Linkovi

U sedmici demokratske konvencije Trump seli kampanju na Srednji zapad


President Donald Trump arrives to speak at a campaign rally at Wittman Airport in Oshkosh, Wis., Aug. 17, 2020.
President Donald Trump arrives to speak at a campaign rally at Wittman Airport in Oshkosh, Wis., Aug. 17, 2020.

Na dan kada je Demokratska stranka započela svoju virtualnu konvenciju, aktuelni republikanski predsjednik Donald Trump prenio je svoju kampanju u srce gornjeg Srednjeg zapada.

U zaustavljanju na aerodromima u Minnesoti i Wisconsinu u ponedeljak - emitirajući zvučne zapise rock muzike svojih političkih skupova „Učinite Ameriku ponovo velikom“ - predsjednik je, govoreći pozvanim grupama pristalica, optužio svog suparničkog izbornog protivnika da je beznadna marioneta „ljevičarskih fašista“.

Pobjeda rivalske stranke u novembru, upozorio je Trump, značila bi otvorene granice, ekonomski kolaps i druge nesretne situacije.

"U Americi Joe Bidena, zaštite američkog državljanstva biće oduzete, a vaša zajednica će biti ostavljena na milost i nemilost", rekao je predsjednik publici na aerodromu u Mankato-u, Minnesota.

Kasnije, tokom sličnog događaja na pisti na aerodromu u Oshkosh-u, Wisconsin, Trump je rekao da "niko neće biti siguran u Americi vođenoj Bidenom", jer su bivši potpredsjednik i njegov suparnik, te njegova potpredsjednica senatorka Kamala Harris, "pro- kriminal i anti-policajac. "

Trump je bio konkurentan u Minnesoti 2016. godine; Hillary Clinton tada je jedva osvojila državu.

„Jasno je da je, koliko god predsednik imao strategiju, postoji stara zavjera koja prijeti da nadvlada strahove bijele srednje klase a koji su preplavili protesti, neredi i promjena demografije“, rekla je Jennifer Delton, profesorica historije na Skidmore Collegeu VOA.

„Protesti za George Floyda, neredi i šteta na imovini, te kontinuirani pozivi na „definansiranje" policije, sve su to uznemirujuće i neugodne stvarnosti za mnoge starije generacije "baby boomer-a" u Minnesoti, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje.

Minesota je veći dio 20. stoljeća bila bastion progresivne liberalne tradicije iz koje su izrasla dva potpredsjednika Demokratske stranke: Hubert Humphrey i Walter Mondale. Ali od 1980-ih, tu tradiciju izazvali su brojni konzervativci.

"Istovremeno, država je postala nevjerovatno raznolika s jakim, politički aktivnim Hmong i Somalijskim zajednicama", rekla je Delton.

Pored posjeta aerodromima u Minneapolisu i Mankato u Minnesoti i Oshkosh u Wisconsinu, predsjednik bi u utorak trebao posjetiti i jugozapadni pogranični grad Yuma u Arizoni. Dva dana kasnije trebao bi biti u blizini dječakog doma Joe Bidena u sjeveroistočnom gradu Scranton, Pennsylvania. To će se dogoditi istog dana kada Biden drži govor o prihvatanju predsjedničke nominacije iz susjednog Delawarea.

U svojoj uspješnoj kampanji za Bijelu kuću iz 2016. godine Trump se veselio sa pristalicama koji mašu transparentima podrške na velikim javnim mitinzima. No, i Trumpova i Bidenova javna kampanja ove su godine oštro suzbijene pandemijom i potrebom da se njihovi pristalice ostave socijalno distancirani jedni od drugih.

Promjenu, za koju Trump optužuje Kinu da je omogućila koronavirusu da pobjegne od Wuhana, predsjednik je u ponedjeljak javno zamjerio.

Zbog rizika od širenja virusa COVID-19, predsednik je rekao da kada kandidati sada održavaju govore, „morate stajati dva fudbalska terena dalje od publike“.

Trump je u junu pokušao organizirati skup u areni u Tulsi u Oklahomi, ali gužva je bila daleko manja od očekivanja njegove kampanje. Jedan od istaknutih sudionika, bivši republikanski predsjednički kandidat Herman Cain, koji na događaju nije nosio masku, kasnije je umro od COVID-19.

Ovonedjeljni put kroz četiri države odražava novu stvarnost smanjenih događaja koji su antiteza američkih predsjedničkih kampanja iz prošlosti.

Trump, koji već mjesecima prati Bidena na nacionalnim anketama, nada se zaustavljanju daljnjeg političkog propadanja generiranog virtualnom demokratskom konvencijom, gdje će stranački barjaktari četiri dana uzdizati Bidena i obarati Trumpove političke stubove, posebno njegovo rukovanje pandemijom i predviđanja početkom 2020. da će virus nestati.

"Kineska kuga će izblijediti, ali to nećemo zaboraviti", izjavio je Trump u ponedjeljak u Mankatou.

Sjedinjene Države, sa gotovo 5,5 miliona slučajeva koronavirusa, imaju i najviše slučajeva smrtnosti od COVID-19 u bilo kojoj zemlji - više od 170.000.

Predsjednik se radije zadržava na drugim pitanjima tokom događaja u toku svoje kampanje.

U ponedjeljak je govorio o obnovi ekonomije drugi put nakon udara pandemije.

"Znate šta je to?" - upitao je Trump. "Tako je. To je Bog koji me testira. Rekao je: 'Znate, uspjeli ste jednom.' I rekao sam: 'Jesam li uradio sjajan posao, Bože? Ja sam jedini koji to može učiniti. "On je rekao:" To nisi trebao ni reći. Sad ćemo morati to da ponovimo."

Ken Bredemeier dao je doprinos ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG