Linkovi

Virtuelna konvencija američkih Demokrata, ujedinjeni protiv Trumpa


Počela Demokratska konvencija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Počela Demokratska konvencija

Američke demokrate otvorile su svoju nacionalnu konvenciju u ponedjeljak uvečer, četvorodnevni virtuelni događaj zbog pandemije koronavirusa, za koji se nadaju da će pogurati bivšeg potpredsjednika Joe Bidena dalje ka pobjedi nad predsjednikom Donaldom Trumpom na novembarskim izborima.

Bivša prva dama Michelle Obama, pogresivni senator iz Vermonta Bernie Sanders i bivši republikanski guverner Ohaja John Kasich, kritičar Trumpa, bili su među onima koji su govorili u korist 77 godina starog Bijdena tokom prve večeri konvencije.

Guvernerka Mičigena, Gretchen Whitmer, naglasila je potrebu da se preuzme akcija kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, navodeći napore koje je adminsitracija Bidena i bivšeg predsednika Baracka Obame sprovela boreći se protiv ekonomske krize na početku svog mandata.

Vitmer je rekla da "demokratija je timski sport, posebno sada" i pozvala gledaoce da zamisle Sjedinjene Države u kojima svako ima pristup besplatnom testiranju na koronavirus i u kojima djeca mogu bezbjedno da se vrate u škole.

"Joe Biden i Kamala Harris će uzorno voditi. Oni znaju da zdravlje naših ljudi ide ruku pod ruku sa snagom naše ekonomije", rekla je ona.

Široko odobravanje

Nekoliko republikanaca, uključujući bivšu guvnernerku Nju Džersija (New Jersey) Christine Tod Witman i u jednom pokušaju kandidadtkinju za predsjedničku nominaciju i bivšu generalnu menadžerku Hewlet Pacarda, Meg Whitman, učinili su neobičan potez prisustvom na konvenciji rivalske partije, kako bi podržali Bidena kao boljeg izbora za zemlju od Trumpa.

John Kasich, koji je učestvovao u trci za predsjedničku nominaciju 2016, rekao je da je zemlja "na raskršću" i da je predsjednik koji okreće jednu osobu protiv druge vodi "pogrešnim putem".

"Joe Biden je čovjek za naše vrijeme", rekao je Kasič. "Vreijme nas sve zove da skinemo svoje partijske kačkete i stavimo svoju naciju prvu ispred sebe i, naravno, za našu djecu".

U dijelu snimljene poruke Michelle Obame, ona je opisala Bidena kao "duboko pristojnog čovjeka, vođenog vjerom".

"On zna šta je potrebno da se spasi ekonomija, odbaci pandemija i kako da povede našu zemlju", rekla je Obama. "I on sluša. On će vam reći istinu i vjerovati nauci. On će upravljati kao neko ko je živio život koji većina nas može da prepozna".

Ni jedan od govornika neće biti u Milvokiju, Viskonsin, gdje su demokrate planirale da organizuju svoju četverogodišnju konvenciju.

Umjesto toga, oni će se pojaviti u snimljenim prezentacijama ili uživo iz svojih domova. Tehničari za kontrolama televizijskih panela pokušaće da učine da to izgleda kao vrsta konvencije koja bi privukla pažnju miliona glasača.

Donald Trump je ismijavao napore Demokrata tokom pauze na Sent Pol aerodromu u Mineapolosu, gdje se zaustavio na putu ka političkom skupu u Mankatu, Minesota.

"Kada čujete snimljeni govor, to je kao da nije suviše interesantno, zar ne", upitao je Trump svoje pristalice smijući se.

Ali uz koronavirus koji nije zaustavljen u Sjedinjenim Državama i uz broj umrlih koji je stigao do 170.000 - najveći u nekoj zemlji na planeti - demokratski zvaničnici rekli su da delegati i govornici na konvenciji treba da ostanu kod kuće.

Konvencija sledeće nedjelje

Naredne nedjelje, repiblikanci planiraju da učine prilično sličnu stvar, uz limitiranu aktivnost na konvenciji u Šarlotu, Sjeverna Karolina, dok će Trump svoj govor za ponovnu nominaciju održati iz Bijele kuće.

Niz demokratskih lučonoša, uključujući bivše predsjednike iz redova demokrata Baraka Obamu i Billa Clintona, kao i 2016. nominovanu kandidatkinju za predsjednicu SAD Hillary Clinton, iznijeće vrline Bidena i njegove partnerke na izborima, senatorke iz Kalifornije Kamale Harris, koja je prva crnkinja i prva Amerikanka iz Južne Azije koja će se kandidovati na nacionalnim izborima ispred jedne od glavnih partija u SAD.

Prema planovima, Biden treba da prihvati partijsku nominaciju u četvrtak uveče i tako po treći put uđe u trku za Bijelu kuću u tri decenije. Međutim, ovo će biti prvi put da u trku ulazi kao kandidat partije.

Konvencija će biti politički događaj koji nije nalik bilo čemu što su živi Amerikanci ikad vidjeli, organizovana online bez tradicionanog ritualnog pozdravljanja i skandiranja kandidatu od strane pristunih na konvenciji.

Biden će nominaciju prihvatiti u svojoj matičnoj državi Delaver, uz prisustvo samo svojih saradnika i političkih savjetnika.

U međuvremenu, Trump i potpredsjednik Mike Pence posjetiće nekoliko država - političkih poprišta ove nedjelje u pokušaju da uzvrate demokratama, uključujući i stanku koju će Trump napraviti u blizini mjesta gde je Biden odrastao, u sjeveroistočnom gradu Skrantonu, Pensilvanija.

I dok Biden ulazi u svoju ključnu nedjelju, istraživači na nacionalnom nivou nastavljaju da iznose podatke prema kojima on ima prednost nad Trumpom, četiri mjeseca pred izbore 3. novembra. Sveobuhvatni rezultati koje je objavio RealClearPolitics pokazuju da Biden prednjači za prosječnih osam procentnih poena, ali manje u ključnim državama za koje se očekuje da će odrediti konačni ishod glasanja.

Predsjednički izbori u SAD nisu određeni direktno glasovima birača, već indirektno pobjednik je onaj koji odvojeno pobijedi na Elektorskom koledžu, odnosno u trkama u 50 država i u glavnom gradu Washingtonu.

Najveće države, poput Kalifornije koja ima 55 elektora i Teksasa koji ima 38, imaju najveću snagu u Elektorskom koledžu u kom je potrebna većina od 270 od 538 elektora kako bi se ostvarila pobjeda.

Sedam država i Washington DC imaju namanje - po tri elektorska glasa.

XS
SM
MD
LG