Linkovi

Petoro Amerikanaca oslobođeno u razmjeni zatvorenika sa Iranom


Doček Amerikanaca
Doček Amerikanaca

Petoro Amerikanaca koji su bili zatvorenici u Iranu napustilo je tu zemlju avionom, razmijenjeno za petoro Iranaca zatvorenih u Sjedinjenim Državama. Razmjena zatvorenika je dogovorena uz posredovanje Katara, a dogovor je podrazumijevao da Amerika odmrzne 6 milijardi dolara sredstava Teherana.

Katarski avion poletio je iz Teherana sa petoro zatvorenika i dvoje njihovih rođaka, ubrzo pošto su SAD i Iran dobili potvrdu da su sredstva prebačena na račune u Dohi, izjavio je za agenciju Reuters izvor upućen u detalje razmjene.

Iranska televizija Pres saopštila je da je dvoje od petoro Iranaca oslobođenih u okviru razmjene sletjelo u Dohu. Nema nezavisne potvrde, iako su iranski zvaničnici saopštili da se troje od petoro oslobođenih ne vraća u Iran.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je prošle nedelje za Glas Amerike da se Bidenova administracija nada da će se transfer desiti "u narednim danima".

Trojica Amerikanaca u razmjeni su javno identifikovana: Siamak Namazi, Emad Šargi i Morad Tahbaz. Oni su zajedno sa jednim neimenovanim Amerikancem bili prebačeni iz teheranskog zatvora Evin u kućni pritvor, dok je Amerikanka koja bi takođe trebalo da bude dio dogovora već bila u kućnom pritvoru.

Iran je identifikovao pet iranskih državljana koje želi da vidi na slobodi prema sporazumu.

Iranska misija u Ujedinjenim nacijama u Njujorku potvrdila je Glasu Amerike da se na iranskoj listi nalaze Kaveh Lotfolah Afrasiabi, Mehrdad Ansari, Amin Hasanzadeh, Reza Sarhangpur Kafrani i Kambiz Atar Kašani.

Ansari i Kašani služe savezne zatvorske kazne, dok su Afrasiabi, Hasanzadeh i Kafrani na slobodi pod nadzorom.

Sporazum takođe uključuje da Sjedinjene Države dozvoljavaju da određena iranska sredstva zamrznuta pod američkim sankcijama budu prebačena sa računa u Južnoj Koreji na račune u Kataru.

Iranska sredstva prebačena u Katar namijenjena su samo za humanitarne svrhe. Bidenova administracija je odbacila kritike da će Iran moći da koristi novac u druge svrhe, a američki zvaničnici su rekli da će biti nadzora kako bi se osiguralo da povlačenja budu određena za odobrene transakcije.

U izvještaju su korištene neke infomacije agencija AP, Reuters i Agencije Frans pres.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG