Linkovi

Američki vojnik zapalio se ispred izraelske ambasade u Washingtonu


Pripadnici uniformisane divizije američke tajne službe blokirali su pristup ulici koja vodi do ambasade Izraela u Washingtonu 25. februara 2024. godine.
Pripadnici uniformisane divizije američke tajne službe blokirali su pristup ulici koja vodi do ambasade Izraela u Washingtonu 25. februara 2024. godine.

Pripadnik američke vojne službe zapalio se u nedjelju popodne, u očiglednom činu protesta protiv rata u Gazi, ispred izraelske ambasade u Washingtonu, saopštile su vlasti.

Muškarac je prevezen u oblasnu bolnicu nakon što su vatru ugasili službenici američke tajne službe, DC Fire i EMS, objavljeni na internetu.

Portparolka američkog vazduhoplovstva je rekla da je neimenovani muškarac "podlegao povredama i preminuo sinoć. Daćemo dodatne detalje 24 sata nakon što budu završeno obavještavanje najbližih članova porodice".

Glasnogovornik zračnih snaga potvrdio je da je u incidentu učestvovao aktivni zrakoplovac.

"Više neću biti saučesnik u genocidu", rekao je čovjek u vojničkom odijelu u snimku koji je emitovao uživo preko interneta, prenosi The New York Times.

Potom se polio bistrom tečnošću i zapalio, vičući "Slobodna Palestina", piše Times.

Lokalna policija i Tajna služba istražuju incident.

Izraelska ambasada bila je meta kontinuiranih protesta protiv rata u Gazi.

Rat u Gazi doveo je do propalestinskih i proizraelskih protesta u Sjedinjenim Državama.

Protesti su počeli nakon 7. oktobra kada je Hamas, palestinska islamistička grupa koja vlada Gazom, ubio 1.200 Izraelaca i zarobio 253 taoca u prekograničnom napadu.

Od tada, izraelske snage vode vojnu kampanju protiv obalne enklave, pretvarajući je u ruševine, s gotovo 30.000 mrtvih, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

U decembru se demonstrant zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG