Linkovi

Trumpov oštri napad na Kamalu Harris nakon što ju je Biden izabrao za partnerku u izbornoj trci


Democratic presidential candidate Joe Biden and vice presidential candidate Senator Kamala Harris
Democratic presidential candidate Joe Biden and vice presidential candidate Senator Kamala Harris

Predsjednik SAD Donald Trump u srijedu je nazvao senatorku Kamalu Harris, vjerovatnu partnerku u trci kandidata demokrata za predsjednika SAD Joe Bidena, "suparnikom koga svi sanjaju".

"Kamala Harris je započela snažno", napisao je Trump na Twitteru govoreći o preliminarlnim izborima u Demokratskoj stranci, "i završila slabo. Na kraju je pobjegla iz trke uz gotovo nultu podršku".

Nakon što je objavljen izbor Harrisove, Trump je rekao da je iznenađen što je ona Bidenov izbor za potpredsjednicu i nazvao trku Harrisove za predsjedničku nominaciju neuspjehom.

"Bio sam iznenađen više od bilo čega drugog, jer je tako loše radila... na preliminarnim izborima", rekao je Trump u utorak na konferenciji za štampu u Bijeloj kući.

Trump je optužio Harrisovu da je bila "izuzetno gadna" prema tadašnjem kandidatu za Vrhovni sud, Brettu Kavanaughu​, kada ga je na saslušanju za potvrđivanje postavljenja 2018. ispitivala o otužbama sa seksualno nedolično ponašanje.

"Mislio sam da je bila najgadnija, najužasnija, najviše omalovažavajuća u Sanatu SAD", rekao je on.

Trumpovo nipodaštavanje Harrisove nije različito od njegovih kritika na račun Hillary Clinton, prve žene koja se kandidovala za predsjednicu ispred jedne od glavnih partija, na izborima 2016.

Trump je takođe nazivao Clintonovu "gadnom" tokom kampanje i retweetovao je post ranije ove godine nazivajući je pogrdnim sleng terminom "skank".

Njegova kritika Harrisove dolazi nakon što su on i njegova kćerka Ivanka Trump, viša savjetnica Bijele kuće, uplatili višestruke donacije kampanji Harrisove za državnog tužioca države Californija između 2011. i 2014, prema podacima Kancelarije državnog sekretara Californije.

Kada su ga reporteri upitali o tim donacijama, Trump nije odgovorio. Ali, portparolka Trumpove kampanje Katrina Pierson​ rekla je da je Trump donirao i demokratskim, i republikanskim kandidatima "kao privatni biznismen".

Harris je prva tamnoputa žena koja je izabrana za kandidatkinju za potpredsjednicu u jednoj od velikih partija, podsjeća Alicia Garza​, koosnivačica pokreta "Životi crnaca su važni".

"Za neke aktiviste, važno je to što je crna žena predstavljena ovom kartom. A za druge aktiviste, materija će biti mnogo važnija od simbolike", rekla je Garza. "Trik izvođenja ljudi na glasanje biće uspješna kombinacija te dvije stvari. Ovo je nevjerovatan momenat prilike. Ovo je momenat prepun mogućnosti i ja se i dalje nadam da će ova nova objava izaći u susret tom trenutku".

Izbor Harrisove je potvrda rastućeg političkog uticaja obojenih glasača i SAD, tvrdi bivšia predsjedavajuća Demokratskog nacionalnog komiteta Donna Brazile.

"Joe Biden je razumio da ovaj istorijski trenutak zahtjeva čvrstog, pametnog i poštovanog slugu javnosti", rekla je ona.

Članica Kongresa Val Demings, koja je takođe razmatrana za kandidatkinju za potpredsjednicu, među mnogim afroameričkim liderima je koji uviđaju važnost izbora Harrisove.

"Vidjeti crnkinju nominovanu po prvi put oživljava moju vjeru u Ameriku, da postoji mjesto za svaku osobu da uspije bez obzira na to ko je i odakle dolazi", kaže Demings.

Bivši predsjednik Barack Obama, vjerovatno najpopularnija figura u Demokratskoj stranci, tweetovao je da je Harrisova, druga senatorka crnkinja u američkoj istoriji, "provela karijeru braneći naš Ustav i boreći se za ljude" kojima je potreban pošten pristup.

Nisu, međutim, svi toliko entuzijastični spram Harrisove.

Neki politički posmatrači pitaju se da li će njen staž kao državne tužiteljke Calirofnije naškoditi šansama Demokratske stranke da mobilišu mlađe crnce, Latinose i druge obojene glasače.

"Iako u potpunosti cijenim njen opseg odgovornosti dok je bila u toj ulozi, još uvijek mislim da je bila ovlaštena da se više zalaže za manjine i mislim da je to bila zaista propuštena prilika", rekla je Lindsey Roland​, 31 godinu stara Afroamerikanka koja radi kao agentica za nekretnine u Michiganu.

"Ali apsolutno ću glasati. Imamo previše toga na ulogu. I ja sam kao majka uplašena i samo osjećam da će još četiri godine s ovom administracijom biti katastrofalne."

Neki vodeći zagovornici reforme krivičnog pravosuđa, uključujući predsjednika "Boja promjene" (Color of Change ) Rashada Robinsona, rekli su da će neki glasači preispitivati ulogu Harrisove kao tužiteljice, ali da on smatra da je Harrisova evoluirala u zagovornicu promjena.

"Ono što cijenim u vezi s njom je to što je bila voljna da sluša i što je bila spremna da zakone stavi iza te evolucije i političke platforme iza te evolucije“, rekao je Robinson.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG