Linkovi

Moguć sastanak Biden-Xi, blaži američki ton prema Kini?


Američki predsjednik Joe Biden, desno, stoji s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije sastanka na marginama samita G-20, na Baliju, Indonezija, 14. novembra 2022.
Američki predsjednik Joe Biden, desno, stoji s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije sastanka na marginama samita G-20, na Baliju, Indonezija, 14. novembra 2022.

Iako je još nepoznato ko će predstavljati Kinu na predstojećem ekonomskom skupu, Peking nagovještava da prisustvo kineskog predsjednika Xi Jinpinga - a time i mogući samit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom - zavisi od toga da Washington stvori pravo okruženje.

Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku u novembru trebao bi promovirati saradnju, a ne izazivati konfrontaciju, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u utorak tokom brifinga za novinare, odgovarajući na pitanje o Xijevom učešću.

Njegovi komentari su ponovili komentare drugih kineskih zvaničnika. "Da bi zaista ostvarile 'od Balija do San Francisca', Sjedinjene Države moraju pokazati dovoljno iskrenosti", objavilo je Ministarstvo državne sigurnosti u objavi na svojoj stranici na društvenim mrežama WeChat ranije ovog mjeseca. Pomenuti Bali je bio posljednji sastanak lidera na marginama samita G20 u Indoneziji prošlog novembra.

Pozivajući Washington da "stvori bolje uslove" za sastanak, Vang je ponovio svoju kritiku "demokratije protiv autokratije". Taj izraz je fraza koju je Biden često koristio, posebno u prve dvije godine svog mandata, da opiše ono što vidi kao odlučujuću borbu našeg vremena. Peking to vidi kao Washington koji nameće svoje vrijednosti drugima.

Dok američki i kineski zvaničnici nastavljaju sa postavljanjem temelja za potencijalni sastanak Bidena i Xija, čini se da Washington radi na takvim uvjetima, uključujući ublažavanje jezika nakon mjeseci oštrih javnih komentara između dva glavna grada.

Sveobuhvatni pristup je oduvijek bio da se retorika koja bi skrenula odnos prema sukobu minimizira na najmanju moguću mjeru, rekao je visoki zvaničnik administracije za Glas Amerike u utorak. Međutim, zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, što je uobičajeno kada se govori o strategiji nacionalne bezbjednosti, rekao je da posljednjih nedelja nije bilo "smanjenja tona" i "nema strateških razgovora u tom smislu" u administraciji.

Sam Biden je postigao pomirljiviji ton. U svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku prošle sedmice, predsjednik je naglasio svoju želju da odgovorno upravlja konkurencijom i izbjegne sukobe, ponovivši poruku da je njegova administracija "za uklanjanje rizika, a ne za razdvajanje od Kine".

U posjeti Hanoju ranije ovog mjeseca, čak i dok je unaprijeđivao bilateralne odnose s Vijetnamom - komunističkom zemljom u dvorištu Pekinga - Biden je više puta izjavljivao da njegovi napori da ojača veze sa zemljama u regionu nisu dizajnirani da "obuzda" Kinu.

Takve poruke su potrebne da bi se snizila temperatura nakon mjeseci oštrih razmjena. Tokom prikupljanja sredstava u kampanji u junu, Biden je nazvao Xija diktatorom koji nije u vezi sa donošenjem odluka i ocijenio da Kina ima "stvarne ekonomske poteškoće". Nekoliko sedmica kasnije, opisao je zemlju kao "tempiranu bombu koja otkucava".

Užarena retorika pojačala je tenzije koje su već porasle nakon incidenta početkom februara, kada je američka vojska oborila kineski balon koji je nosio elektronsku opremu. Kineski zvaničnici poriču da je avion, koji je putovao od Aljaske do Južne Karoline, korišten za špijuniranje.

Dvije sile su se snašle u turbulentnim godinama jer su bile zatvorene u sve intenzivnijem geopolitičkom rivalstvu, uključujući trgovinu i tehnologiju. Vašington kritikuje Kinu zbog njene "ekonomske prisile" i vojne asertivnosti u Indo-Pacifiku, dok Peking kritikuje ono što naziva "zapadnom hegemonijom".

Sastanak APEC-a se naširoko vidi kao prilika za dva lidera da stabilizuju veze. Ali mnoge iritacije su još uvijek neriješene, uključujući isključenje čelnika Hong Konga, člana APEC-a. John Leeu, izvršnom direktoru kineske teritorije, zabranjen je ulazak u SAD od 2020. godine zbog njegove uloge u provođenju zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je ciljao prodemokratske aktiviste.

Pozitivniji ton

Bonnie S. Glaser, izvršni direktor Indo-Pacifičkog programa u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država, primijetila je promjenu stava na obje strane.

"U mojim razgovorima o odnosima SAD-a i Kine sa kineskim naučnicima, otkrivam pozitivniji ton i izražavanje interesa za iskorištavanje prilike za stabilizaciju bilateralnih odnosa", rekla je ona za Glas Amerike.

Bez obzira da li Xi prisustvuje ili ne, Wang Yi je rekao da je Kina spremna da "igra konstruktivnu ulogu" u uspjehu ovogodišnjeg događaja koji uključuje 21 ekonomiju članica Pacifika. Nije dao garancije da će Xi prisustvovati.

Ranije ovog mjeseca, bez zvaničnog objašnjenja, Xi je preskočio samit G20 najvećih svjetskih ekonomija, održan u New Delhiju.

Xi "ima pune ruke posla", komentirao je Biden odsustvo svog kolege.

"On ima ogromnu nezaposlenost mladih. Jedan od glavnih ekonomskih principa njegovog plana trenutno uopšte ne funkcioniše", rekao je Biden tokom konferencije za novinare odgovarajući na pitanje Glasa Amerike o tome zašto se nije sastao sa Xijem od Balija.

„Niko ne voli da slavi međunarodne susrete ako ne znaš šta želiš na sastanku, ako nemaš utakmicu nemaš plan," dodao je Biden. "Možda ima plan igre; jednostavno to nije podijelio sa mnom."

Nerad Pekinga

Biden je mislio na nevoljkost Pekinga da potvrdi sastanak u San Francisku, rekao je Yun Sun, kodirektor programa za istočnu Aziju i direktor Kineskog programa u Stimson centru.

„Kinezi još nisu sigurni šta mogu da dobiju od sastanka, kao ni koje ustupke mogu da dobiju uoči sastanka, što je takođe važno za njih“, rekla je ona za Glas Amerike.

Bijela kuća nije dala više detalja, ali je pojačala bilateralne angažmane. Sredinom septembra, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan održao je dvodnevni sastanak s Wangom, dio tekućih napora da se "održe otvorene linije komunikacije".

Washington i Peking su također osnovali radne grupe, koje će nadgledati američka ministarka finansija Janet Yellen i njen kineski kolega potpredsjednik premijera He Lifeng, kako bi promovirali zdraviju ekonomsku konkurenciju.

Peking, koji je također bio suzdržaniji u svojoj američkoj retorici, rekao je da je Yellen-ina nedavna posjeta donijela "pozitivna očekivanja za bilateralne odnose".

Anita Powell i Fang Bing dali su svoj doprinos ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG