Linkovi

Južno kinesko more: Kineski borbeni avion 3 metra od američkog bombardera B-52


Zrakoplov Narodne Republike Kine J-11 prikazan je u ovom snimku ekrana iz video snimka B-52 američkog ratnog zrakoplovstva 24. oktobra 2023. Američka indo-pacifička komanda je rekla da je pilot PRC-a "letio na nesiguran i neprofesionalan način," i leteo na 10 stopa od B-52.
Zrakoplov Narodne Republike Kine J-11 prikazan je u ovom snimku ekrana iz video snimka B-52 američkog ratnog zrakoplovstva 24. oktobra 2023. Američka indo-pacifička komanda je rekla da je pilot PRC-a "letio na nesiguran i neprofesionalan način," i leteo na 10 stopa od B-52.

Kineski borbeni avion prišao je na 10 stopa (3 metra) od američkog bombardera B-52 koji je letio iznad Južnog kineskog mora, zamalo izazvavši nesreću, saopštila je američka vojska, naglašavajući potencijal za nesreću dok se obje zemlje bore za uticaj u regionu.

Tokom noćnog presretanja, dvomotorni lovac Shenyang J-11 približio se avionu američkog ratnog zrakoplovstva "nekontroliranom prevelikom brzinom, leteći ispod, ispred i unutar 10 stopa od B-52, dovodeći obje letjelice u opasnost sudara”, navela je američka indo-pacifička komanda u saopćenju objavljenom kasno u četvrtak.

"Zabrinuti smo da ovaj pilot nije bio svjestan koliko je bio blizu da izazove sudar", rekla je vojska.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, ali je u sličnom incidentu u maju kineska vlada odbacila američke pritužbe i zatražila od Washingtona da prekine takve letove iznad Južnog kineskog mora.

Kina je sve odlučnija u promicanju svojih pretenzija na veći dio Južnog kineskog mora kao svoje teritorijalne vode, što su SAD i druge zemlje koje koriste ogromni okean za brodarstvo odbacile.

Kineske tvrdnje dovele su do dugotrajnih teritorijalnih sporova s drugim zemljama u Južnom kineskom moru, jednom od najprometnijih svjetskih trgovačkih ruta. Kineski brod obalske straže i prateći brod prošle sedmice ugrozili su brod filipinske obalne straže i vojni čamac za opskrbu u spornom plićaku na plovnom putu.

Nakon tog incidenta, predsjednik Joe Biden obnovio je upozorenje da će SAD biti obavezne braniti Filipine, svog najstarijeg saveznika u Aziji, ako filipinske snage, avioni ili brodovi budu pod oružanim napadom. On je govorio na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Anthonyjem Albaneseom u srijedu u Bijeloj kući.

Kina je reagovala rekavši da SAD nemaju pravo da se miješaju u sporove Pekinga sa Manilom.

B-52 Stratofortress iznad Afganistana
B-52 Stratofortress iznad Afganistana

"Američka odbrambena predanost Filipinima ne bi trebala potkopavati kineski suverenitet i pomorska prava i interese u Južnom kineskom moru, niti bi trebala podržavati nezakonite tvrdnje Filipina", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning u četvrtak na konferenciji za novinare u Pekingu .

SAD i njihovi saveznici redovno izvode pomorske manevre u Južnom kineskom moru, a također redovno lete avionima iznad tog područja kako bi naglasili da su vode i zračni prostor međunarodni.

B-52 je "zakonito izvodio rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru" kada ga je u utorak presreo J-11, saopštila je američka vojska.

Presretanja su uobičajena, a SAD kažu da je bilo više od 180 takvih incidenata od jeseni 2021.

Međutim, nisu često tako bliski kao incident od utorka, a s već visokim tenzijama između Pekinga i Washingtona, sudar bi imao potencijal da dovede do eskalacije.

Američka vojska je u svom saopštenju navela da incident neće promijeniti njen pristup.

"SAD će nastaviti da lete, plove i rade - bezbjedno i odgovorno - gdje god to dozvoljavaju međunarodni zakoni", saopštila je vojska.

XS
SM
MD
LG