Linkovi

Kineski predsjednik Xi ozbiljno razmatra posjetu Južnoj Koreji, prenosi novinska agencija


Predsjednik Kine Xi Jinping maše tokom ceremonije otvaranja Azijskih igara, stadion Olimpijskog sportskog centra Hangzhou, 23. septembra 2023.
Predsjednik Kine Xi Jinping maše tokom ceremonije otvaranja Azijskih igara, stadion Olimpijskog sportskog centra Hangzhou, 23. septembra 2023.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u subotu da će ozbiljno razmotriti posjetu Južnoj Koreji, javila je novinska agencija Yonhap, kao dio napora da se podrži mir i sigurnost na Korejskom poluostrvu.

Odvojeno, Kineska centralna televizija, ili CCTV, izvijestila je da je Xi rekao južnokorejskom premijeru Han Duck-soou u subotu da je Kina voljna raditi na promoviranju strateškog partnerstva između dvije zemlje.

Xi, koji nije posjetio Južnu Koreju od 2014. godine, razgovarao je s Hanom u istočnom kineskom gradu Hangzhou prije ceremonije otvaranja Azijskih igara u subotu.

Opredjeljenje za saradnju došlo je uoči zakazanih trilateralnih razgovora u Seulu u utorak u kojima su učestvovali visoki zvaničnici iz Kine, Japana i Južne Koreje, a koji imaju za cilj utrti put za prvi samit između tri zemlje u četiri godine.

Xi je rekao Hanu da bi pozdravio takav samit u pogodnom trenutku i da bi ozbiljno razmotrio posjetu Južnoj Koreji, izvijestio je Yonhap.

U kineskom saopštenju se ne spominje Xijev komentar na samit ili posjetu Seulu.

Kina pridaje veliku važnost pozitivnoj spremnosti Južne Koreje da se posveti saradnji, rekao je Xi, prenosi CCTV, i zamolio Južnu Koreju da joj izađe u susret kako bi zadržala pravac prijateljske saradnje. Dvije zemlje mogu produbiti obostrano korisnu saradnju, rekao je on.

Pozivajući se na ono što je rekao da je visoki zvaničnik južnokorejske vlade, Yonhap je izvijestio da je Xi rekao da Kina podržava dijalog između dvije Koreje i da će nastaviti napore za mir i sigurnost na Korejskom poluotoku, dok je Han zatražio od Kine da igra konstruktivnu ulogu u odnosi sa Sjevernom Korejom.

Tenzije između dvije zemlje porasle su nakon što je Kim Jong Un iz Sjeverne Koreje ranije ovog mjeseca boravio u jednonedjeljnoj posjeti Rusiji, što je razbjesnilo Sjedinjene Države, Japan i Južnu Koreju.

Južna Koreja je uvela sankcije protiv 10 pojedinaca i dva entiteta u vezi sa nuklearnim programom Sjeverne Koreje i trgovinom oružjem s tri zemlje, uključujući Rusiju, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG