Linkovi

Boeing prizemljio sve avione tipa 737 Max


Boeing 737 Max u hangaru u Rentonu, u državi Washington.
Boeing 737 Max u hangaru u Rentonu, u državi Washington.

Kompanija Boeing odlučila je da, iz predostrožnosti, prizemlji cijelu flotu aviona tipa 737 Max, njih 371, nakon što su istražitelji otkrili nove dokaze na mjestu nesreće Ethiopian Airlinesa, u kojoj je poginulo 157 ljudi.

Američka federalna uprava za avijaciju saopštila je da će avioni biti prizemljeni do dalje istrage, koja obuhvata i ispitivanje informacija iz crnih kutija

Pilot Boeinga 737 Max 8 koji se u nedjelju srušio u Etiopiji prijavio je probleme u kontroli leta, dok su piloti u samim Sjedinjenim Državama nedavno prijavili najmanje pet slučajeva da su imali teškoće u kontrolisanju letjelice.

Trump je rekao da su nove informacije o nesreći Ethiopian Airlinesa navele administraciju da naredi prizemljenje Boeingovih letjelica.

„Izdali smo hitnu naredbu da se prizemlje svi letovi Boeingovih aviona 737 Max 8 i Max 9 i aviona povezanih sa tom flotom. Razgovarao sam sa sekretaricom za saobraćaj, administratorom Federalne uprave za avijaciju i izvršnim direktorom Boeinga i oni su svi saglasni sa tim potezom. Svi avioni koji su trenutno u vazduhu, biće prizemljeni nakon što slete na svojim destinacije. Piloti su obaviješteni, aviokompanije su saglasne sa ovom odlukom. Bezbjednost Amerikanaca i svih ostalih je za nas najvažnija i izražavamo saučešće onima koji su izgubili voljene u padovima aviona Boeing 737 Max 8 Ethiopian Airlinesa i Lion Aira. Boeing je izuzetna kompanija i nadam se će brzo utvrditi šta se dogodilo. Do tada, avioni će biti prizemljeni."

Iz Boeinga je saopšteno je da odluka o prizemljenju aviona 737 Max donijeta iz predostrožnosti i da će kompanija, u saradnji sa istražiteljima, preduzeti sve mjere da utvrdi šta su bili uzroci nesreća i da osigura da se ne ponove.

Američka vlada pozivana je da prizemlji flotu aviona Boeing 737 Max 8 pošto su se dva aviona tog tipa srušila u proteklih šest mjeseci, a u obje nesreće poginuli svi putnici i članovi posade. Nekoliko desetina zemalja je povuklo iz upotrebe te avione ali je Federalna uprava za avijaciju prvo naredila američkom proizvođaču aviona samo da unaprijedi softver aviona.

Mesto nesreće aviona Ethiopian Airlinesa blizu Bišoftua, 11. marta 2019.
Mesto nesreće aviona Ethiopian Airlinesa blizu Bišoftua, 11. marta 2019.

Nekoliko desetina zemalja zabranilo je Boeing 737 Max 8, pošto su se dva aviona srušila u šest mjeseci. Avion Ethiopian Airlinesa na letu 302, koji se srušio nekoliko minuta poslije poletanja iz Ades Abebe u nedjelju, kada je stradalo svih 157 putnika i članova posade.

Avion Lion Aira srušio se u Indoneziji 29. oktobra, kada je poginulo 189 ljudi. Istrage će trajati mjesecima ali preliminarni nalazi pokazuju da su okolnosti obje nesreće bile slične.

"Stručnjaci za avijaciju dovode u pitanje koliko je ovaj Max avion pouzdan, posebno njegova oprema za kontrolu leta. Ne dovode u pitanje bezbjednost Ethiopian Airlinesa”, kaže Kaleyesus Bekele stručnjak za avijaciju.

Federalna uprava za avijaciju je, prije Trumpove odluke, proglasila da je 737 Max 8 bezbjedan za letenje a Boeingu naredila da usavrši softver aviona do aprila. Međutim, pojedini senatori pozvali su američke vlasti da zabrane upotrebu aviona. Demokratska senatorka Elizabeth Warren otišla je korak dalje pozivajući Kongres da istraži da li Trumpova administracija štiti američkog giganta.

Predsjednik Trump se u međuvremenu žalio na Twitteru da avioni postaju “suviše složeni za letenje”. Boeing je, pak, saopšio da ima “puno povjerenje u bezbjednost aviona 737 Max 8” – najnoviju verziju svog najprodavanijeg aviona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG