Linkovi

SAD i Izrael ublažavaju retoriku


Problem je što niti Washington, a niti Jeruzalem, ne žele da ih druga strana – a niti Arapi - smatra 'slabićem koji je popustio'.

Nekoliko američkih listova prenosi članak agencije Associated Press o izvjesnom popuštanju krize u odnosima Sjedinjenih Država i Izraela, koja je eskalirala prošli tjedan, nakon što je Izrael najavio novu gradnju u istočnom, arapskom dijelu Jeruzalema. Odluka je bila objavljena baš u trenutku kada je u Jeruzalemu bio američki dopredsjednik Joe Biden i Washington je to shvatio kao 'uvredu'. Izraelski je veleposlanik u Sjedinjenim Državama pak izjavio da su odnosi u 'najdubljoj krizi u posljednja tri desetljeća.' Sada, prema agenciji Associated Press, obje strane ublažavaju retoriku. Izraelski su dužnosnici navijestili da je premijer Netanyahu spreman osobno raditi na tome da se napetosti smire. Državna tajnica Hillary Clinton jučer je ponovila da 'Sjedinjene Države i Izrael, ali i američki i izraelski narod, spajaju bliske, nesalomljive veze.' No, piše u članku agencije Associated Press, kada je u pitanju gradnja na okupiranim područjima, 'nema srednjeg puta' – ili se gradi ili se ne gradi. Problem je što niti Washington a niti Jeruzalem ne žele da ih druga strana – ali i Arapi - smatra 'slabićem koji je popustio'.

List Christian Science Monitor koji izlazi u Bostonu piše da aktualna kriza na relaciji Amerika-Izrael najviše odgovara Iranu. Kao prvo, to je zbog toga što time slabe napori Washingtona i Jeruzalema da se međunarodna zajednica ujedini u naporima protiv iranskog nuklearnog programa. Iran također u ovoj krizi vidi potvrdu teze koju već godinama promiče u arapskom svijetu – da američki utjecaj na globalnoj sceni slabi. 'Ako Izrael nastavi s prkošenjem Washingtonu, Iran će pokušati na svoju strani privući arapske zemlje Perzijskog zaljeva koje su tradicionalni saveznici Sjedinjenih Država u regiji – tvrdi jedan stručnjak za Iran kojeg citira list iz Bostona.

Haim Malka iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu piše u internet publikaciji Huffington Post da je 'Izrael u prilici da gradi gdje god želi u Jeruzalemu.' No, takva politička odluka imat će posljedice, koje će prelaziti okvire tržišta nekretnina – piše ovaj analitičar. 'Ni u prošlosti, Izrael iskazivanjem moći nije uvijek nužno jačao svoj položaj. Pogotovo, ako je to iskazivanje moći išlo na račun Sjedinjenih Država i američko-izraelskih veza' – piše ovaj washingtonski analitičar.

XS
SM
MD
LG