Linkovi

Nakon nesreće u Etiopiji: Prizemljeno 40 posto aktivne flote Boeing 737 Max u svijetu


A Boeing 737 Max 8 aircraft bearing the logo of China Southern Airlines is parked at a Boeing production facility in Renton, Washington, March 11, 2019.
A Boeing 737 Max 8 aircraft bearing the logo of China Southern Airlines is parked at a Boeing production facility in Renton, Washington, March 11, 2019.

Nakon što su Singapur i Australija zabranili sva slijetanja i uzlijetanja svih zrakoplova Boeing 737 MAX, a Indonezija i Kina prizemljile su sve svoje flote najnovijeg američkog modela zrakoplova nakon druge smrtonosne nesreće u manje od pet mjeseci, stigla je vijest kako i Velika Britanija zabranjuje letove svih Boeinga 737 MAX.

"Naše su misli s obiteljima stradalih u tragediji u Etiopiji. Agencija za civilno zrakoplovstvo pozorno prati situaciju. S obzirom na to da nema točnih informacija oko toga što se dogodilo, iz mjera predostrožnosti zabranjujemo sve komercijalne letove modelima Boeing 737 MAX koji dolaze ili odlaze iz našeg zračnog prostora. Odluka će biti na snazi do daljnjega", rekao je glasnogovornik britanske Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Reuters navodi i kako je Norwegian Airlines obustavio korištenje svojih 18 Boeinga 737 MAX 8 zrakoplova nakon upozorenja avijacijskih vlasti Europske unije.

Strah od nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova jer je dionica tvrtke Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti u ponedjeljak.

Gotovo 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno na svjetskoj razini, prema navodima Flightglobala, a to uključuje i 97 zrakoplova na najvećem tržištu, u Kini.

Singapur je suspendirao operacije svih aviona Boeing 737 max nakon što su takvu odluku donijele Australija, Kina i Indonezija nakon pada letjelice ovog tipa u Etiopiji.

Ovakvu odluku donio je i Vijetnam, koji je saopćio da avioni Boeing 737 neće dobiti licencu dok se ne utvrdi uzrok pada aviona.

Dan nakon što je putnički avion tvrtke Ethiopian Airlines pao nedaleko od Adis Abebe, kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade, SAD je saopćio da su ti avioni sigurni za letenje.

Uprava za civilnu avijaciju Singapura (CAAS) saopćila je da ima puno otvorenih pitanja u vezi s letjelicom i padom.

"Tijekom ove privremene suspenzije, CAAS će prikupiti dodatne informacije i analizirati mogućnost rizika u vezi s avionom Boeing 737 max", navodi se u saopćenju.

Istražitelji su na mjestu pada aviona pronašli obje crne kutije, koje će pružiti dodatne informacije o tome što se točno dogodilo.

Sve dok su crne kutije neoštećene uzrok nesreće mogao bi se brzo otkriti, iako je obično potrebno godinu dana da se završi istraga.

Ovo je druga nesreća Boeinga 737 Max 8, što je najnovija verzija ovog tipa aviona koja je u upotrebi od 2017. godine.

U oktobru prošle godine, "Boeing 737" indonezijske tvrtke Lion Air srušio se 13 minuta nakon polijetanja u Džakarti, kada je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG