Linkovi

Demokrate i formalno nominovale Bidena za predsjedničkog kandidata


Poruke podrške na Bidenovoj nominaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Poruke podrške na Bidenovoj nominaciji

Demokratska stranka je i zvanično nominovala Josepha Bidena za predsjedničkog kandidata na izborima u novembru, druge večeri konvencije.

Biden je već mjesecima bio jedini kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, pošto su ostali kandidati odustali ili su ispali iz trke.

Druge večeri konvencije se formalno glasalo, a govorili su i politički predstavnici država i okruga koji su formalno podržali Bidena, sada i zvaničnog protivkandidata Donalda Trumpa.

Biden je kazao da mu "nominacija znači najviše u životu". On bi trebalo da govori završne večeri konvencije, u četvrtak.

Demokrate su se ove godine, zbog koronavirusa, okupile virtuelno.

Predsednik Donald Trump je obišao Ajovu i Arizonu, dvije države u kojima još traje borba republikanaca i demokrata za glasove, a prethodno je posthumno pomilovao borkinju za ženska prava Susan B. Anthony.

Bidenova supruga Jill je rekla da će, ako bude izabran, njen suprug biti "lider kakvog narod zaslužuje" u vrijeme istorijske ekonomske depresije i pandemije".

Džil Bajden u obraćanju na konvenciji
Džil Bajden u obraćanju na konvenciji

"Neki nam govore da je naša zemlja beznadežno podijeljena i da su razlike nepremostive. Ali, ja to nisam vidjela proteklih mjeseci. Oslanjamo se jedni na druge i držimo se zajedno. Zahvalni smo za momente koje smo nekada uzimali zdravo za gotovo. Razlike među nama su dragocjene, ali su sličnosti beskonačne. Srce našeg naroda i dalje su ljubaznost i hrabrost, i to je duša Amerike za koju se bori Joe Biden", rekla je Jill Biden u snimljenom obraćanju iz učionice u Vlimingtonu, Delawareu, gdje je nekada radila.

Ona je imala značajnu ulogu u trećoj predsjedničkoj kandidaturi svog supruga u protekle tri decenije. Saradnici kažu da je uticala na izbor senatorke Kamale Harris za potpredsjedničku kandidatkinju, čime je ona postala prva žena sa afroameričkim i azijskim porijeklom koja je nominovana za tu funkciju.

Kamala Harris bi trebalo da se obrati na konvenciji u srijedu, kada je planirano da govore i bivši predsednik Barack Obama i senatorka Elizabeth Warren.

Bivši državni sekretar SAD Džon Keri
Bivši državni sekretar SAD Džon Keri

Bivši državni sekretar John Kerry govorio je na konvenciji u utorak i Trumpovu spoljnu politiku ocijenio kao neuspeh.

"Kada predsjednik ode u inostranstvo, to nije misija dobre volje, nego "smiješni video". Raskida saveze i piše ljubavna pisma diktatorima. Amerika zaslužuje predsjednika na koga se ugledaju, a ne kome se smiju", rekao je Kerry i istakao da Biden razumije da problemi sa kojima se svijet suočava - poput terorizma i klimatskih promjena - ne mogu biti riješeni ako se zemlje ne ujedine.

Vrijeme krize

Bivši predsjednik Bilk Clinton kritikovao je kako Trump vodi zemlju u vrijeme krize.

"U ovakvim situacijama, Ovalna soba bi trebalo da bude komandni centar. Umjesto toga, ona je centar za haos. Zato sada treba da odlučite da li ćete da mu produžite ugovor ili ćete zaposliti nekog novog. Ako želite predsjednika koji dan na poslu provodi tako što gleda TV i napada ljude na društvenim mrežama - Trump je vaš čovjek. Poricanje, skretanje pažnje, ponižavanje - sve to funkcioniše odlično ako želite nekoga da zabavite. Ali u pravoj krizi, ruši se kao kula od karata", kazao je Clinton.

Konvencija Republikanske stranke, na kojoj će Donald Trump biti i formalno nominovan za reizbor, počinje 24. avgusta.

Trump i potpredsednik Mike Pence su tokom nedelje obilazili države u kojima još traje borba za glasove republikanaca i demokrata. Predsjednik je obišao Ajovu i područje Arizone na granici sa Meksikom, na kojem se gradi zid - koji je bio jedno od glavnih obećanja u kampanji 2016.

U četvrtak bi Trump trebalo da obiđe mjesto gde je Biden odrastao u Pensilvaniji.

XS
SM
MD
LG