Linkovi

Izraelski ratni kabinet pristao dodatne pregovore o prekidu vatre u Kataru


Rafah, 18. februar 2024.
Rafah, 18. februar 2024.

Izraelski ratni kabinet složio se u subotu da pošalje pregovarače u Katar kako bi nastavili razgovore o prekidu vatre i povratku oko 130 talaca koji se drže u Gazi, rekli su zvaničnici i lokalni mediji.

Izraelski delegati vratili su se u subotu s mirovnih pregovora u Parizu gdje su se u petak sastali s katarskim, egipatskim i američkim posrednicima koji su pomogli u sklapanju primirja u novembru tokom kojeg je oslobođeno na desetine Hamasovih zarobljenika u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Ratni kabinet sastao se u subotu kako bi čuo najnovije informacije o pregovorima, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi.

"Vjerovatno postoji prostor da se krene ka sporazumu", rekao je Hanegbi za televiziju N12 News u intervjuu, bez detaljnijeg objašnjenja, prenio je AFP.

Izrael želi oslobađanje svih talaca uzetih u napadima 7. oktobra, počevši od žena, ali Hanegbi je dodao: "Takav sporazum ne znači kraj rata."

Također je naznačio da Izrael neće prihvatiti bilo kakav dogovor između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije o palestinskoj državi.

Medijski izvještaji pokazuju da su palestinski predstavnici odbacili plan. Dijelovi plana također su u suprotnosti s onim što je Washington zamislio za regiju, a to je rješenje s dvije države koje uključuje nezavisnu palestinsku državu.

Hamas je ranije rekao da će osloboditi preostalih 130 talaca ako Izrael oslobodi hiljade zatočenih Palestinaca i obustavi ofanzivu na Gazu, u kojoj je, kako kažu medicinski zvaničnici, ubijeno skoro 30.000 ljudi.

Washington je pozvao svog saveznika da ne napada Rafah, upozoravajući da će takva ofanziva uzrokovati ogromne civilne žrtve.

Najmanje šest zračnih napada usmjereno je na grad u subotu uveče prema reporteru AFP-a u Rafahu.

Izraelske snage su od petka izvele više od 70 napada na lokacije u Gazi, uključujući Deir al-Balah, Khan Younis i Rafah.

Neke informacije dolaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG