Linkovi

Srednji istok i smanjenje nuklearnih arsenala - glavne teme posjeta državne tajnice Clinton Moskvi


Prošli su tjedan sve članice diplomatskog mirovnog kvarteta za Srednji istok – Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija i Ujedinjeni narodi – osudile izraelski plan o novoj gradnji. Priopćeno je da međunarodna zajednica neće priznati bilo kakve jednostrane korake, s bilo koje strane, koji bi – prije mirovnih pregovora – određivali njihov ishod.

Državna tajnica Hillary Clinton danas je u Moskvi, gdje će s predstavnicima Rusije, Europske unije i Ujedinjenih naroda razgovarati o srednjeistočnom mirovnom procesu. Također će se sastati s ruskim čelnicima – prva tema na dnevnom redu tog sastanka je američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala.

Državna tajnica Hillary Clinton sastat će se s kolegama iz takozvanog diplomatskog kvarteta, koji već godinama pokušavaju obnoviti izraelsko-palestinski mirovni proces. U ovom trenutku, mirovni su napori zastali zbog američko-izraelskog spora o najavljenoj izraelskoj gradnji u arapskom dijelu Jeruzalema, te zbog uličnih nemira u Jeruzalemu koji su nakon toga uslijedili. Gospođa Clinton je rekla da je američka vlada bila 'neugodno iznenađena i razočarana' izraelskom najavom – koja je koincidirala s prošlotjednom posjetom američkog dopredsjednika Joa Bidena Jeruzalemu.

Podsjetimo, izraelska je vlada najavila da će graditi još 1600 stambenih jedinica u arapskom dijelu Jeruzalema, koji je okupirala u ratu 1967. Nakon toga, uslijedio je srditi telefonski razgovor državne tajnice s izraelskim premijerom Netanyahuom, nakon kojega su mediji počeli izvještavati o krizi u američko-izraelskim odnosima. U Državnom su tajništvu očekivali da će izraelski premijer ponovno nazvati gospođu Clinton – to se očekivalo jučer – no do tog poziva koji je trebao 'izgladiti stvari' nije došlo.

Međutim, premijer Netanyahu jučer je u Izraelu pohvalno govorio o odlučnosti administracije predsjednika Obame da zajamči sigurnost Izraela. Neimenovani visoki dužnosnik Državnog tajništva je nakon toga izjavio da se nada da će 'ova tema za nekoliko dana biti prošlost'.

Philip Gordon, visoki dužnosnik američke diplomacije koji je u State Departmentu odgovoran za odnose s europskim zemljama, osvrnuo se na američke kritike Izraela na jednom panelu u Washingtonu gdje su se inače raspravljali američko-turski odnosi. Philip Gordon je rekao da američka kritika Izraela pokazuje da 'prijatelji mogu jedan drugome iskreno reći što misle': "Izrael je naš važan partner. S tom zemljom imamo vrlo bliske odnose. Ti su odnosi važni i nama i njima. Međutim, činjenica da postoje bliske veze ne znači da se mi uvijek moramo slagati. U vezi gradnje na okupiranim područjima, mi smo bili vrlo jasni – tu postoji istinska razlika među nama."

Prošli su tjedan sve članice diplomatskog mirovnog kvarteta za Srednji istok – Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija i Ujedinjeni narodi – osudile izraelski plan o novoj gradnji. Priopćeno je da međunarodna zajednica neće priznati bilo kakve jednostrane korake, s bilo koje strane, koji bi – prije mirovnih pregovora – određivali njihov ishod. Državno tajništvo željelo bi da Izrael i Palestinci, svaka strana za sebe, izda priopćenje u kojem bi se iskazala spremnost da se sudjeluje u mirovnom procesu. Osim izraelske najave nove gradnje, nastavak mirovnog procesa otežao je i poziv palestinskih čelnika na demonstracije u Jeruzalemu, zbog toga što je u židovskoj četvrti tog grada otvorena jedna obnovljena sinagoga.

Inače, pored razgovora o Srednjem istoku, državna će se tajnica sastati i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedovim te ruskim kolegom Sergejem Lavrovim. Glavna tema tih sastanaka bit će novi američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala. Ovaj bi sporazum naslijedio sporazum START-1, čije je važenje prestalo prošle godine. Jedan od glasnogovornika američke diplomacije, Mark Toner, nije želio izravno dogovoriti na pitanje tko je odgovoran za kašnjenje u usvajanju ovog dokumenta: "Obje strane kontinuirano naglašavaju da žele da se sporazum potpiše. No, tu ima dosta teških pitanja. Obje strane se vrlo trude i sve su bliže sporazumu. Međutim, ne mogu prognozirati kada će on biti potpisan. Cilj je postići najbolji mogući sporazum."

Državna tajnica Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također će razgovarati o međunarodnim naporima da se zaustavi iranski nuklearni program. Moskva je dala na znanje da će podržati nove sankcije Ujedinjenih naroda protiv Teherana. U ovom trenutku, od stalnih članica Vijeća sigurnosti – koje izglasava sankcije – jedino se Kina nije izjasnila o ovom pitanju te se ne zna hoće li podržati novi krug sankcija.

XS
SM
MD
LG