije kao "iskrene i dubinske".

Bidenovi glavni suradnici iznijeli su ključne brige Washingtona: potrebu za ponovnom uspostavom vojnih kanala između dviju zemalja, akcije Pekinga u Istočnom i Južnom kineskom moru, Tajvan, ljudska prava, protok prekursora fentanila i slučajeve Amerikanaca zatočenih u Kina, rekli su američki dužnosnici.

Bilo je i "iskrenih razgovora" između Blinkena i Wanga o izbijanju sukoba na Bliskom istoku.

Ključno područje za koje se činilo da pokazuje neki pozitivan zamah bilo je prema očekivanom sastanku između Bidena i Xija na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) sljedećeg mjeseca u San Franciscu.

"Pripremamo se za takav sastanak", rekao je novinarima jedan od visokih dužnosnika uprave koji je želio ostati anoniman. "Očito, kineski čelnici često javno potvrđuju da je putovanje mnogo bliže, pa ću prepustiti kineskoj strani da otkrije hoće li i kada to objaviti", rekao je dužnosnik.

Wang je rekao Bidenu da je cilj njegova posjeta bio pomoći u "zaustavljanju pada" američko-kineskih veza "s pažnjom na San Francisco", ne navodeći nikakve detalje, prema kratkom priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Očitanja ministarstva vanjskih poslova za Wangove sastanke s Blinkenom i Sullivanom rekla su da su se "obje strane složile raditi zajedno kako bi se postigao sastanak između dvaju šefova država u San Franciscu".

"Kina pridaje važnost nadama američke strane u stabilizaciju i poboljšanje američkih veza s Kinom", rekao je Wang na sastanku s Bidenom.

Bidenova administracija smatra izravni angažman s Xijem na razini čelnika posebno važnim u upravljanju napetostima jer nastoji spriječiti da odnosi skrenu u sukob.

"Veliki dio potencijalnog sastanka bio bi da dvojica čelnika sjede zajedno i vode te razgovore o strateškim namjerama", rekao je američki dužnosnik.

Wang je u četvrtak rekao Blinkenu da dvije zemlje imaju nesuglasice i da im je potreban "dubinski" i "sveobuhvatan" dijalog kako bi se smanjili nesporazumi i stabilizirale veze. "Ne samo da bismo trebali nastaviti dijalog, dijalog bi trebao biti dubinski i sveobuhvatan", rekao je Wang.

Wangov trodnevni posjet slijedi niz bilateralnih diplomatskih angažmana posljednjih mjeseci, uglavnom na zahtjev SAD-a, s ciljem spašavanja odnosa koji su se brzo pogoršavali početkom godine nakon američkog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona.

Ali neki u Washingtonu postavljaju pitanje je li niz uglavnom neuzvraćenih službenih posjeta američkog kabineta Pekingu u proteklih šest mjeseci, uključujući posjete Blinkena, ministrice financija Janet Yellen i ministrice trgovine Gine Raimondo, išao na ruku Pekingu.

Putovanja Yellen i Raimonda dovela su do novih bilateralnih gospodarskih i komercijalnih radnih skupina, za koje se kritičari brinu da će samo odvući fokus SAD-a od - i možda odgoditi - sankcije, kontrolu izvoza i šire mjere namijenjene jačanju američkog natjecanja s Kinom.

Američki dužnosnici tvrde da pojačana diplomacija ne znači popuštanje u politici.

ZABRINUTOST ZBOG BLISKOG ISTOKA

Sukob Izraela i Hamasa dodao je svježu dinamiku izazovnom odnosu između supersila, a Washington se nada da Peking može iskoristiti svoj utjecaj na Iran kako bi spriječio eskalaciju u širi rat na Bliskom istoku.

Američki dužnosnici rekli su da se to pitanje često pojavljivalo tijekom Wangovih sastanaka, ali nije jasno je li Washington uspio nagovoriti Peking da se obveže upotrijebiti svoj utjecaj kako bi pomogao u obuzdavanju sukoba.

"Izrazili smo našu duboku zabrinutost zbog situacije i izvršili pritisak na Kinu da zauzme konstruktivniji pristup, a to bi uključivalo, naravno, njihove angažmane s Irancima, kako bismo potaknuli smirivanje", rekao je jedan od viših dužnosnika administracije.

Kina je osudila nasilje i napade na civile u sukobu, a dok je Wang proglasio akcije Izraela "izvan okvira samoobrane", nije imenovao Hamas u svojim komentarima.

Drugi dužnosnik rekao je da je Blinken izrazio zabrinutost SAD zbog nedavnih akcija Kine u Južnom kineskom moru i Istočnom kineskom moru, uključujući njezino "opasno i nezakonito ometanje" filipinske misije opskrbe u Južnom kineskom moru i njezino nesigurno presretanje američkih zrakoplova.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG