Linkovi

SAD pristale da oslobode 5 Iranaca u razmjeni zatvorenika. Iran potvrdio imena Glasu Amerike


Državni sekretar Antony Blinken razgovara s medijima u State Departmentu, 15. avgusta 2023.
Državni sekretar Antony Blinken razgovara s medijima u State Departmentu, 15. avgusta 2023.

Pojavili su se novi detalji o očigledno neminovnoj razmjeni zarobljenika između SAD-a i Irana, pri čemu su SAD po prvi put priznale da će kao dio sporazuma osloboditi pet Iranaca čija je imena iranska vlada potvrdila Glasu Amerike.

Američko potvrda o svom pristanku na oslobađanje pet Iranaca došla je u saopćenju State Departmenta poslanom Glasu Amerike kasno u ponedjeljak. Nekoliko sati ranije, zapadne novinske agencije javile su da je državni sekretar Antony Blinken obavijestio Kongres SAD o predstojećem potezu.

SAD i Iran su već 10. augusta potvrdili da će, prema sporazumu o zatvorenicima, Teheran također osloboditi pet američkih državljana za koje je Washington rekao da ih je Teheran pogrešno pritvorio.

“Kao što smo ranije rekli, SAD su pristale da dozvole transfer sredstava iz Južne Koreje na ograničene račune u finansijskim institucijama u Kataru i puštanje pet iranskih državljana koji su trenutno pritvoreni u Sjedinjenim Državama kako bi se omogućilo oslobađanje pet američkih državljana pritvoren u Iranu”, napisao je glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike.

Iranska misija UN-a u New Yorku potvrdila je u poruci za Glas Amerike imena petorice Iranaca čiju slobodu očekuje da će osigurati u zamjeni zarobljenika. Imena je prvi put objavila novinska stranica Al-Monitor ranije u ponedjeljak.

Među pet iranskih državljana koje je Iran imenovao su Kaveh Lotfolah Afrasiabi, Mehrdad Ansari, Amin Hasanzadeh, Reza Sarhangpour Kafrani i Kambiz Attar Kashani. Sva petorica su među 11 Iranaca koje je Glas Amerike prvi identifikovao u izveštaju od 24. avgusta kao potencijalne kandidate za uključivanje u američko-iransku razmjenu.

Na pitanje Glasa Amerike da potvrdi da li će pet osoba koje je Iran identifikovao biti oslobođene, portparol State Departmenta je odbio da se pozabavi tim pitanjem. Svi su uhapšeni pod federalnim optužbama za kršenje američkih sankcija Iranu ili pružanje Teheranu drugih oblika nezakonite pomoći.

Također nije bilo potvrde iz SAD-a o tome kada i kako će pet Amerikanaca i pet Iranaca biti zamijenjeni.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da SAD nastavljaju raditi na oslobađanju pet američkih državljana i da pomno prate njihovo zdravlje i dobrobit uz pomoć svojih švicarskih partnera, ali je dodao: "U ovom trenutku nemamo novosti koje bismo mogli podijeliti."

Iranska državna novinska agencija IRNA citirala je u ponedjeljak glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Nasera Kananija da će se razmjena dogoditi "u bliskoj budućnosti".

Od pet osoba koje je Iran imenovao, četiri su Iranci bez državljanstva SAD: Afrasiabi, Ansari, Hasanzadeh i Kafrani. Afrasiabi i Hasanzadeh su stalni stanovnici SAD-a, dok Kafrani nema pravni status u SAD-u. Peti Iranac, Kashani, ima iransko-američko dvojno državljanstvo.

Troje od petorice su pod nadzorom: Afrasiabi, Hasanzadeh i Kafrani. Njihovo uključivanje u ugovor o zatvorenicima značilo bi da se federalne optužbe protiv njih povuku i da su oslobođeni ograničenja u kretanju izvan svojih domova.

Druga dvojica, Ansari i Kashani, izdržavaju kazne u saveznim zatvorima u Louisiani, odnosno Michiganu. Njihovo uključivanje u sporazum značilo bi puštanje na slobodu nekoliko mjeseci prije isteka zatvorske kazne, koja završava u decembru za Ansarija i februaru za Kashanija.

Govoreći za Glas Amerike u ponedjeljak, Barry Rosen, bivši američki talac u Iranu, rekao je da očekuje da se većina od pet Iranaca koje će SAD osloboditi neće vratiti u Iran jer imaju značajne veze sa SAD-om. Američki zatvorenici na aerodromskoj pisti negdje na Bliskom istoku pružili bi Iranu propagandni poticaj, ali sumnja da bi SAD pristale da koreografiraju razmjenu na takav način.

Kritičari iranske politike Bidenove administracije rekli su za Glas Amerike da bi sporazum o oslobađanju pet Iranaca imao negativne posljedice po SAD.

"Islamska republika će ovo najaviti kao značajnu pobjedu za svoju dugogodišnju politiku hvatanja zapadnih talaca u zamjenu za otkupninu i oslobađanje propisno osuđenih iranskih državljana", rekla je Andrea Stricker iz istraživačke grupe sa sjedištem u Washingtonu Fondacija za odbranu demokratije . "Umjesto da se suoči s američkim kaznama ili posljedicama, režim će biti ohrabren da nastavi otimati nevine ljude", dodala je.

Bidenova administracija odbacila je karakterizaciju kritičara o odmrzavanju 6 milijardi dolara sredstava u južnokorejskim bankama kao isplatu otkupnine. Rečeno je da će Teheran povratiti pristup iranskim sredstvima koja su bila zamrznuta pod američkim sankcijama i da će im moći pristupiti samo putem treće strane za humanitarne kupovine pod nadzorom SAD-a.

Jason Brodsky, politički direktor američke zagovaračke grupe United Against Nuclear Iran, rekao je da vjeruje da je američko odmrzavanje 6 milijardi dolara trebalo biti "više nego dovoljno" da osigura oslobađanje Amerikanaca koje drži Iran. “Dodatno oslobađanje Iranaca optuženih za zločine u SAD-u je pokušaj Teherana da stvori lažnu ekvivalenciju između pravosudnog sistema u Sjedinjenim Državama i sistema nepravde u Iranu”, rekao je Brodsky.

Sina Toosi, istraživač Centra za međunarodnu politiku sa sjedištem u Washingtonu i pristalica američko-iranskog sporazuma u nastajanju, pozitivno je reagirao na razvoj događaja od ponedjeljka u objavi na platformi društvenih medija X.

“Dobrodošao je razvoj događaja da su SAD i Iran blizu implementacije sporazuma koji će donijeti određeno olakšanje porodicama nepravedno držanih zatvorenika, kao i milionima Iranaca koji pate od ekonomske krize uzrokovane američkim sankcijama”, napisao je Toosi .

Iran je u avgustu potvrdio da je pet američkih zatvorenika stavio u kućni pritvor. SAD su navele trojicu od njih kao Siamak Namazi, Emad Shargi i Morad Tahbaz, ali su odbili da imenuju drugu dvojicu čija pritvaranja nisu ranije potvrđena, pozivajući se na njihovu privatnost.

Namazi, Shargi, Tahbaz i jedan od drugih američkih zatvorenika prebačeni su iz ozloglašenog zatvora Evin u Teheranu u kućni pritvor u neotkrivenom hotelu gdje će ih držati pod stražom iranskih zvaničnika, rekao je advokat za ljudska prava Jared Genser u izjavi od 10. avgusta. rekla je da je peta Amerikanka, žena, već bila u kućnom pritvoru.

XS
SM
MD
LG