Linkovi

SAD: Iran se sprema da pošalje dronove Rusiji u ratu protiv Ukrajine


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

Američka vlada vjeruje da Iran planira da Rusiji obezbjedi stotine bespilotnih letjelica (UAV - Unmanned aerial vehicles), uključujući i dronove sa oružjem, za rat u Ukrajini, objavila je stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, pozivajući se na svjetske agencije.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekao je novinarima 11. jula da Washington ima informacije koje pokazuju da se Iran sprema da obuči ruske snage da koriste dronove.

Informacije dolaze usred izvještaja da se ruska vojska bori da održi svoj arsenal naoružanja nakon pretrpljenih značajnih gubitaka protiv ukrajinskih snaga, od početka invazije 24. februara.

"Iranska vlada se sprema da dostavi Rusiji do nekoliko stotina bespilotnih letjelica, uključujući bespilotne letjelice osposobljene za nošenje oružja i to u brzom roku", rekao je Sullivan novinarima.

Rekao je da informacije ukazuju da se Iran sprema da obuči ruske snage za upotrebu ovih bespilotnih letjelica: "Početna obuka bi trebalo da počne početkom jula."

Sullivan je naveo da je nejasno da li je Teheran već obezbjedio neki od sistema Rusiji.

Sullivan je također rekao da je Iran obezbijedio slične bespilotne letelice jemenskim Huti pobunjenicima da napadnu Saudijsku Arabiju prije nego što je ranije ove godine proglašen prekid vatre.

Dronovi su igrali važnu ulogu za obje strane u ratu u Ukrajini.

Ukrajinske snage su imale uspjeha u korištenju borbenih bespilotnih letelica Bairaktar turske proizvodnje, a Washington i drugi saveznici su Ukrajini obezbjedili niz manjih tipova dronova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG