Linkovi

Američka mornarica: Hici upozorenja u Perzijskom zalivu


Arhivska i ilustrativna fotografija: USS Firebolt, američki patrolni brod (Foto: AP)
Arhivska i ilustrativna fotografija: USS Firebolt, američki patrolni brod (Foto: AP)

Američki vojni brod ispalio je hice upozorenja, pošto su se tom i još jednom patrolnom plovilu američke vojske, približila tri broda iranske Islamske revolucionarne garde u međunarodnim vodama Zaliva, saopštila je američka vojska.

Posade američkih brodova uputile su nekoliko upozorenja - ali su brodovi Islamske revolucionarne garde nastavili manevre u neposrednoj blizini. Posada broda Firerbolt ispalila je hice upozorenja i iranski brodovi su se udaljili", ukazano je u saopštenju.

Iranski brodovi su se američkim približili na 204 stope - odnosno oko 62 metra, precizirano je u saopštenju o incidentu za koji američka vojska navodi da se dogodio u ponedjeljak.

Za sada nema dostupnih informacija o incidentu sa iranske strane.

Agencija Reuters izvijestila da su se takvi incidenti događali tokom posljednjih pet godina - ali je u 2020, kako je ukazano, vladalo relativno zatišje.

Podsjetimo, svjetske sile nastoje da zvanični Washington i Teheran privole da se vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine čija je svrha denuklearizacija Irana kome bi zauzvrat bile ublažene brojne međunarodne sankcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG