Linkovi

Završni izvještaj o napadu 6. januara upire prstom u Trumpa


January 6 Committee Releases Final Report of Findings
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

January 6 Committee Releases Final Report of Findings

Proizvod više od 17 mjeseci istrage, izvještaj je destilacija dokaza prikupljenih iz hiljada intervjua sa svjedocima, dokumenata i elektroničkih komunikacija sudskih poziva.

Odbor koji je formirao Zastupnički dom za istragu napada na američki Kapitol 6. januara 2021. objavio je konačan izvještaj, skup dokumenata od 845 stranica koji podupiru tvrdnju odbora da je napad izravno prouzrkovao bivši predsjednik Donald Trump i predstavljao je završni čin u “višestranoj zavjeri da se ponište zakoniti rezultati predsjedničkih izbora 2020.”.

Proizvod više od 17 mjeseci istrage, izvještaj je destilacija dokaza prikupljenih iz hiljada intervjua sa svjedocima, dokumenata i elektroničkih komunikacija sudskih poziva. Prema odboru, “Ti dokazi doveli su do najvažnijeg i izravnog zaključka: središnji uzrok 6. januara bio je jedan čovjek, bivši predsjednik Donald Trump, kojeg su mnogi drugi slijedili. Bez njega se nijedan događaj od 6. januara ne bi dogodio.”

Sam Trump dosljedno je osuđivao odbor i njegov rad te je nastavio insistirati, lažno, da su mu izbori 2020. ukradeni.

Opširan izvještaj

Osim ispitivanja samog napada, izvješetaj opisuje Trumpov pritisak na američke dužnosnike, države, zakonodavce i tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da manipuliraju sistemom ili krše zakon.

Objava izvještaja uslijedila je nakon posljednjeg saslušanja odbora održanog u ponedjeljak, u kojem su članovi optužili bivšeg predsjednika za počinjenje višestrukih zločina i uputili ga Ministarstvu pravosuđa na kazneni progon. Optužbe uključuju pobunu, ometanje službenog postupka, zavjeru za prevaru Sjedinjenih Država i zavjeru za davanje lažne izjave.

Upućivanje nema pravnu težinu, ali opsežna evidencija koju je izradio odbor nadopunit će dokaze koje je prikupilo Ministarstvo pravosuđa u vlastitoj istrazi i mogla bi utjecati na konačnu odluku o tome treba li kazneno goniti bivšeg predsjednika.

Glavni nalazi

Izvještaj objavljen u četvrtak gradi slučaj da je bivši predsjednik Trump bio u središtu zavjere da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2020., koristeći više strategija, od kojih su sve na kraju propale.

Dokumentira napore da se izvrši pritisak na državne i lokalne dužnosnike da ospore ili odbace izborne rezultate koji su pokazali Bidenovu pobjedu, čak i nakon što su deseci tužbi kojima se osporavaju rezultati odbačeni u sudskim sporovima.

Nakon što su ostali pokušaji osujećeni, Trump se uhvatio teorije koju je predložio odvjetnik John Eastman, a koja je tvrdila da je Pence imao ovlasti odbiti prebrojati glasove određenih država kada je Kongres zasjedao 6. januara, strategija koja je trebala kupiti vrijeme za uvjeravanje države i zakonodavnih tijela da poduzmu mjere da ponište rezultate na državnoj razini. Pence je naposljetku odbio prihvatiti plan, a dokazi koje je otkrio odbor pokazuju da je Eastman bio svjestan da je plan nezakonit, čak i dok ga je predlagao.

Nastojati korumpirati DOJ

Izvješće odbora također detaljno iznosi ono što opisuje kao nastojanje bivšeg predsjednika da "korumpira Ministarstvo pravosuđa".

Nakon izbora, bivši državni odvjetnik William Barr obavijestio je Trumpa da sve istrage o izbornim nepravilnostima koje je poduzelo Ministarstvo pravosuđa nisu uspjele pronaći dokaze o prevari dovoljno velike da ponište rezultate glasanja. Suočen s Trumpovim stalnim tvrdnjama o prijevari, Barr je najavio ostavku u decembru 2020.

Izvještaj dokumentira da je u sedmicama koje su uslijedile Trump poduzeo brojne korake kako bi pokušao uvjeriti više dužnosnike u ministarstvu da izdaju izjave u kojima izražavaju sumnju u rezultate izbora.

Trump je pronašao saveznika u odvjetniku DOJ-a Jeffreyju Clarku, službeniku u civilnom odjelu ministarstva, koji je sastavio dokument koji je odjel poslao izbornim dužnosnicima u Georgiji, lažno tvrdeći da je odjel "značajno zabrinut" zbog moguće prevare koja je mogla utjecati na izborni ishod tamo i u drugim državama. U dokumentu, koji nikada nije prenesen, također se poziva državno zakonodavno tijelo da razmotri poništavanje izbornog rezultata u toj državi.

Izvještaj opisuje dramatičan obračun u Ovalnom uredu, u kojem je Trump predložio imenovanje Clarka za vršitelja dužnosti državnog odvjetnika. Najviši dužnosnici u odjelu rekli su predsjedniku da će odmah dati ostavku ako poduzme taj korak.

Trump je znao da su tvrdnje lažne

Ključni nalaz u izvještaju, i onaj koji je nametnut u javnim raspravama, bio je da je Trump znao da je izgubio poštene izbore, što su mu nedvosmisleno rekli brojni njegovi glavni savjetnici.

Poenta je važna, jer je dokazivanje da bivši predsjednik nije djelovao u dobroj vjeri kada je tvrdio da su izbori pokradeni i tražio da državni dužnosnici proizvedu alternativne rezultate ključna komponenta optužbi za prevaru.

Trump se protivio toj tvrdnji posebno na svojoj mreži društvenih medija, Truth Social, napisavši: “Ovo je potpuna LAŽ. Nikad nisam razmišljao, čak ni trenutak, da predsjednički izbori 2020. nisu bili namješteni i ukradeni, a moje je uvjerenje postajalo još snažnije kako je vrijeme prolazilo.”

Napad na Kapitol

Istražni odbor, formalno odabrani odbor za istragu napada na Kapitol Sjedinjenih Država 6. januara, izvorno je zamišljen kao dvostranački napor uz potporu čelnika republikanskih i demokratskih klubova zastupnika u Zastupničkom domu.

Formirana je radi prikupljanja činjenica i zaključaka o događajima tog dana, kada je masa Trumpovih pristaša prisustvovala skupu u blizini Bijele kuće, na kojem im je Trump poručio da marširaju do Capitola i “bore se kao vrag”. Rulja se okupila na Capitolu, gdje su se zastupnici okupili kako bi potvrdili pobjedu sadašnjeg predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020.

Gomila je ubrzo postala nasilna i unatoč prisutnosti više od 1000 policajaca uspjela je nasilno ući u zgradu i natjerati članove Kongresa i Pencea na bijeg. Pripadnici gomile bili su ljuti na potpredsjednika jer je odbio nezakonito proglasiti Trumpa pobjednikom, a mnogi su skandirali "Objesite Mikea Pencea".

Izvještej utvrđuje da je, tokom višesatnog napada, predsjednik Trump bio svjestan što se događa, te je unatoč tome poslao tweet u kojem je napao Pencea, dodatno raspalivši gomilu. Svjedoci koje je predložio odbor rekli su da je Trump odbio zahtjeve suradnika i članova svoje obitelji da zamoli izgrednike da odu.

Trumpa su na kraju uvjerili da zamoli gomilu da se raziđe, što je i učinio u video obraćanju u kojem je izgrednike opisao kao "vrlo posebne". Red je naposljetku uspostavljen kasno tijekom dana, uz pomoć trupa Nacionalne garde, a Kongres je službeno potvrdio Bidenovu pobjedu.

Rođen u kontroverzi

Neposredno nakon napada, osuda napada bila je dvostranačka, a prijedlog da se u potpunosti istraže njegovi uzroci dobio je snažnu podršku čelnika obje strane. Međutim, u sedmicama koje su uslijedile nakon napada, republikanski zastupnici, slijedeći Trumpa, pokušali su umanjiti ozbiljnost događaja.

Kad je odbor formiran početkom ljeta 2021., čelnik manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy nominirao je pet republikanaca, uključujući zastupnike Jima Jordana i Jima Banksa. Budući da je Jordan, bliski Trumpov saveznik, vjerovatno bio meta istrage i budući da je Banks javno izjavio da ne želi surađivati s istragom, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi odbila je njihova imenovanja i zatražila da McCarthy imenuje zamjene. Umjesto toga, čelnik republikanaca povukao je svih pet kandidata i odbio ponuditi nove.

Pelosi je odgovorila označivši dvoje republikanaca, zastupnika Liz Cheney i Adama Kinzingera, koji su nastavili osuđivati napad i Trumpovu ulogu u njegovom poticanju.

Počevši od ljeta 2022., odbor je održao niz od devet javnih rasprava u kojima je iznio sveobuhvatan vremenski okvir samog napada i nastojanja da se obore izbori koji su mu prethodili.

Izvještaj republikanaca u Zastupničkom domu

Konkurirajući izvještaj koji je izdalo pet republikanaca u Zastupničkom domu koji su prvobitno bili nominirani za članstvo u odboru 6. januara objavljen je u srijedu.

Izvještaj se prvenstveno usredotočilo na sigurnosne propuste koji su doveli do toga da policija Capitola i Washington Metropolitan Police Department nisu bili dovoljno spremni za nasilje na Capitolu. Izvještaj pripisuje velik dio krivnje za rezultate nereda Pelosi, tvrdeći da je odlučila ne angažirati dodatno osiguranje, uključujući Nacionalnu gardu, prije nereda.

Republikanski izvještaj ne bavi se temeljnim uzrocima nereda, postupcima bivšeg predsjednika Trumpa 6. januara i prije, ili širim naporima da se ponište rezultati izbora.

XS
SM
MD
LG