Linkovi

Porodica George Floyda na godišnjicu njegove smrti pozvala na policijsku reformu


Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, razgovara sa novinarima stojeći sa članovima Flojdove porodice pre sastanka sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Kongresu, 25. maja 2021.
Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, razgovara sa novinarima stojeći sa članovima Flojdove porodice pre sastanka sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Kongresu, 25. maja 2021.

Članovi porodice Džordža Flojda (George Floyd) razgovarali su sa predstavnicima američkog Kongresa prije sastanka sa predsjednikom Bidenom u Bijeloj kući, i pozvali ih u Flojdovo ime na godišnjicu njegove smrti u Mineapolisu, da usvoje zakon o policijskoj reformi,

Flojd, 46-godišnji crnac, preminuo je tokom hapšenja zbog falsifikovane novčanice od 20 dolara, kada je bjelački policajac klečao na njegovom vratu više od devet minuta. Zbog njegove smrti izbili su protesti protiv rasizma i policijskog nasilja u brojnim gradovima širom SAD i drugim zemljama svijeta, a u Americi se, na državnom i nacionalnom nivou, radi na reformi policije.

"Ovo mora da se uradi", kazao je Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, reporterima na Capitol Hillu dok je stajao pored predsjedavajuće Predstavničkog doma, demokrate Nensi Pelosi, i drugih zakonodavaca, koji su obećali da će osigurati da zakon, koji je trenutno zakočen u Kongresu, bude usvojen.

Flojdovi rođaci takođe imaju privatni susret sa Bidenom i potpredsednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući.

Očekuj se da će Biden sa njima razgovarati o napretku u usvajanju predloženog zakona o pravdi u radu policije koji bi se zvao po Džordžu Flojdu. Demokratski predsjednik želio je da članovi Kongresa završe rad na zakonu o reformi policijske prakse do godišnjice Flojdovog ubistva. Dvostranačka grupa zakonodavaca iz oba doma Kongresa radila je na ostvarenju tog cilja.

Senator Tim Skot, glavni republikanski pregovarač, rekao je reporterima u utorak da glavna tačka sporenja ostaje pitanje "kvalifikovanog imuniteta" - pravna doktrina koja štiti pojedinačne policajce od sudskog gonjenja u određenim okolnostima. Republikanci se protive odredbama zakona kojima se ukida takav imunitet, dok mnoge liberalne demokrate kažu da će samo podržati zakon kojim se on ukida.

"Imamo još mnogo posla ali zakon je počeo da se uobličava", rekao je Skot.

Slavljenje Flojdovog života

U Mineapolisui, fondacija koju su otvorili članovi Flojdove porodice u znak sjećanja na njega, organizovala je popodne muzike i hrane u parku blizu sudnice u centru grada gdje je Derek Šovin, bivši policajac, u aprilu osuđen za ubistvo Flojda na suđenju koje je označilo prekretnicu u načinu na koji se u Americi sudi policajcima.

Trg Džordža Flojda u Mineapolisu na godišnjicu njegovog ubistva 25. maja 2021.
Trg Džordža Flojda u Mineapolisu na godišnjicu njegovog ubistva 25. maja 2021.

45-godišnjem Šovinu izriče se kazna 25. juna a mogao bi da bude osuđen na maksimalno 40 godina zatvora. Trojica drugih policajaca koji su učestvovali u hapšenju izjasnili su se da nisu krivi za saučesništvo u ubistvu Flojda a njihovo suđenje biće održano sljedeće godine. Policija Mineapolisa otpustila je svu četvoricu policajaca dan poslije Flojdove smrti.

U utorak ujutru čula se pucnjava blizu raskrnice na kojoj je Flojd ubijen, pri čemu je razbijen izlog jedne berbernice, saopštili su policija i očevici. Nije izvjesno da li je pucnjava bila povezana sa godišnjicom ubistva. Policija je saopštila da je jednoj osobi ukazana pomoć zbog povreda ali da nije u teškom stanju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG