Linkovi

Axelrod: Izrael potkopava mirovni proces


Savjetnik predsjednika Baracka Obame David Axelrod rekao je da je izraelski plan „uvreda“ te da je uznemirio sve one koji promoviraju ideje mira i sigurnosti

Savjetnik predsjednika Obame, David Axelrod, izjavio je da izraelski plan o izgradnji novih kuća u prijepornom Istočnom Jeruzalemu izgleda kao kalkulirani plan za potkopavanje blisko-istočnog mirovnog procesa. Axelrod je rekao da je izraelski plan „uvreda“ te da je uznemirio sve one koji promoviraju ideje mira i sigurnosti. Izrael je izazvao prijepor prošlog tjedna nakon što je objavio da će izgraditi dodatnih 1,600 stambenih jedinica u Istočnom Jeruzalemu, području koje su izraelske snage zauzele tijekom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad palestinske države.

Izrael je svoj plan objavio tijekom posjete potpredsjednika Joea Bidena i neposredno nakon što su Palestinci pristali na neizravne pregovore s Izraelom. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas zatražio je da Izraelci zamrznu sve aktivnosti na gradnji kako bi se pregovori mogli nastaviti. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je poručio svom kabinetu da ne bude ponesen ovim prijeporom te da vlada ozbiljno radi na ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG