Linkovi

Pronađena crna kutija srušenog aviona Ethiopian Airlinesa


Ethiopian Airlines flight that crashed shortly after takeoff at Hejere near Bishoftu, or Debre Zeit, some 50 kilometers (31 miles) south of Addis Ababa, in Ethiopia Sunday, March 10, 2019.
Ethiopian Airlines flight that crashed shortly after takeoff at Hejere near Bishoftu, or Debre Zeit, some 50 kilometers (31 miles) south of Addis Ababa, in Ethiopia Sunday, March 10, 2019.

Istražitelji su pronašli crnu kutiju aviona Ethiopian Airlines koji se srušio u nedjelju posle polijetanja sa aerodroma u Adis Abebi na letu za Najrobi u Keniji, javili su danas etiopijski državni mediji.

Stručnjaci su upozorili da je prerano reći šta je izazvalo katastrofu.

Nesreća se dogodila u nedjelju, u 8.44 sati po lokalnom vremenu, šest minuta po poletanju aviona Boeing 737 Max 8, starog samo nekoliko mjeseci, prenio je BBC.

Svih 157 putnika i članova posade su poginuli.

Kineska agencija za regulisanje avionskog saobraćaja (CAAC) saopštila je danas da je naložila prizemljenje oko 100 letjelica "Boeing 737 MAX 8", što je više od četvrtine globalne flote ovog tipa aviona nakon teške nesreće u Etiopiji.

Avio-kompanija Ethiopian Airlines, čiji je avion pao, takođe je prizemljila svoje avione istog tipa.

U saopštenju CAAC-a navodi se da do večeras u 18 časova svi avioni ovog tipa moraju biti prizemljeni, kao i da će obavijestiti sve avionske kompanije kada mogu da nastave sa letovima "Boeinga".

CAAC je naredbu o prizemljenju aviona izrekla sa najavam da će obustava letenja trajati devet sati.

Mjera je, kako navode, preduzeta iz sigurnosnih razloga, budući da se jedan od aviona srušio pod istim okolnostima 29. decembra u blizini obale Indonezije, pri čemu su stradali svi putnici i članovi posade.

U saopštenju se navodi i da će nakon konsultacija sa američkom Federalnom upravom za vazdušni saobraćaj javnost biti obaviještena o dodatnim mjerama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG