Linkovi

Američki akademici i bivši zvaničnici optužuju Izraelske odbrambene snage za "sistematski obrazac ratnih zločina"


Slika koja je izdala izraelska vojska 15. novembra 2023. prikazuje vojnike tokom vojne operacije oko bolnice Al-Shifa u gradu Gaza.
Slika koja je izdala izraelska vojska 15. novembra 2023. prikazuje vojnike tokom vojne operacije oko bolnice Al-Shifa u gradu Gaza.

Na dan kada je predsjednik Joe Biden potpisao paket pomoći Izraelu u vrijednosti od 26 milijardi dolara, nezvanični panel američkih akademika i bivših zvaničnika State Departmenta pozvao je na obustavu američkog oružja Izraelu, optužujući IDF za „sistematski obrazac ratnih zločina.”

U izvještaju od srijede, nezavisna radna grupa za primjenu Memoranduma o nacionalnoj sigurnosti-20 (NSM-20) dovodi u sumnju uvjeravanja vlade premijera Benjamina Netanyahua da Izrael koristi američko oružje u potpunom skladu s američkim i međunarodnim pravom. Uvjeravanja su bila u memorandumu koji je Biden izdao u februaru.

Grupa dobrovoljaca, koja uključuje glasne kritičare izraelskog vođenja rata, rekla je da je pregledala hiljade izvještaja o incidentima, uključujući zračne napade IDF-a na izbjeglički kamp Al Maghazi i izbjeglički kamp Jabalia u kojima je ubijeno 68, odnosno 39 ljudi. Naveden je i napad IDF-a na stambenu zgradu u centralnoj Gazi u kojem je ubijeno najmanje 106 civila, uključujući 54 djece.

U mnogim od ovih slučajeva, grupe za ljudska prava nisu pronašle dokaze o vojnoj meti u blizini u vrijeme napada, niti prethodno upozorenje izraelskih vlasti.

U zaključku, grupa je rekla da je IDF prekršio humanitarne zakone, uključujući korištenje američkog oružja u nezakonitim napadima i postavljanje ograničenja na humanitarnu pomoć ljudima u Gazi.

Radnom grupom kopredsjedavaju Noura Erakat, vanredna profesorica međunarodnog prava na Univerzitetu Rutgers i palestinsko-američka aktivistica, i Josh Paul, koji je bio direktor agencije State Departmenta koja se bavi prijenosom oružja dok nije podnio ostavku u oktobra u znak protesta zbog "nastavka smrtonosne pomoći Sjedinjenih Država Izraelu". Oboje su ranije kritizirali ponašanje Izraela u ratu u Gazi i Bidenovu podršku Izraelu.

"Kombinacija oslanjanja na američko oružje i tehnologije umjetne inteligencije u svrhu generiranja ciljeva uz malo ljudskog nadzora, zajedno s relaksiranim pravilima djelovanja, uspostavili su kontekst sistematskog kršenja međunarodnog humanitarnog prava", rekka je Erakat. “Sjedinjene Države su bile centralne za krizu među međunarodnim pravnim institucijama i mehanizmima koji su uspostavljeni upravo da bi se spriječili ovi ishodi.”

Članovi radne grupe od šest osoba uključuju akademike i bivše službenike administracije. Među njima su profesor prava i etike oružanih sukoba Rutgers na Pravnom fakultetu Adil Haque, bivši direktor Ureda za sigurnost i ljudska prava State Departmenta Charles O. Blaha, penzionisani glavni narednik američkog ratnog zrakoplovstva Wes J. Bryant i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Nottinghamu Luigi Daniele.

Prema NSM-20, Biden je naredio ministarstvima za državu i odbranu da u roku od 90 dana izvjeste Kongres o tome da li su američki partneri koji su dobili američko oružje u skladu s međunarodnim i američkim zakonima.

To uključuje Leahy zakone, dvije zakonske odredbe nazvane po senatoru Patricku Leahyju koje nalažu Sjedinjenim Državama da prekinu pomoć svim stranim vojnim ili jedinicama za provođenje zakona ako utvrdi da postoje vjerodostojni dokazi o kršenju ljudskih prava.

Izrael je u martu dao svoja uvjeravanja o usklađenosti s NSM-20, a State Department ima rok do 8. maja da izvijesti Kongres da li smatra da su uvjeravanja Izraela vjerodostojna.

Radna grupa je rekla da njihov izvještaj ima za cilj da informiše o izvještavanju administracije zakonodavce. Rekli su da su izvještaj predali upravi 18. aprila prije nego što su ga javno objavili u srijedu.

NSM-20 se fokusira samo na američko oružje koje se financira sredstvima Kongresa. „Ali čak i unutar tih uskih parametara, dokazi su jasni: američki poreski obveznici finansiraju sistematski obrazac ratnih zločina od strane izraelskih odbrambenih snaga“, rekao je Paul.

Utvrđivanje da li zemlje zakonito koriste američko oružje može biti "prilično zeznuto", rekla je Sarah Harrison, viši analitičar u američkom programu Međunarodne krizne grupe.

Vlada SAD ne prati opremu na taj način“, rekla je ona za Glas Amerike. Međutim, dodala je, postoje uvjerljivi dokazi za administraciju da procijeni i da bude "veoma kritična" prema izraelskim akcijama prije i nakon što je Netanyahuova vlada dala svoja uvjeravanja.

Dvadeset šest demokrata u Predstavničkom domu, članovi Bidenove vlastite stranke, poslali su pismo najvišim zvaničnicima administracije ranije ovog mjeseca, dovodeći u pitanje njihovo prihvatanje izraelske izjave o usklađenosti sa zakonima SAD-a.

Ograničenja IDF-a

Američki State Department također će objaviti nalaze istrage o tome treba li ograničiti pomoć izraelskim vojnim jedinicama optuženim za kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali, uglavnom prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Ako najavi ograničenja, to bi bilo prvi put da su SAD zabranile pomoć izraelskoj vojsci. Američki zvaničnici odbili su da identifikuju jedinice, ali izraelski mediji navode da će to uključivati Netzah Yehuda, vojnu jedinicu sastavljenu uglavnom od ultra-ortodoksnih izraelskih vojnika koja je djelovala prvenstveno na Zapadnoj obali prije nego što je premještena na sjevernu granicu 2022.

U ponedjeljak je državni sekretar Antony Blinken rekao da se objava nalaza očekuje "u danima koji su pred nama".

Blinken je govorio tokom objavljivanja Državnih izvještaja State Departmenta o praksi ljudskih prava za 2023. U izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, navodi se nekoliko prijavljenih kršenja prava koje su IDF, Hamas i Palestinske vlasti počinili u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi 2023. prije i poslije 7. oktobra.

Netanyahu i šef izraelske opozicije Benny Gantz protestirali su zbog potencijalnih američkih planova da ograniče pomoć tokom nedjeljnog telefonskog razgovora sa Blinkenom, rekli su iz njihovih ureda.

To bi bio "vrhunac apsurda i moralni pad", u vrijeme kada se izraelske trupe bore protiv Hamasa, rekao je Netanyahu u objavi na društvenim mrežama. On je obećao da će "djelovati svim sredstvima" protiv bilo kakvih ograničenja.

U saopćenju, Gantzov ured je rekao da je Blinkenu rekao da će najava "štetiti međunarodnom legitimitetu Izraela tokom rata".

Ograničavanje američke pomoći bilo bi "simbolično važno", rekao je Harrison, jer odražava promjenu u odnosima između dvije zemlje i "način na koji je Izraelu dat poseban tretman prema zakonu i politici".

Međutim, to ne bi bilo nikakvog uticaja na bojno polje. Iako će tim jedinicama biti zabranjeno primanje pomoći SAD-a, Izrael može kupovati američko oružje koristeći vlastita sredstva i dostavljati ga tim jedinicama i i dalje biti u skladu sa Leahy zakonima, dodala je.

Nakon smrtonosnih izraelskih napada 1. aprila na konvoj kojim upravlja međunarodna grupa za pomoć u hrani World Central Kitchen, Biden je upozorio Netanyahua da će promijeniti politiku ukoliko Izrael ne prilagodi svoje ratno ponašanje. Upozorenje je široko shvaćeno jer Biden sugerira da će uvjetovati pomoć Izraelu.

Izrael je od tada poduzeo korake kako bi omogućio dodatnu pomoć u Gazi, a prijetnje ograničavanjem pomoći su, čini se, jenjale. U tekstu za The Wall Street Journal ranije ovog mjeseca, Biden je tvrdio da odbrana Izraela mora "ostati potpuno opskrbljena i spremna".

"Izrael je naš najjači partner na Bliskom istoku; nezamislivo je da bismo stajali po strani da je njegova odbrana oslabljena i da Iran bude u stanju da izvrši uništenje koje je namjeravao", rekao je on, misleći na napad stotina bespilotnih letjelica i raketa koje je pokrenuo Teheran na Izrael 13. aprila. Iran kaže da su napadi bili odgovor na ranije izraelsko bombardovanje njihovog konzulata u Damasku.

Većina demokrata podržava finansiranje sistema protivvazdušne odbrane kao što su Iron Dome, Iron Beam i David's Sling koji štite izraelsko nebo od projektila, raketa i dronova. Ali neki su zabrinuti zbog finansiranja vrsta oružja koje je ubijalo civile u Gazi. Mjesecima su pozivali Bidena da ograniči vojnu pomoć za takvo oružje.

Ali odbrambeno naoružanje nije dovoljno, rekao je Richard Goldberg, viši savjetnik u Fondaciji za odbranu demokratija.

Svakoj demokratiji je potreban napor“, rekao je on za Glas Amerike. “Nijedna demokratija ne bi trebala biti prisiljena da sjedi kao kornjača unutar svog oklopa, uzimajući stotine balističkih projektila koji dolaze i moleći se Bogu da ćete ih sve dobiti zbog odbrambenih sistema.”

Izrael je najveći primatelj američke pomoći, skoro 4 milijarde dolara godišnje, većinom u obliku vojne pomoći.

Senat je kasno u utorak usvojio dodatni paket pomoći za Izrael od 26 milijardi dolara, dio niza zakona koji također predviđa pomoć od 61 milijarde dolara za Ukrajinu i više od 8 milijardi dolara za američku sigurnost u Indo-Pacifiku.

XS
SM
MD
LG