Linkovi

Kina u odgovoru na izvještaj Pentagona: SAD su najveći remetilac mira


Zastave Sjedinjenih Država i Kine postavljene pred sastanak sekretarke za finansije SAD Dženet Jelen i zamjenika kineskog premijera He Lifenga, u Pekingu, 8. jula 2023.
Zastave Sjedinjenih Država i Kine postavljene pred sastanak sekretarke za finansije SAD Dženet Jelen i zamjenika kineskog premijera He Lifenga, u Pekingu, 8. jula 2023.

Ministrstvo odbrane Kine nazvalo je u srijedu Sjedinjene Američke Države "najvećim remetiocem regionalnog mira i stabilnosti" u svom oštrom odgovoru na izvještaj Pentagona o rastućem vojnom jačanju Kine, koji je objavljen 19. oktobra.

U saopštenju koje je objavilo kinesko ministarstvo odbrane nalazi Pentagona nazvani su lažnim i iskorišteni su kako bi osudili nedavne akcije SAD i pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i gomilanje vojne infrastrukture širom svijeta.

#SAD su poslale municiju sa osiromašenim uranijumom i kasetne bombe u Ukrajinu, poslale su svoje borbene grupe na Mediteran, a oružje i municiju u Izrael. Da li je to takozvano 'jevanđelje' koje 'branilac ljudskih prava' donosi u tu oblast", upitao je Vu Kan, portparol kineskog ministarstva odbrane.

Godišnji izvještaj koji zahtijeva Kongres jedan je od načina na koji Pentagon mjeri vojne kapacitete Kine, koju američka Vlada vidi kao svoju ključnu prijetnju u azijsko-pacifičkom regionu i primarni dugoročni bezbjednosni izazov Amerike.

Izvještaj Pentagona se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju da Kina ubrzano širi svoje nuklearne snage, u skladu sa opštim povećanjem svoje vojske. U ranijem upozorenju se kaže da je Peking na putu da skoro učetvorostruči broj nuklearnih bojevih glava na 1.500 do 2035. godine.

Najviši kineski diplomata Vang Ji posjetiće Sjedinjene Države u četvrtak, uoči mogućeg susreta predsjednika SAD Joe Bidena i kineskog predsjednika Šija Đinpinga u novembru.

Odnosi SAD i Kine pogoršali su se od 2018. godine, u početku zbog trgovinskih sporova, a dodatno su se proširili za vrijeme pandemije kovida 19 i akcija Kine u Šinđanu i na Tajvanu.

U izvještaju Pentagona se navodi da Kina intenzivira vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na tu ostrvsku zemlju.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije i posljednjih godina je postala sve otvorenija sa tom tvrdnjom. Taj stav Kine postao je jedna od glavnih tačaka napetosti između Kine i SAD kako je američka podrška Tajvanu rasla. SAD su takođe prodale oružje Tajvanu za milijarde dolara, za koje je vlada tog ostrva rekla da je za samoodbranu i odvraćanje.

"Pozivamo SAD da prestanu da koriste bilo kakav izgovor, bilo koji metod za jačanje vojnih veza između SAD i Tajvana i da na bilo koji način ilegalno naoružavaju Tajvan", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane.

Inače, SAD obezbjeđuju prodaju oružja Tajvanu u skladu sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom, koji je donio američki Kongres 1979. godine, kako bi se osiguralo da ostrvo može da se brani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG