Linkovi

Kina usvojila kontroverzni zakon za Hong Kong


Hong Kong, 29. juni 2020.
Hong Kong, 29. juni 2020.

Kina je usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti Hong Konga, za koji Sjedinjene Države i prodemokratski aktivisti vjeruju da će dodatno podriti slobode na toj poluautonomnoj teritoriji.

Novim zakonom, koji je usvojio Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine, a kineski predsjednik Xi Jinping potpisao, od centralne vlade u Pekingu se traži da uspostavi kancelariju za nacionalnu bezbjednost u Hong Kongu čiji cilj je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih i terorističkih aktivnosti, kao i strane intervencije u unutrašnja pitanja grada.

Zakonom se zaokružuju napori kineskog predsjednika da pooštri kontrolu nad Hong Kongom posljednjih nekoliko godina, što je dovelo do masovnih uličnih protesta prodemokratskih aktivista koji traže veće slobode za taj finansijski centar.

U gradu su tokom druge polovine 2019. godine održani brojni, često nasilni protesti, podstaknuti usvajanjem kontroverznog zakona o izručenju koji je kasnije povučen.

Najnovijim potezom kineskih vlasti zaobilazi se lokalni parlament Hong Konga koji, prema ustavu grada, ima ovlaštenja da usvaja zakone o bezbjednosti.

Carrie Lam
Carrie Lam

Liderka Hong Konga, Carrie Lam, saopštila je u video poruci na sastanku Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi da je zakon usmjeren "protiv ekstremno male manjine" onih koji krše zakone, da neće biti retroaktivan i da će kineski organi imati jurisdikciju samo u "rijetkim, specifičnim situacijama".

Protivnici zakona međutim ističu da je riječ o do sada najvećem podrivanju vladavine prava i visokog stepena autonomije Hong Konga.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je ranije ovog mjeseca da Sjedinjene Države više ne smatraju da je Hong Kong autonoman od Kine, a Washington je u ponedjeljak obustavio izvoz odbrambene opreme i američke tehnologije u Hong Kong, pozivajući se na nacionalnu bezbjednost.

Mike Pompeo
Mike Pompeo

SAD su prošlog petka takođe uvele ograničenja na izdavanje viza aktuelnim i bivšim zvaničnicima kineske Komunističke partije za koje se smatra da su odgovorni za podrivanje autonomije Hong Konga ili ljudskih prava i sloboda u tom gradu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je u ponedjeljak da će Peking uvesti slične restrikcije za američke pojedince.

XS
SM
MD
LG