Linkovi

Upravnik Pošte SAD poručio da će glasački listići stići na vrijeme


Mnogi Amerikanci će zbog pandemije koronavirusa na izborima glasati poštom, umjesto na biračkom mjestu
Mnogi Amerikanci će zbog pandemije koronavirusa na izborima glasati poštom, umjesto na biračkom mjestu

Upravnik Pošte SAD Louis DeJoy rekao je da će glasački listići, za građane koji na predsjedničkim izborima 3. novembra žele da glasaju poštom, stići na vrijeme i odustao je od smanjenja budžeta i ostalih promjena u Pošti - zbog kojih su demokrate tvrdile da će milioni Amerikanaca biti onemogućeni da glasaju.

DeJoy, inače bogati donator Republikanske stranke i čovjek kojeg je u Poštu postavio predsjednik Donald Trump, rekao je da je Pošta spremna da procesuira sve glasačke listiće koje dobije.

"Isporučićemo poštu na vrijeme i u skladu sa već utvrđenim standardima. Amerikanci treba da znaju da je to naš prioritet od danas pa sve do dana izbora", kazao je DeJoy.

Istakao je i da smanjenje budžeta koje je planirano neće biti sprovedeno prije izbora, kako bi se izbjegao bilo kakav uticaj na glasanje poštom, koje u pojedinim saveznim državama počinje u septembru.

DeJoy kaže i da će poštanski sandučići ostati tamo gdje su i da nijedna pošta neće biti zatvorena. Time je odgovorio na kritike da se sandučići uklanjaju sa ulica i da na taj način želi da pomogne predsjedniku Donaldu Trumpu da opstruiše glasanje poštom.

Ove godine se očekuje da zbog pandemije koronavirusa veliki broj Amerikanaca glasa poštom, umjesto na biračkom mjestu.

Predsjednik Trump i njegova supruga Melanija su takođe podnijeli zahtjev da tako glasaju na Floridi, gdje su zvanično prijavljeni, uprkos tome što se predsjednik mesecima izjašnjavao protiv takvog načina glasanja.

Trump je, bez dokaza, tvrdio da je glasanje poštom sklono manipulacijama i da pomaže demokratama dok šteti republikancima, iako studije nisu pokazale da takav način glasanja doprinosi bilo kojoj stranci.

Upravnik Pošte SAD Luis DeJoy će narednih dana svjedočiti na dva pretresa u Kongresu, nakon što su iz obje stranke stigle kritike da je smanjenjem budžeta pošte usporio isporuke pošiljki.

Demokrate u Predstavničkom domu su najavile da će u subotu glasati da se Pošti odobri dodatnih 25 milijardi dolara kako ne bi bilo zastoja u procesuiranju glasačkih listića. Nije poznato da li će demokrate odustati od toga sada kada je DeJoy rekao da se smanjenje budžeta odlaže do poslije izbora.

Republikanci u Senatu će ove nedjelje predstaviti svoj prijedlog zakona o pomoći zbog pandemije koji uključuje i dodatna sredstva za Poštu SAD.

Predsjednik Donald Trump je rekao da želi da ubrza isporuke, ali da je protiv izdvajanja dodatnog novca za Poštu.

Trump je branio DeJoya koji je njegovoj kampanji od 2016. donirao 1,2 miliona dolara, a Republikanskoj stranci 1,3 miliona.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancu Pelosi optužila je predsjednika da želi da sabotira glasanje poštom.

XS
SM
MD
LG