Linkovi

Hamas prihvatio primirje, Izrael odobrio vojnu operaciju u Rafahu


Rafah
Rafah

Izraelski lideri odobrili su vojnu operaciju u gradu Rafah u pojasu Gaze, a izraelske snage sada gađaju mete u tom području, objavili su zvaničnici u ponedjeljak.

Taj potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je Hamas objavio da je prihvatio prijedlog o prekidu vatre između Egipta i Katara.

Ured premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je prijedlog "daleko od suštinskih zahtjeva Izraela", ali da će ipak poslati pregovarače da nastave razgovore o sporazumu o prekidu vatre.

Izraelski zvaničnik je rekao da je prijedlog koji je Hamas prihvatio "ublažena" verzija egipatskog prijedloga, koji uključuje "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao prihvatiti.

"Ovo izgleda kao lukavstvo s ciljem da Izrael izgleda kao strana koja odbija dogovor", rekao je izraelski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

Ranije je Hamas rekao da je njegov šef Ismail Haniyeh obavijestio katarske i egipatske posrednike da je grupa prihvatila njihov prijedlog o prekidu vatre. U saopštenju se ne navode detalji sporazuma.

Raseljeni Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha, pred prijetnjom izraelskog napada, putuju u Khan Younis
Raseljeni Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha, pred prijetnjom izraelskog napada, putuju u Khan Younis

Izrael će nastaviti s izvođenjem operacija u Gazi dok zvaničnici razmatraju prijedlog o prekidu vatre koji je odobrio Hamas, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Kontraadm. Daniel Hagari govorio je nakon što je militantna grupa Hamas rekla da prihvata egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre kako bi se zaustavio sedmomjesečni rat s Izraelom. Izraelski zvaničnici proučavali su prijedlog kasno u ponedjeljak i nisu odmah komentirali.

„Mi ispitujemo svaki odgovor i odgovaramo veoma ozbiljno“, rekla je Hagari. “Istovremeno, nastavljamo naše operacije u Pojasu Gaze i nastavit ćemo to činiti.”

Tokom istog obraćanja, Hagari je rekao da će Izrael što prije otvoriti veliki prijelaz za humanitarnu pomoć koja će prijeći u Gazu, ne precizirajući kada tačno.

Izrael je u nedjelju zatvorio prijelaz Kerem Šalom nakon što su u minobacačkom napadu Hamasa na tom području poginula četiri izraelska vojnika.

Bijela kuća je ranije u ponedjeljak saopćila da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao na ponovno otvaranje prijelaza u telefonskom razgovoru s predsjednikom Joeom Bidenom.

Nije bilo uspješnog sporazuma o prekidu vatre u Gazi od jednonedeljne pauze u novembru.

Hamasova najava sporazuma uslijedila je nekoliko sati nakon što je Izrael naredio evakuaciju dijelova Rafaha, grada na južnom rubu Gaze koji je služio kao posljednje utočište za oko polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze

Američki predsjednik Joe Biden izvršio je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne krene s izraelskom vojnom ofanzivom velikih razmjera u gradu Rafah na jugu Gaze u ponedjeljak, nekoliko sati nakon što je Izrael rekao Palestincima da evakuiraju dijelove tog područja.

Bijela kuća je rekla da je Biden ponovio svoj "jasan stav o Rafahu", a to je da Izrael ne bi trebao nastaviti s planom invazije osim ako ne pokaže kako zaštiti stotine hiljada tamošnjih palestinskih civila.

Izraelska naredba o evakuaciji dolazi nakon razgovora u Kairu s ciljem postizanja primirja u zamjenu za oslobađanje talaca. Dogovor s Hamasom koji je zahtijevao prekid rata nakon što je Izrael predložio prekid vatre od nekoliko sedmica je bio u zastoju.

Naredba o evakuaciji izazvala je strah od potpunog napada na Rafah, kojem Izrael dugo prijeti, protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, sedam mjeseci nakon što je Hamas ubio 1.200 ljudi u južnom Izraelu 7. oktobra i uzeo 252 taoca, prema izraelskim vlasti. Masovna odmazda Izraela kao odgovor ubila je više od 34.000 Palestinaca, kažu zdravstveni zvaničnici u enklavi pod upravom Hamasa, i pretvorila veći dio Gaze u ruševine.

"Predsjednik Biden je obavijestio premijera o naporima da se osigura sporazum o taocima, uključujući i razgovore koji su u toku danas u Dohi, u Kataru. Premijer se složio da osigura da prijelaz Kerem Shalom bude otvoren za humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna", saopštila je Bijela kuća .

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG