Linkovi

Lider protesta u Hongkongu otpušten sa Univerziteta


Benny Tai

Profesor i i jedna od vodećih ličnosti političke opozicije Hongkonga Benny Tai otpušten je sa Univerziteta nakon što je Kina donijela novi zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

Savjet Univerziteta u Hongkongu izglasao je isključenje Taija sa mjesta vanrednog profesora prava, prenose lokalni mediji.

Tai je bio oslobođen uz kauciju nakon što je od aprila 2019. proveo 16 mjeseci u zatvoru kao jedan od devet lidera koji su osuđeni zbog članstva u pokretu za opšte biračko pravo poznato kao Krovni pokret.

On je danas na svom Facebooku objavio da namjerava da nastavi pisanje i predavanje o pravnim temama i zatražio podršku javnosti.

Iako pokret iz 2014. nije uspio u namjeri za proširivanjem demokratije u polu-autonomnom kineskom gradu, protesti su se vratili prošle godine nakon prijedloga lokalne vlasti da se osumnjičenima za zločine sudi u Kini.

Uprkos tome što je donošenje zakona na kraju odloženo, zahtjevi demonstranata su se proširili, što je podstaklo Peking da donese zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

Kritičari su odbacili zakon i označili ga kao dio velike borbe protiv političke aktivnosti, slobodnog govora i akademske nezavisnosti.

Nakon glasanja o sklanjanju profesora Taija, Ured za vezu kineske Vlade u Hongkongu izjavio je da je to "kazna za zločin" i "podržavanje pravde".

XS
SM
MD
LG