Linkovi

SAD zadržale dio oružja za Izrael, kažu izvori


Američka i izraelska zastava na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Lodu, Izrael, 21. maja 2017.
Američka i izraelska zastava na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Lodu, Izrael, 21. maja 2017.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zadržala je određene pošiljke oružja Izraelu koje je proizveo Boeing, izjavila su za Reuters četiri izvora upoznata s tim pitanjem, a dvojica od njih su rekli da je to očita politička poruka bliskom američkom savezniku.

Isporuke, koje su odgođene najmanje dvije sedmice, uključuju municiju za direktan napad Boeinga, koja pretvara bombe u precizne navođene, kao i bombe malog prečnika.

Izvori nisu dalje elaborirali, uključujući i političku prirodu. Ali oni dolaze u trenutku kada Washington javno vrši pritisak na Izrael da odgodi planiranu ofanzivu na Rafah dok ne preduzme korake da spriječi civilne žrtve.

Bijela kuća i Pentagon su odbili komentar. Vijest o odgođenoj isporuci oružja prvi je izvijestio Axios tokom vikenda, a Politico je prvi izvijestio o vrstama oružja koje je odgođeno i obrazloženju u utorak.

Ne osvrćući se na to da li je došlo do zastoja u isporuci oružja, sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre je potvrdila da je posvećenost Washingtona sigurnosti Izraela "gvozdena".

Ipak, kada je upitana o izvještajima o zaustavljanju oružja, dodala je: „Dvije stvari mogu biti istinite, u smislu da se ti razgovori, teški, direktni razgovori sa našim kolegama u Izraelu... u osiguravanju zaštite života građana. .. i dobijanje te obaveze."

Pentagon je u ponedjeljak saopćio da nije donesena politička odluka o uskraćivanju oružja Izraelu, najbližem bliskoistočnom savezniku Amerike.

Ipak, čini se da su odlaganja prva otkako je Bidenova administracija ponudila punu podršku Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra, tokom kojeg je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oteto oko 250 ljudi. Vjeruje se da je oko 133 njih ostalo u zarobljeništvu u Gazi, prema izraelskim podacima.

Izraelska kampanja uništenja Hamasa dovela je do sedmomjesečne vojne kampanje u kojoj je ubijeno ukupno 34.789 Palestinaca, većinom civila, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Sukob je također ostavio mnoge od 2,3 miliona stanovnika Gaze na rubu gladi i izazvao je proteste u SAD tražeći da univerziteti i Biden povuku podršku Izraelu - uključujući i nabavku oružja.

Visoki izraelski zvaničnik, u razgovoru za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman, nije potvrdio bilo kakvo konkretno zadržavanje u zalihama oružja, ali je izgleda prihvatio izvještaje mirnim glasom: „Kao što je premijer već rekao, ako se moramo boriti noktima, onda uradićemo ono što moramo.”

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG