Linkovi

SAD i Rusija počinju pregovore o kontroli nuklearnog oružja


USA flag and Russia flag
USA flag and Russia flag

Trodnevni pregovori o nuklearnom naoružanju između američkih i ruskih zvaničnika planirani su za 28. juli u Beču.

Tokom prve runde razgovora prošlog mjeseca, Sjedinjene Države i Rusija raspravljale su o posljednjoj preostaloj kontroli nuklearnog naoružanja, Novom strateškom ugovoru o naoružanju iz 2010. godine (novom START-u), kojim se ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava dugog dometa.

Nakon razgovora od 22. do 23. juna u Beču, specijalni izaslanik predsjednika SAD za kontrolu oružja Marshall Billingslea rekao je na konferenciji za novinare da su on i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov postigli napredak te da su se dogovorili o osnivanju "više" tehničkih radnih grupa, od čijeg bi napretka ovisio drugi sastanak. Cilj je zamijeniti Novi START prije njegovog isteka u februaru.

Rusija i SAD i dalje drže više od 90 posto nuklearnog oružja u svijetu, prema posljednjem izvještaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri).

Razgovori dolaze nakon jednodnevnog dijaloga o sigurnosti u svemiru, 27. jula, prvog na ovu temu kojeg su dvije zemlje održale od 2013.

Sjedinjene Države predložile su pravila za odgovorno ponašanje u svemiru, po uzoru na postojeća pravila rata koji se zasnivaju na principima proporcionalnosti i humanosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG